Tuesday, April 24, 2012

Puding Laici


Hati tengah gundah gulana.... Status diri yang saya sendiri tak tahu posisinya bagaimana.... fening! memang amat fening..... Sayayang rasanya nak meninggalkannya.  Bukan kehendak diri tapi kehendak mereka yang tidak memahami..  Apakah??? Biarlah menjadi rahsia pada diri saya.....

Kay, kalau tadi menjadi rahsia, yang nie saya tak nak simpan sorang.  Tak baik... nanti kalau ada yang teringin, pintu rumah saya pulak yang menjadi mangsa.  Lets we share it.

Puding Laici:

1 paket agar-agar
1 lt        Susu segar
2 tin      Laici
Gula ikut sesuka ati
Hiasan (apa je boleh bantai, jangan letak bantal buat hiasan udahlah)


Cara membuatnya:
1.  Agar-agar dilarutkan ke dalam air dan dimasak sehingga agar-agar menjadi larut bersama air.
2.  Masukkan gula dan bairkan gula larut dan sebati di dalam air.
3.  Laici diblend halus dan dimasukkan ke dalam adunan agar-agar, bersama air laici.
4.  Tutup api dan masukkan susu segar.
5.  Tuangkan ke dalam bekas dan biar beku di dalam peti sejuk.
6.  Keluarkan dan hias dan apa lagi.......marilah menjamu selera... sila.. sila...(yum..yumm)