Swiss roll


beberapa student menghubungi saya untuk mendapatkan resepi istimewa untuk raya nie. Sebenarnya ilmu memasak saya tidaklah sehebat mana, tapi memandangkan kesungguhan pelajar untuk mengorek resepi (terutamanya Wan danial) jadi di sini saya perturunkan beberapa resepi untuk tatapan anda mencubanya....


Swiss roll

Bahan -
45 gm soft flour (tepung gandum biasa pun boleh gak)
25 gm Corn flour
3 gm Baking powder
13 gm Ovalate
120gm caster sugar
5 biji telur
23 ml water
60 gm melt marjerin (atau boleh gunakan corn oil)


Cara membuatnya -
  • Masukkan semua bahan kecuali corn oil ke dalam bekas dan putar dengan kelajuan tinggi menggunakan whisk sehingga adunan naik gebu seperti membuat bahulu.
  • Masukkan corn oil dan putar around 5 minit sehingga adunan sebati.
  • Masukkan ke dalam dulang yang telah digres terlebih dahulu dan diletakkan dengan kertas minyak (yang juga telah digres).
  • Ambil sebahagian (sedikit adunan) dan warnakan.
  • Lorekkan membentuk corak yang diingini dan bakar 180 celseus selama 15-20 minit.





Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh