Sunday, August 29, 2010

Bilik kerja liza

Masuk jer dah serabut.... tu belum lagi bila liza yang menyerabutkannya. Nak buat camne, dah namanyapun academican. So kenalah tonjolkan propa keilmiahannya tu (konon....).

Kat atas meja tu, fail2 yg dah separuh diperiksa, 1 cup of coffee dah semestinya.....






Nie rupa disebalik meja yang besau.... Penuh dgn fail yang dah tak tau nak sumbat mana....

Atas meja tu cam biasalah..... nielah bila keje sambil belajar..... asal masuk opis jer tak tau nak cekau mana dulu.... Apa pun progressnya kena ada. Hidup Liza!!

Time nie tengah serabut duk buat manual ngajar... Nak ngajar orang terpilih nie bukan senang cik senah oii...... Must be prepared all the time (tu cakap orang kampung liza lah).

kekadang bila student datang terjah tu, yang cakap pun meraban jer. Kita duk fokus kerja tetiba salam idak depa mai terjah. Apa nak jadilah bebudak la nie......




Jap! jap..... tengah duk pening nie..... bos tengok mau naik pangkat dibuatnya.... Apa pun keje nie best sebab dia best dan memang best.

nanti Liza kemaskanlah balik bilik nie..... Nie namanya kerja.... so kenalah buat kerja. Bila balik rumah baru terasa penat, penat otak pun boleh bagi letih badan tau....


To be honest.... ini sudut kesayangan liza di opis. Dah sebakul kena campak dengan cik abang so bawalah gi opis mana yang terselamat tu. Cik abang kata cam keling botol. Hello.... nie yang ada standard tau, botol perfume.... suka sebab unik, comel dan i really like it... so far ada kat 10 botol yang lum diguna abis. Yang duk display nie dah berbaki sikit2.

Yang botol besau tutup hijau tu... hadiah
dari cik abang. mau kat 2 tahun baru
abis pakai.....

Korang nak kata apa katalah..... cantiklah tu siap ada bunga-bunga. Bilik korang ada ker???

Nie... kat sudut tepi opis. 2 bunga dari Aiman dan 1 dari wawa sempena mother days aritu. Cian abis duit belanja abang dan adik kat sekolah sebab nak belikan ibu bunga..... yang paling haru time abang bagi bunga tu cikgu telipon kata abang sakit di sekolah. Masa masuk keta abang kata "ibu.. nie untuk ibu....." dengan nada sakitnya......

Ketuk-ketuk kuali ramadhan di Kodiang, Kedah

Ish..... cam model iklan baju lak.... tapi baiknya sebab dibuat depan masjid gitu. Nie sebenarnya adalah para peserta event ketuk2 kuali ramadhan di Kodiang, Kedah.




Nie..... gambar reramai nie sebebarnya muka-muka kepenatan, selepas bertungkus-lumus bergotong-royong mengerjakan masjid tu. Bersihkan kawasan perkuburan, bersihkan masjid dan masak bubur lambuk serta makanan tuk berbuka.... Terima kasih sesangat sebab dia orang nie memang sangat hebat, sporting giler dan memang bestlah....


Lepas berposing nie, kita orang nak ke Pekan Rabu, Alor Star Kedah... yang memang sangat best kalau nak bershopping barangan untuk beraya nie...
Tu yang berseri-seri muka dia orang (nak gi shopping punya pasal penatpun boleh letak ke tepi). I Luv youlah.....


Ha..... dah dapat baju raya kat Pekan Rabu tadi, bukan main gumbira lagi hati yea.... I miss you dear.... Miss a lot my dear students.... nak nangis (geng yang duk bergambar nie most of them dah nak abis belajar dah).

perasmian Jualan Amal Biskut




jangan jealous... nie suma yang liza buat time nak adakan event perasmian jualan amal ramadhan, dua yang lepas dengan geng Saiful (SIFE) dan geng Nabil (DFSM). Budget tak banyak so kenalah pepandai menadjust menunya. Nie baru part dessert....



Nie ha... main coursenya. Kita orang cater Nasi impit Kuah kacang, rendang, lontong dan soto. Main menu berasaskan nasi impit. Cuma di variatikan cara pemakanannya, bab-bab plan menu kalau namanya dah mengajar menu planning tapi tak reti nak buat, baik duk kampung tanam jagung jerlah...



Ha... tengok cik Lijah berpusu-pusu orang nak serang kat counter makanan nie. Nasib baik buat buffet, kalu tak mau tak menang tangan nak melayannya.

Sonot (seronok) giler tengok dia orang menjamu selera. Tapi ya ampun... menunya tak semeriah di hotel. Tahun nie sepatutnya ada buat projek camtu gak (kiranya keseinambungan dari yg terdahulu) tapi tak dapat buat sebab event diluluskan setelah 2 minggu kita suma duk puasa. Takpe2 nanti lain tahun leh buat lagi.
Bestnya event nie sebab kita membantu ibu tunggal, para pelajar dari berbagai sudut. Ibu tunggal menghasilkan product (biskut) dan pelajar (tolong jualkannya(bukan setakat jual jer yea... tapi sebenarnya disamping tu diaorang dapat practicekan apa saja yang dipelajari)

Biskut raya....

Hari nie duk pening kepala mencari biskut apa nak buat untuk raya (hu..hu.. tinggal lagi 2 minggu nak raya nie...). Actually nielah first time liza tak excited tuk buat preparation raya. Cam terasa diri kat nun jauh di kota London lak kan.
Atoiyaii.... mood koje (especially ngajar) memang sifar abis... Tadi adalah class kul 8.00 pagi tapi yg datangnya separuh jer. Petang kang ada 1 class lagi (entah apa cite lak pun tak taulah...). Nie duk kat opis duk cari resepi biskut raya (dah settle.. siap print lagi.....) sambil dengar lagu dan mengecek (English + malay) test student.

Macam-macam biskut duk ada... tapi liza still terkenang-kenang biskut orang dulu-dulu.... especially yang tok selalu duk buat (biskut makmur) dan satu lagi yang gedabak besar (color merah dan hijau cam kuih samperit) sedap giler.....
Almond london yang duk buat tetahun nie memanglah superb dan antara yang dapat banyak tempahan. Liza pun tak fahamlah kalau orang kata biskut nie tak sedap. Petuanya satu jer, buat dengan kasih sayang dan jangan kedekut bahan.