Thursday, December 27, 2012

Assorted Fruits with Sauce and Almond Nib


Assalamualaikum dan selamat pagi semua,
Keterujaan untuk berkongsi menu masakan sentiasa ada tapi masa sering mencemburui kita.  Setiap hari terdetik bila nak share resepi-resepi nie; tapi itulah..... bila menjadi seorang yang berkerjaya.  Kerja perlu diutamakan.  Itu amanah namanya, amanah yang diberi perlu dijaga kerana itu yang akan menentukan berkat atau tidaknya rezeki kita nanti.

Untuk pagi yang indah ini saya ingin berkongsi dengan anda semua resepi Assorted Fruits with sauce and almond nibs.

Bahan:
Berbagai jenis buah mengikut kesukaan anda.
Buah yang saya gunakan strawberri, anggur hijau dan anggur merah, pineaaple cube (dlm. tin), rambutan (dlm tin), longan (dlm tin).
2 bekas@ 250 gm Yougurt sebarang perisa
200gm Cream Cheese 
Mangga (sebagai hiasan)
Daun pudina (sebagai hiasan)
50 gm Gula castor
100 gm Almond nibs

Cara membuatnya:
1.  Cuci bersih buah-buahan kegemaran anda.  Satukan di dalam satu bekas.  Buahan dari dalam tin,
     ambil isinya sahaja.
2.  Cream cheese, gula dan yougurt disatukan dan dipukul sebati.
3.  Almond nibs disangai sehingga kekuningan.
4.  Bila hendak dihidangkan, semua adunan ini disatukan dan digaul sebati dan kemudiannya baru
     ditaburkan dengan almond nibs.


Kay mudah bukan cara membuatnya.  Satu pesanan dari saya jangan gunakan  buahan yang berjus atau buahan yang mengandungi kandungan air yang banyak sebab bila digaul dengan cream cheese dan yougurt buahan tersebut akan mengeluarkan kandungan airnya yang mana kemudiannya akan menyebabkan buah menjadi lembik dan hancur.  Selamat mencuba..,.,