Posts

Showing posts from March, 2011

Black Forest Cake

Image
  Ini adalah kek pertama yang dibuat oleh mama semasa saya kecil dulu.  Habil saya kerjakan.  Rasanya lazat, kerana ada kesinambungan rasa antara sponge cake dan dark pitted cherries; yang kemudiannya disaluti pula dgn cream yang sememangnya marvellous. Sponge cake- Bahan: 1     kg      Sponge  mix flour (boleh diperolehi di kedai2 pastry) 1     kg      Eggs 250 gm     Water 250 gm     Corn oil Cara membuatnya: Campurkan kesumua bahan kecuali corn oil ke dalam bekas pemutar dan putar adunan dengan kelajuan tinggi menggunakan whisk. Bila adunan mengembang 3 kali ganda, barulah dimasukkan dengan corn oil. Masukkan adunan ke dalam bekas acuan pembakar, anggaran 1/2 bekas penuh. Bakar pada suhu 180 0 c selama 45 minit. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan terus keluarkan kek dari acuannya. Biar sejuk seketika sebelum menghias. Bahan untuk menghias: 1    biji      Sponge cake Dark pitted cherries Maraschino cherries Parutan coklat m

Sambal Tumis Udang

Image
   Bahan: 1    Kg        Udang (sederhana besar) 5    Biji        Cili merah 2    Cm        Halia Cuka dan gula secukup rasa 1    Camt.     Tepung jagung 1    Tangkai   Daun sup 1    Tangkai   Daun bawang 2    Ulas        Bawang putih 2    Cawan    Sos tomato 1/2 Cawan   Air 1/4 Cawan    Minyak Masak Garam dan lada hitam 5    Cm        Belacan Sedikit air asam jawa Cara menyediakannya: Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih hingga kuning. Masukkan cili merah yang telah dikisar serta udang. Campurkan bahan perasa selebihnya. Masak di atas api sederhana sehingga mendidih. setelah hampir masak, masukkan daun bawang dan daun sup. Angkat dan hidangkan.  Sambal Udang