Nak raya je mesti nak cari serunding. Nak serunding je mesti nak tunggu raya. Apa hari lain tak boleh pekena serunding ke? Bagi teman, bukan salah makan serunding selain dari hari raya tapi cara pembuatannya yang rumit sedikit membuatkan ia lebih sesuai untuk hari raya. Untuk anda yang hantu serunding, ini ada resepi untuk kita kongsikan bersama.
Bahan:
1 kg daging batang pinang (direbus dan diambil airnya)
1 1/2 biji kelapa
10 gm jintan manis (digoreng tanpa minyak)
Bahan Kisar:
500 gm bawang merah
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
5 batang serai
1 cm halia
gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Rebus daging sehingga empuk, bila sejuk carik-carikkan isinya hingga halus.
2. Ambil air rebusan daging dan gunakan untuk memerah santan pati sebanyak 3 cawan.
3. Masak pati santan bersama bahan kisar dengan api sederhana hingga kuahnya menjadi sedikit
kering.
4. Masukkan daging yang dicarik dan juga jintan manis (yang telah dimesin halus). Kacau rata.
5. Perasakan dengan garam dan gula dan masak sehingga kering.
sembangorgdapur.blogsport.com: Laman ini merupakan salah satu cara bagi saya untuk berkongsi ilmu masakan bersama anda semua. Setiap resepi yang disertakan telah diuji dan diolah semula oleh saya. Semoga perkongsian ilmu ini dapat memberi manfaat kepada kita semua.
Tuesday, December 13, 2011
Coffee delight cake
Ini kek yang tercipta last minute sebelum saya perlu menghidangkan semua dessert sebelum majlis makan-makan bermula. Sangat mudah (kalau tak takdelah terhasil last minute, janji semua bahan ada). Untuk anda yang suka buat kerja last minute mungkin ini terbaik untuk anda cuba.
Bahan :
250 gm Soft flour
250 gm Castor sugar
250 gm Butter
5 nos Egg
1/2 tsp Baking powder
1/4 tsp Vanila esen
5 gm Coffee Powder
sedikit esen coffee
Butter cream
Cara membuatnya:
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder.
2. Putar mentega atau butter bersama gula hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu, putar sebati.
4. Masukkan esen dan serbuk coffee, sebatikan.
5. Masukkan tepung gandum dan putar sebati.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan yang telah diglis.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 1800celcius.
8. Biarkan kek sejuk seketika, sebelum dipotong menjadi 2 atau 3 lapisan.
9. Pada setiap lapisan kek salutkan dengan butter krim.
10. Hias sekeliling kek dengan butter krim, letakkan hiasan dan sedia untuk dihidangkan pada tetamu.
Bahan :
250 gm Soft flour
250 gm Castor sugar
250 gm Butter
5 nos Egg
1/2 tsp Baking powder
1/4 tsp Vanila esen
5 gm Coffee Powder
sedikit esen coffee
Butter cream
Cara membuatnya:
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder.
2. Putar mentega atau butter bersama gula hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu, putar sebati.
4. Masukkan esen dan serbuk coffee, sebatikan.
5. Masukkan tepung gandum dan putar sebati.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan yang telah diglis.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 180
8. Biarkan kek sejuk seketika, sebelum dipotong menjadi 2 atau 3 lapisan.
9. Pada setiap lapisan kek salutkan dengan butter krim.
10. Hias sekeliling kek dengan butter krim, letakkan hiasan dan sedia untuk dihidangkan pada tetamu.
Subscribe to:
Posts (Atom)
Fish and Chip
Bahan utk ikan- Sedikit tepung gandum (sekadar untuk menyalut ikan) Sedikit tepung jagung (masukkan dalam tepung gandum) Sedikit garam Sedik...
-
Nasi Aruk Bahan: Nasi putih secukupnya Segenggam ikan bilis 3 ulas bawang putih (cincang halus) 1 biji bawang besar (hiris bulat) ga...
-
Resepi nie, senang je nak buat sebenarnya. yang jadi tak berapa nak rajin kalau nak disediakan sebagai 1 hidangan lengkap. Sebagai 1 hi...
-
Sup Ponas Bidayuh Bahan: 2 ulas bawang putih 2 btg. serai sedikit sambal belacan garam secukup rasa 1 cawan parutan ubi kayu 2 biji...