Posts

Showing posts from November, 2010

Ubi rebus bersama gula merah dan kelapa parut

Image
Dalam mood time limited.  Everything to be done in a short time given.  Ya! Allah, sampai hanguslah ikan yang saya goreng hari nie dikerjakan.  Kejar masa sangat.... nielah akibatnya.  Saya memang kesuntukkan masa, banyak perkara yang perlu diselesaikan dalam masa yang suntuk ini.  Salah satu pendorong utamanya, suami yang kesakitan (kesan dari aktiviti lasaknya).  Whatever, tetiba terlintas menu paling mudah nie.  Kebetullan ubi kayu nie saya perolehi dari sahabat suami yang datang berkunjung ke rumah.  Sebab dia tahu saya sangat sukakan ubi kayu, terus dibawanya satu guni gitu...... special dari Johor.  Cam perli lak.  Apa lagi saya yang amat mengidamkan ubi kayu terus mengerjakannya dalam masa yang suntuk ini. Apa yang saya buat, bersihkan ubi kayu dengan cara membuang kulitnya dan membasuh bersih.  Kemudian. potong menjadi kiub kecil, sebahagiannya saya goreng dan selebihnya saya rebus.  Yang telah siap bergoreng boleh terus ngap.  Manakala yang berebus perlu disedi

Pudding Pandan Layer Cake

Image
Saya memang suka menggoda.  Suka bagi orang tak dapat tidur malam, paling penting tidur malam termimpi-mimpi.  Tapi bukan mimpi atau tergodakan saya.  Angau separuh jiwa pada masakan saya.....  Ha..ha.. ha... bagi statement haru-biru sikit. Kek yang saya nak tunjukkan hari nie, renyah sikit cara pembuatanya.  Sebabnya kena siapkan sponge cakenya dulu, kena buatkan kastard dia dulu, pastu kena lapis-lapiskan.  Bukan itu saja sebelum jadi end product, kena dulu kita sejukkankan dia.  Tak nak buang masa, mari kita belajar cara pembuatannya. Bahan-bahan untuk Pandan Chiffon Cake - 4     biji  Telur 125 gm  Gula kastor 25   gm  Ovallete 150 gm  Soft flour             ) 15   gm  Tepung jagung     )  ayak kesemuanya 1/2  tsp. Baking powder    ) 75   gm  Juice pandan/ perasa 50   gm  margarine (yang telahpun dicairkan dan disejukkan pada suhu bilik) Cara untuk mmebuat Pandan Chiffon Cake - 1.  Masukkan kesemua bahan kecuali margarine.  Putar dengan kelajua

Yummie...yummie... yummm

Image
You're the one who are crazy mezzy about cheese.  Now it come to you.  Don't wait until it finish or you may don't have a chance to get it anymore.  Pizza Hut ada mempromosikan produk baru, yang boleh membuatkan anda tak senang duduk.  Apa tunggu lagi mari kita beramai-ramai serbu Pizza Hut sekarang juga......  Untuk keterangan atau maklumat lanjut berkaitannya, silalah click pada iklan Pizza yang ada di blog ini.

Jom masuk contest ALL Shiny WHITE

Image
Apa tunggu lagi.  Exam dah abis, yang kerja, inilah masanya untuk bercuti panjang.  Tapi RM takde.  So apa lagi mehlah join contest yg ada kat Blog nie, siapa tahu ini giliran anda untuk memenanginya.

Bread butter pudding

Image
Hidangan puding roti yang menyelerakan Apakah ini???.  Ini fabrat saya.  Puding yang lazat dan berkhasiat, tiada tolak bandingnya....  Yummie, sedap sangat.  Nak cuba mehlah...  Apa namanya yea?  NIelah Bread Butter Puding, bau aromanya memnag tak boleh nak tahan.  Makan pula dengan vanila sauce, sedap sangatttt... Jom kita belajar cara membuatnya. Bahan-bahannya - 1 buku  roti 1 liter    susu segar (kalau tak ada susu tepung pun boleh, tapi perlu dicampurkan dengan air @ santan pun                                  bisa) 4 biji     telur Gula secukup rasa 1 tsp.    Esen Vanilla 1 paket Buah pala sagat (yang bergula) Sedikit serbuk buah pala Sedikit serbuk kayu manis Kismis secukupnya Choclate chip secukupnya Mentega secukupnya Bahan untuk Vanilla esen - 500 gm  Susu segar 2 camb. Gula 1 camb. Tepung jagung 1 camb. Tepung Kastard Sedikit vanilla esen Cara membuatnya - 1.  Setiap kepingan roti perlu disapu dengan mentega.  Potong tepi roti t