Posts

Showing posts from February, 2012

Mee tomyam seafood (2)

Image
Teringat masa kecil, time duduk kat Sabah inilah makanan fabaret kita orang.  Urmmm..... sedap sangat hinggakan berulang-ulang makanlah dibuatnya.  Tak tahu penuh-penuh pulak perut time tu, heran betul.  Inilah agaknya yang dikatakan air tangan ibu.  Masak apapun sedap.  Terima kasih buat mama yang telah bersusah payah membesarkan kami dengan penuh kasih sayang.  Well, jangan buang masa lagi hari nie saya nak share dengan anda semua resepi Tomyam Thai.  Bahan-bahan bagi Perencah Tom yam- 5 ulas          bawang merah 2 biji           cili merah 5 biji           cili kering 1 inci          lengkuas 2 batang     serai 1 camb.      udaang kering 3 helai        daun limau purut 1 inci          belacan (dibakar) Air asam jawa, gula dan garam Bahan untuk sup tomyam - 1/4 ekor       ayam 200 gm        udang 3 camb.       susu cair 2 ekor          sotong 1 biji            bawang besar (potong 6) 5 biji            bawang putih (diketuk) 1 inci