Masak Lemak Rebung dan perut

Ada sesapa yang suka makan perut?  Ganas tul soalan nie.  Minggu depan salah satu menu masakan yang para pelajar saya kena masak adalah menu yang berasaskan perut.  Bukan perut sesapa tapi perut yang adoooo.....  Ish! takyah duk membayang perut-perut yang seksi-meksi atau yang gedut terlebih sudah tu.  Nie perut lembu, tak kena cara prosesnya; habis hanyirlah satu kawah masakan.  Sayapun sebenarnya tak suka memasak makanan berasaskan perut nie, sebab tak tahan dengan bau dan terasa agak geli nak memotongnya.  Tapi bab makan, laju jerrrrr.......  Ok! apapun cubalah masakan nie, yang resepinya saya perolehi dari laman web sesapa ntah.

MASAK LEMAK REBUNG BERSAMA PERUT

Bahan-bahannya:

1      perdu  rebung segar (dicincang halus dan direbus)
1/2   kilo     perut lembu (dihiris nipis dan 3 inci panjang-direbus hingga masak)
santan dari 1 biji kelapa
asam keping
garam secukupnya
sedikit gula

Bahan untuk diblend :
5        ulas  bawang merah
3        ulas  bawang putih
9        biji   cili kering
1 1/2  inci   kunyit( kunyit serbuk pun boleh )
1 inci  lengkuas
2 batang serai
sejemput biji ketumbar
sejemput udang kering (direndam hingga lembut)
1 biji          tomato
2 biji          cili merah
7 biji          cili api ( kurangkan jika tak nak pedas )


Cara Penyediaannya :
  1. Dalam periuk, satukan santan, bahan yang diblend dan asam keping, masak hingga kuah mendidih.
    2.   Masukkan garam, rebung dan perut yang telah direbus. Masak hingga sedikit pekat & keluar minyak.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh