Sunday, October 3, 2010

Fruit Cake

Assalamualaikum suma... apa kabare?  Harap suma sihat walafiatlah yea.....  Lama tul tak turunkan ilmu memasak kat blog teman nie.  Bebudak student dah bising.... (ala.. camle dia orang tu nak buat sesangat kek nie...)  Tahu! gempak je lebih....

Apa pun arinie saya nak ngajar buat kek buah.  So apa lagi meh le cari bebarang tuk membuatnya.



Kek Buah

Bahan -
250 gm    Tepung gandum
250gm     Butter
250gm     Castor sugar/ brown sugar
1/2 tsp.    Baking powder
5 biji       Telur
1/4 tsp    Vanilla essen
375 gm   Mix fruit
Nutmeg powder (serbuk buah pala)

Cara membuatnya -
  1. Masukkan gula dan butter.  Putar hingga kembang dan sebati.
  2. Masukkan pula telur, putar semula sehingga sebati dan kemudian masukkan baking powder; sebatikan ia.
  3. Selepas itu masukkan tepung, putar sebati bersama bahan lain dan kemudian masukkan pula esen vanila, sebatikan.
  4. Akhir sekali masukkan mix fruit bersama nutmeg powder.  Mix fruit tadi dicampurkan dengan sedikit tepung sehingga semua permukaannya sebati bersalut dengan tepung.  Ini penting untuk mengelakkan buah-buahan ini jatuh ke bawah ketika kita membakarnya.
  5. Bakar pada suhu 180 celcius selama 45-50 minit. 

2 comments:

Azli Razali said...

wah dah ada nuffnang! acik kayo acik kayo! ko kalau dah jadi cam red mummy jangan lupo bagi acik sikit tau duit tuh ehhe

liza said...

Insyallah.... ish! acik lagi famoss kut....