Thursday, December 19, 2013

Karipap sardin

Bahan Kulit karipap:
2 cawan  tepung gandum
3 camb.  marjerin (dicairkan)
5 camb   minyak masak (dipanaskan sekejap)
Sedikit air dan garam

Bahan inti:
1 tin sardin (tin sedang)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji bawang putih (dicincang)
1 camb. cili kisar
Garam dan gula secukupnya
Sebiji limau nipis

Cara membuatnya:
1.  Masukkan tepung gandum, tuangkan sedikit demi sedikit minyak masak, gaul sebati.
2.  Masukkan mentega yg telah dicairkan kedalam adunan tepung, uli sebati.
3.  Tambahkan sedikit air, uli hingga doh tidak melekat ditapak tangan.
4.  Untuk inti, masukkan semua bahan dan masak di atas api yang sederhana panas.
5.  Inti dimasak sehingga kuahnya kering sedikit.  Ketepikan dan sejukkan dahulu.
6.  Canaikan adunan tepung, letak inti ditengah adunan dan kelimkan tepi karipap tadi.
7.  Goreng dalam minyak yang sederhana panas.

Tepung gomak


Bahan untuk salutan kuih:
500 gm kacang hijau

Cara membuatnya:
1.  Basuh dan toskan kacang hijau.
2.  Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat.
3.  Kisar kacang sekejap untuk meleraikan kulitnya. 
4.  Keluarkan dan tampi kulit kacang, kemudian kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung.
5.  Kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung yg halus.
6.  Simpan di dalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih.

Bahan Inti:
1     biji       kelapa parut
200 gm       gula melaka (atau boleh gunakan gula merah)
1/2  cawan  gula pasir (secukup rasa)
1     camb.   tepung gandum
Secubit  garam
1 helai daun pandan
Air secukupnya

Cara menyediakan inti:
1.  Masak semua bahan sehingga sebati dan airnya kering serta inti kelihatan pekat dan tidak berair.
2.  Sejukkan sebelum digunakan.

Bahan kuih tepung gomak:
500 gm  Tepung pulut
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara membuat kuih:
1.  Gaulkan tepung dengan air sedikit demi sedikit sehingga adunan dapat dikepal.
2.  Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan, Masukkan inti dan tutup adunan semula sehingga
     rata.
3.  Masak air sehingga mendidih, masukkan kuih dan angkat bila kuih mula timbul atas air.
4.  Sejukkan dahulu sebelum kuih ini disalut rata dengan tepung kacang hijau.

Wednesday, December 18, 2013

Lempeng pisang


Lempeng Pisang

Bahan:
4 biji pisang abu
1/4 cwn. gula pasir
secubit garam
1/2 cwn. kelapa parut ( putih sahaja)
2 cawan tepung gandum
1 cwn. air
Sedikit minyak

Cara memasak:
1.  Lenyek pisang bersama gula dan sedikit garam.
2.  Masukkan kelapa parut dan gaul sebati.
3.  Panaskan kuali, sapukan sedikit minyak di permukaan kuali.
4.  Masukkan sedikit adunan, ratakan dipermukaan kuali.
5.  Bila adunan telah masak dan sedikit garing, terbalikkan lempeng tadi dan masakkan pula permukaan atas tadi.
6.  Hidangkan bersama sambal ikan bilis.


Nak lempeng ke nak lempang?  daripada lempang baik pilih lempeng.  Perut kenyang hati tak sakit.  Saya telah beberapa membuat lempeng pisang di rumah, tapi seperti kata anak "ibu! opah buat lagi sedaplah".  Sabar ajelah, memang lempeng opah buat tiada tandingan.  Buat ibu-ibu yang tengah nak naik angin kerana kenakalan anak, silalah masuk ke dapur dan sediakan lempeng daripada ngadap anak dan kemudiannya terasa seperti ada yang nak kena lempang.  Jangan! anak tu kan anugerah yang tak ternilai.

Tuesday, December 17, 2013

Ikan 3 Rasa

Ikan 3 rasa

Bahan A-
1 ekor ikan bawal atau siakap
1 sudu makan tepung jagung (untuk menyalut ikan)
3 biji bawang merah        )
1 labu bawang besar       )  dihiris
2 ulas bawang putih        )
2 inci halia                      )

 Bahan B-
3 camb. sos tomato
3 camb sos cili
3 camb sos tiram
3 camb air
1 camt. gula

Bahan C-
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji tomato (dipotong 4)
1 biji capsicum merah, hijau dan kuning

Cara membuatnya-
1.  Salutkan ikan dengan tepung jagung.
2.  Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan.  Angkat.
3.  Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit sahaja bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
4.  Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih, kacau rata.
5.  Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6.  Curahkan sos di atas ikan.


Monday, December 2, 2013

Ayam masak merah


Bahan:
1/2 ekor ayam
Sedikit garam dan kunyit
4 - 5 biji cili kering (direndam dan dikisar halus)
1 cm halia                 ) dikisar
2 ulas bawang putih )
1 labu bawang besar)
1 biji tomato (potong dadu)
1/2 cawan sos tomato
1/2 biji bawang besar (potong bulat)
kacang peas secukupnya
1 bungkus cili boh

Cara memasak:
1.  Bersihkan ayam.  Potong kecil dan gaulkan bersama garam dan kunyit.
2.  Goreng ayam 2/3 masak.
3.  Tumis bahan kisar sehingga naik bau, dan pecah minyak.
4.  Masukkan sos tomato dan buah tomato.
5.  Masukkan ayam, biar sehingga kuah pekat.
6.  Masukkan bahan selebihnya, kacau sebati.  hidangkan.

Daging Nasi Kandar

Daging Nasi Kandar



Bahan A:
1 kg daging lembu (diperap dengan 3 camb. rempah kari daging)
4 batang serai (diketuk)
1/2 cawan air asam jawa
2 biji tomato (potong 4)
1/2 cawan minyak masak
3 cawan air
5 tangkai daun kari
1 pokok daun ketumbar
garam secukup rasa


Bahan B:
1 botol kicap manis
1 botol kicap pekat
2 biji bawang besar  )
4 biji bawang merah )  Dihiris
1 ulas bawang putih  )
1 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelage
5 kuntum bunga cengkih

Cara memasak:
1.  Panaskan minyak  dan tumis bahan yang dihiris, serai dan daun kari sehingga Wangi.
2.  Masukkan daging yang diperap, tomato dan daun ketumbar.  Kacau rata.
3.  Masukkan air asam jawa dan garam.
4.  Masak sehingga pekat dan pecah minyak.
5.  Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia untuk dihidang.

Cucur Udang


Bahan:
1 kg Tepung gandum
1 kg Udang sederhana besar (dibuang ekor dan kepala)
10 gm Daun kucai dan daun sup
10 gm Taugeh
Sedikit serbuk kunyit
3 camb. Cili boh
3 biji Bawang besar (dipotong dadu)
6 biji Cili merah (dimayang)
1camb. cuka makan
Sedikit garam dan gula
Air sejuk secukupnya
Cara memasak:
1.  Bersihkan sayur-sayuran dan potong.
2.  Campurkan semua bahan dan gaul sebati
3.  Biarkan seketika (5-10 minit)
4.  Panaskan kuali yg berisi minyak masak.
5.  Goreng adunan sehingga kekuninggan, sejat dan angkat.

Thursday, November 28, 2013

Sambal Sotong





Sambal Sotong


Bahan:
8 ekor sotong kembang
2 camb. pes cili
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukupnya

Bahan kisar:
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar
10 biji cili kering
1/2 inci kunyit hidup
sedikit air


Cara memasaknya:
1.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan bahan kisar, masak sehingga naik minyak
2.  Masukkan bahan selebihnya dan biar kuah pekat sedikit.
3.  Masukkan bawang besar yg telah dipotong mayang, gaul sebati dan tutup api.

Tuesday, October 1, 2013

Kuih Apom

Apom


Bahan-
250 gm  Gula (boleh dikurangkan jika tidak mahu terlalu manis)
2 biji      telur
1 camt.  esen vanilla
200ml susu segar
300gm tepung gandum
1 camt ovallate
pewarna mengikut kesukaan
Paper cup secukupnya

Cara membuatnya:
1.  Panaskan alat kukusan, bungkus penutupnya dengan kain untuk mengelakkan air kukusan jatuh ke atas apom.
2.  Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3.  Masukkan ovallate dan pukul lagi.
4.  Masukkan tepung susu berselang-seli sambil dipukul hingga gebu.
5.  Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul rata.
6.  Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan.
7.  Masukkan setiap bahagian ke dalam piping bag yang berasingan dan potong bucunya sedikit.
8.  Paipkan adunan berselang-seli atau mengikut kreativiti ke dalam paper cup sehingga 1/2 bahagian penuh.
9.  Kukus selama 10-15 minit atau sehingga apom masak.

Thursday, August 22, 2013

Bubur Cha-cha



Bubur cha-cha berasal dari adunan tepung yang diuli memanjang dan nipis dan meruncing di hujungnya (seperti rupa beras saja bentuknya). Selalunya dibuat dalam berbagai warna.  Bila menyebut tentang bubur cha-cha, saya teringatkan kenangan semasa kecil, kampung papa saya yang terletak di Kuala Kedah, Kedah.  Kebanyakkan masa terluang yang ada diisi oleh kaum wanita yang rata-ratanya suri rumah dengan duduk bersembang sesama mereka sambil membuat adunan bubur cha-cha ini.  jadi tak adalah cik abang nak marah.  Sembang-sembang juga tapi tangan tetap laju buat kerja. 

Selalunya tangan yang bekerja sama laju dengan mulut yang menyembang tu.  Waktu kecil saya banyak dihabiskan di kampung ini, jadi pembuatan bubur cha-cha bukanlah sesuatu yang asing bagi saya.  Saya berasa amat teruja dan kagum dengan kehebatan mereka kaum wanita ini membuat bubur cha-cha.  Laju betul, bestnya.... bila melihat adunan yang berwarna-warni ini terbentuk.  Ada yang sangat teliti dengan mengasingkan setiap cha-cha mengikut warna tapi ada juga yang membiarkan saja cha-cha ini bercampur.  Saya ada juga cuba membuatnya tapi tidaklah semahir mereka. 

Selepas adunan ini terbentuk, proses seterusnya adalah menjemur adunan ini di panas terik sang mentari sehinggalah ia kering dengan sempurna.  Penting untuk memastikan adunan ini kering dengan sempurna, agar adunan ini tidak mudah rosak.  Adunan ini kemudiannya akan disimpan didalam bekas kedap udara (selalunya didalam balang kaca).

Okay, untuk yang seterusnya mari kita belajar buat bubur cha-cha.  Bahan ubi atau bahan tambahan boleh dimasukkan untuk menyedapkan lagi bubur cha ini. 

Bubur Cha-Cha
Bahan-
3/4 cawan cha-cha
2    cawan santan
Sedikit gula melaka dan gula pasir
Secubit garam dan gula
1 helai daun pandan
3 biji   ubi keledek
3 biji   keladi

Cara membuatnya-
1.  Masukkan cha-cha ke dalam air mendidih dan rebus sehingga kembang.
2.  Dalam periuk yang lain masukkan semua bahan dan kacau sekali-sekala sehingga ubi keledek dan keladi empuk.
3.  Satukan cha-cha yang telah kembang ke dalam adunan ubi keledek dan keladi.  Kacau sebati.
4.  Hidangkan.

Versi bubur cha-cha yang lain saya ambil dari http://nonie2you.blogspot.com/2009/01/bubur-caca.html

BUBUR CACA
Bahan-bahan A (kupas, potong dadu dan kukus hingga masak)
1 ketul keledek
1 ketul keladi
1/4 potong labu kuning

Bahan-bahan B
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
secubit garam
2 helai daun pandan, disimpulkan
3 keping gula melaka

Bahan-bahan C (direbus hingga masak dan toskan)
2 sudu besar sagu mata ikan
1 mangkuk kecil bubur caca kering

Cara membuatnya
Campurkan semua bahan-bahan B dan masak hingga mendidih sambil dikacau selalu supaya tidak pecah minyak. Sesuaikan rasa mengikut manis yang dikehendaki dan campurkan semua bahan. Kacau sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidangkan sejuk atau panas.

BUBUR CACA TEPUNG BERAS - VERSI KELANTAN

Bahan-bahan

500 gm tepung beras (boleh gunakan tepung gandum)
Air secukupnya
Acuan cendol
Air secukupnya untuk merebus + daun pandan

Bahan-bahan untuk kuah
Santan pekat satu biji kelapa
secubit garam
Daun pandan, disimpulkan
Gula melaka secukup manis

Cara menyediakan caca
Bancuh tepung dengan air secukupnya, adunan jangan terlalu kental atau terlalu cair. Didihkan air secukupnya. Masukkan ke dalam acuan cendol dan tekan adunan tepung terus ke dalam air mendidih, masak hingga adunan timbul. Toskan. Baru dimasukkan ke dalam kuah yang telah disediakan.

Cara membuat kuahnyaCampur semua bahan dan masak sampai mendidih, pecah minyak dan pekat. Baru dimasukkan adunan tepung caca yang telah dimasak tadi. Masak sekali lagi hingga mendidih, baru dipadamkan api dan sedia untuk dihidangkan sama ada sejuk atau panas.

Egg Tart



Egg Tart:


Bahan:
250 gm tepung serbaguna
2 camb susu tepung
125gm Butter (sejukkan)
50 gm gula aising
1 biji telur (pukul sedikit)

Bahan egg filling:
3 biji telur (gred A)
75gm gula castor
150gm susu segar


Cara membuatnya:
1.  Masukkan semua bahan tart dlm. mixer.  Boleh juga guna kekuatan tangan anda.  Adunkan sehingga menjadi doh.
2.  Ratakan doh ke dalam acuan dan kemaskannya dan cucuk bahagian tengah doh untuk mengelakkannya dari mengelembung ketika dibakar.
3.  Bakar pada suhu 1500c selama 10-15 minit.
4.  Keluarkan dari oven dan tuang adunan filling ke dalam bekas tart, bakar semula selama 20 minit dengan suhu 100oc.
5.  Keluarkan dari acuan bila telah sejuk, yummie.

Selamat mencuba....


Monday, June 17, 2013

Mee bandung


Mee bandung -Main course
Bahan:
500gm mee kuning (1 paket)
1 biji    bawang besar
3-4 ulas bawang putih
1/2 cawan udang kering (rebuskan dengan 1 cawan air)
1 camb. serbuk cili
3 camb. gula
1 cawan air rebusan daging
5-6 ekor udang hidup
100 gm daging (direbus dan dipotong nipis)
telur (secukupnya)
1 camb. sos tiram
sayur kobis atau sawi
Bahan tambahan seperti hati, sotong atau kacang tanah.
Cara memasak:
1.  Kisarkan bahan seperti bawang besar, bawang putih, udang kering, serbuk cili dan gula.  Campurkan juga air rebusan udang kering.
2.  Tumis bahan kisar, sehingga naik bau.
3.  Masukkan sos tiram, air rebusan daging, daging dan udang.
4.  Masukkan sayur-sayuran, bahan perasa dan pecahkan telur ke dalam bahan lain.
5.  Siap untuk dihidangkan bersama mee (yang telah dicelur)


Puding Jagung


Puding Jagung
Bahan:
1 cawan     tepung kastard
2 tin           jagung cream
3/4 cawan gula
3 cawan    air
11/2 cawan susu cair
2 paket     agar-agar
1 liter       santan
Cara memasak:
1.  Campurkan tepung kastard, gula, jagung, susu, santan, agar-agar dan air ke dalam periuk.  Gaul sebati dan masukkan bahan cecair perlahan-lahan agar adunan tidak berketul-ketul.
2.  Kacau adunan atas api sederhana panas sehingga adunan menjadi pekat dan berkilat.
3.  Angkat dan masukkan adunan ke dalam Loyang atau acuan, sejukkan dan biar adunan mengeras sebelum dipotong utk .dihidangkan.

Pengat Labu


Pengat Labu-

Bahan:
1     biji     labu (dipotong dadu, sederhana besar dan direbus separuh empuk)
500 ml      santan
air             secukupnya
1/2 cawan sagu
Gula,garam, gula kabung secukupnya
3 helai      daun pandan (dibasuh bersih dan disimpulkan)

Cara membuatnya:
1.Masukkan semua bahan kecuali labu ke dalam periuk dan masak sagu sehingga kembang dan bertukar menjadi warna jernih.
2. Masukkan labu dan daun pandan, biar sehingga labu empuk dan tutup api.
3.  Sedia untuk dihidangkan.



Wednesday, May 29, 2013

Strawberry Cream Caramel with Choc. Cake

Strawberry Cream Caramel With Chocolate Cake 

 Ini namanya versi product yang diversionkan.  Sama tapi tak serupa.   Agak-agak kalau tengok gambar nie je dapat tak teka apa product asal dessert nie yang sebenarnya?  Dapat..... tak dapat?  Dapat.... tak dapat?.  Nie Cream Caramel lah.....  Saya cuma ubah resepi asal dan menambah element cake dan puding dalam satu portion dessert.  Kelasss gitewwww....  Selalu kalau nak makan kek dengan puding, nak kena beli 2 item nie berasingan, so ada penambahan kos pembelian kat situ.  So lepas nie ambik resepi nie dan buat sendiri, dapat dua dalam 1.  Jimat dan you all boleh enjoy it with your family or friends.
 
Bahan Cream Caramel -
(A)  Gula hangus:
        Sedikit air
        Gula secukupnya

(B)  Puding:
       1  liter  Fresh Milk (perisa strawberry)
       10  biji Telur
       50  gm  Gula Kastor
       Sedikit esen vanilla
       Sedikit Strawberry paste

Cara membuatnya:
1.  Buatkan dulu gula hangus (A).  Panaskan gula dengan menggunakan api yang sederhana, apabila gula telah bertukar warna keperanggan, masukkan sedikit air, api dipadamkan dan kacau tanpa henti sambil air dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga bubble gula perang tersebut hilang.

2.  Telur dikacau dan ditapis kemudian disatukan dengan gula didalam satu bekas berasingan.  Masukkan susu dan bahan lain.
3.  Gula perang tadi terus tuang kedalam bekas dan kemudian adunan puding dimasukkan ke atasnya.
4.  Bakar 30 minit dalam suhu 180 celcius.
5.  Buatkan kek coklat (resepi ada dalam saya sertakan di dalam blog nie juga, silalah rajinkan diri mencari resepinya).
6.  Potong 1 layer yang bersesuaian kek coklat tersebut dan letakkan ke dalam pinggan.
7.  Bila Cream caramel nie dah sejuk, terlangkupkannya di atas kek coklat tadi.
8.  Wokay, masa untuk makan.....    


Wednesday, April 17, 2013

Kuih Keria


Kuih Keria

Sedapnya kalau dapat ngadap kuih keria nie pepanas time petang.  Seketul-seketul diambil, tambah sedap bila kuih keria nie dibuat dengan penuh kasih sayang.  Tahu ke apa maksud saya "dibuat dengan penuh kasih-sayang tu"? Maksud saya dibuat dengan menggunakan sukatan bahan yang betul.  Takdelah cam yang selalu kita beli (lebih tepung dari keledek). 

Makan memang sedap.... tapi nak membuatnya nampak mudah tapi berkecah dapur dibuatnya.  Tangan toksah duk katalah.  Habis berlemuih (comot).  Untuk anda semua, saya kongsikan hari nie resepi kuih keria atau dalam loghat utara nya cuk@ chuq keria.


Bahan:
1/2 kg ubi keledek
1 cawan tepung gandum
1 camt. baking powder
8 camt gula
1/2 cawan air atau secukupya

Cara membuatnya:
1.  Kupas kulit keledek.  Potong besar-besar kemudian direbus hingga empuk.
2.  Lenyek keledek ini semasa masih panas hingga lumat atau hancur.
3.  Masukkan tepung hingga adunan tidak melekat di telapak tangan serta bahan-bahan lain.
4.  Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, bulatkan adunan dan lubangkan ditengahnya (macam gegelung getah).
5.  Goreng dengan menggunakan api yang sederhana hingga kekuninggan, toskan.
6.  Didihkan air dan dicampurkan gula.  Masak hingga air likat dan masukkan kuih keria yang telah disejat tadi dalam adunan gula. 
7.  Ratakan kuih pada gula dan sedia untuk dihidang.





Tuesday, April 16, 2013

Chocolate mousse cake



Chocolate Moist Cake

Sponge cake-

Bahan:
1 kg Sponge mix flour (boleh diperolehi di kedai2 pastry)
1 kg Eggs
250 gm Water
250 gm Corn oil

Cara membuatnya:
1. Campurkan kesumua bahan kecuali corn oil ke dalam bekas pemutar dan putar adunan dengan kelajuan
    tinggi menggunakan whisk.
2. Bila adunan mengembang 3 kali ganda, barulah dimasukkan dengan corn oil.
3. Masukkan adunan ke dalam bekas acuan pembakar, anggaran 1/2 bekas penuh.
4. Bakar pada suhu 1800c selama 45 minit.
5. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan terus keluarkan kek dari acuannya.
6. Biar sejuk seketika sebelum menghias.
7. Adunan ini boleh menghasilkan 6 biji kek bersaiz besar.


Bahan untuk menghias:
Parutan coklat masakan
Whipping cream
Syrup (boleh juga gunakan air dari dark pitted cherries)
Cream cheese
Serbuk koko atau coklat masakan yang telah dicairkan

Cara membuatnya:
1. Sponge cake coklat dipotong kepada 2 atau 3 bahagian yang sama besar.
2. Letakkan syrup pada setiap lapisan kek.
3. Sapukan whipping kek di atas setiap lapisan kek.
4. Akhir sekali hiaskan dengan whipping cream, parutan coklat atau coklat rice dan marchinno cherries.


Friday, April 5, 2013

Sayur-sayuran musim bunga



Sayur-sayuran musim bunga

Bahan-
1 batang lobak merah (dihiris nipis)
Brokoli, bunga kobis, putik jagung secukupnya (dipotong kecil)
2 ulas bawang putih (di mayang)
2 biji bawang merah (dihiris)
3/4 camt. garam
2 camt. gula
1 camb. air halia
1/2 cawan air rebusan pati ayam
2 camb. sos tiram
Sedikit lada sulah dan laa hitam
Sedikit minyak bijan
4 camt. tepung jagung
2 camb. minyak masak

Cara memasak:
1.  Masukkan garam, gula dan minyak ke dalam 1 liter air mendidih.
2.  Celurkan sayuran sebentar.
3.  Panaskan minyak masak kemudian tumiskan bawang hingga naik bau.
4.  Masukkan sayuran yang telah dicekur tadi, an goreng sekejap.
5.  Tuangkan air rebusan ayam dan baki bahan perencah dan bancuhan tepung jagung.
6.  Seia untuk dimakan.


Tuesday, March 12, 2013

Swiss Roll


Swiss Roll


Bahan:
45 gm Soft flour
25 gm Corn flour
3   gm Baking powder
13 gm Ovalate
120 gm Castor sugar
5 nos Egg
23 ml Water
60 gm Melted margarines
1 bottle Assorted jam
Cara membuatnya:
1.        Masukkan semua bahan ke dalam mixing bowl, kecuali melted margarines.
2.        Pukul adunan sehingga naik 2 kali ganda dan gebu, kemudian masukkan melted margarines dan pukul lagi adunan dalam 5 minutes.
3.        Sapu butter atas tray, alaskan dengan kertas minyak dan kemudian sapu pula sekitar kertas minyak tersebut dengan butter.
4.       Tuangkan adunan ke dalam tray, colourkan sedikit adunan dengan pewarna makanan.  Gunakan creativiti untuk menghias cake ini.
5.     Bakar 1800Celcius selama 20 – 25 minutes.
7.       Biarkan swiss roll sejuk pada suhu bilik, sementara itu alas permukaan meja dengan plastic warapping atau kertas minyak, taburkan gula kastor di keseluruhan permukaannya.
8.       Letak swiss roll ke atas kertas minyak tadi dan sapukan jem diseluruh permukaan swiss roll, gulung cake ini dengan teliti dan potong sebelum dihidangkan
 




Friday, February 22, 2013

Rainbow Frosting cupcakes

Rainbow Frosting Cupcakes
Sumber Bahan: http://www.sprinklebakes.com/2013/02/rainbow-frosting-cupcakes.html


Rainbow Frosting Cupcakes
Yield: 12-13 cupcakes
Start to finish: 3 hours +
Source: SprinkleBakes original recipes, technique inspired by Cupcakes! by Wilton

These are a bit of work from scratch, so using a white cake mix may be a time-saving option for busy bakers. I do suggest homemade frosting . It should be one you really love because these cupcakes hold a tall amount. Using disposable cups or bowls is a good idea when mixing so many different colors of icing. I chose a maraschino cherry as a topper, but you could use a candy cherries found at bulk candy stores.

Sour cream cake
1/2 cup butter softened
1 cup granulated sugar
2 eggs
1 tsp vanilla
1 3/4 cups flour
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1/2 cup sour cream
1/2 milk
Wilton Green color mix-ins, optional
  1. Preheat oven to 350 degrees.
  2. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, cream together butter and sugar until light and fluffy. Add eggs one at a time beating well after each addition. Add vanilla and mix. Whisk together flour, baking soda, baking powder and salt, set aside. in a medium sized bowl, whisk together 1/2 cup milk and 1/2 cup sour cream. Add flour and milk mixture alternately, beginning and ending with flour. Batter will be thick. Fold in color mix-ins, if using.
  3. Fill cupcake papers with 1/4 cup level measures of batter. Bake for 17 minutes. Let cool and set aside.
Buttercream frosting
This is a simple confectioners' vanilla buttercream that is white so it will show color well, but if you prefer, you can find my Swiss buttercream recipe here, which will work well also.
2 cups of unsalted butter, softened
2 lbs. confectioners’ sugar - the finest you can find (usually 10x)
3/4 cup milk
1 tsp. Clear vanilla extract
* Additional milk or heavy cream, as needed
1.  In a stand mixer fitted with the whisk attachment, mix together the butter and confectioners’ sugar. Begin mixing on low speed until crumbly, and then increase to high and beat for 3 minutes. Add milk.
2.  Add vanilla extract and beat again for several minutes until light and fluffy.
*Note: If you find the buttercream is too stiff, you may add milk or heavy cream 1 tablespoon at a time until the mixture is spreading consistency.
Tint/top
Violet gel food coloring
Royal blue gel food coloring
Leaf green gel food coloring
Golden yellow gel food coloring
Orange gel food coloring
12 maraschino cherries with stems, drained and patted dry

This is an estimation of the tinted icing amounts I used for these cupcakes. You’ll need a larger amount of violet versus the much smaller amount of orange.
Divide the icing and tint accordingly. The only color you’ll need to create is indigo, and you can do that by adding one part blue food coloring to one part violet food coloring to untinted icing.

Have ready these amounts and frost in this order:
2 1/3 cups violet
1 1/2 cups indigo
1 cup blue
2/3 cup green
1/2 cup yellow
1/3 cup orange
  1. Transfer violet icing to a piping bag fitted with a large plain tip (Wilton 2A). I’m confident this could also be done with a zip-top bag with a corner snipped.
  2. Pipe an even line of frosting around the edge of a cupcake and then lightly fill in the middle with frosting. Repeat process with remaining frostings, getting smaller in diameter as you change icing colors. Repeat process with remaining cupcakes. Top each cupcake with a maraschino cherry.

Disclaimer: Colorburst batter bits and Cupcakes! book were provided by Wilton. Wilton did not ask me to review these products, but I found them useful and of possible benefit and interest to SprinkleBakes readers.

Kek Kukus coklat dan cream cheese

Pd rakan2 yg xdapat tag resepi kek kukus coklat cheese  ni ucu bg resepi nya  ok sesiapa yg nak tag boleh tag ya

Bahan2nya
1cawan gula*
1cawan susu cair *
1cawan koko*
1/2cawam susu pekat*
1cawan minyak*
bahan diatas campur semuanya n masak atas api n kacau sampai sebati siap tutup api n ketepikan biar sejuk
Bahan B
3biji telur (A)
Bahan C
1cawan tepung naik sendiri
Cara2nya
pukul bahan B sampai kembang n gebu n masukkan dlm bahan A kacau sebati n masukkan bahan C kacau sampai sebati n leh lah dikukus separuh dulu(AIR MESTILAH DIJMASAK DULU YA)lLoyang hendaklah disapu majerin n dialas kertas nak kukus dlm bekas kecil2 pn leh gak
Sementara tunggu masak sediakan cream cheese
Bahan2nya
250gm cream cheese
60gm gula castur
25ml air biasa
25gm tepung gandum
1biji telur
Cara2nya: pukul bahan diatas kecuali telur sampai kembang n gebu n masukkan telur n pukul lagi siap bila bahan coklat dah masak masukkan cheese sampai habis n kukus lagi sampai masak siap masukkan baki coklat tadi n kukus lagi sampai masak  dah masak tunggu sejuk baru dikuarkan dari loyang

Bahan2nya
1cawan gula*
1cawan susu cair *
... 1cawan koko*
1/2cawam susu pekat*
1cawan minyak*
 

1.  bahan diatas campur semuanya n masak atas api n kacau sampai sebati siap tutup api n ketepikan biar sejuk
 

Bahan B 3biji telur (A)
 

Bahan C 1cawan tepung naik sendiri
 

Cara2nya 1.  pukul bahan B sampai kembang n gebu n masukkan dlm bahan A kacau sebati n masukkan bahan C kacau sampai sebati n leh lah dikukus separuh dulu(AIR MESTILAH DIJMASAK DULU YA)
2. Loyang hendaklah disapu majerin n dialas kertas nak kukus dlm bekas kecil2 pn leh gak
3. Sementara tunggu masak sediakan cream cheese
 

Bahan2nya 250gm cream cheese
60gm gula castur
25ml air biasa
25gm tepung gandum
1biji telur
 

Cara2nya:
1.  Pukul bahan diatas kecuali telur sampai kembang n gebu n masukkan telur n pukul lagi siap bila bahan coklat dah masak masukkan cheese sampai habis n kukus lagi sampai masak siap masukkan baki coklat tadi n kukus lagi sampai masak dah masak tunggu sejuk baru dikuarkan dari loyang

Thursday, February 14, 2013

Spageti Carbonara

Spagetti Carbonara

Bahan:
180 gm Spagetti
100 ml  Krim masakan
50   ml  Susu cair
10  gm  Bawang putih (dicincang)
30  gm  Daging lembu (dihiris nipis)
30  gm  Cendawan Shitake (dihiris nipis)
1    biji  Kuning telur
30  gm  Keju parmesan

Cara membuatnya:
1.  Campurkan susu bersama krim masakan dalam 1 bekas.
2.  Masukkan kuning telur dan kacau rata.
3.  Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.  Ketepikan.
4.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
5.  Masukkan daging bersama cendawan dan biar hingga masak.
6.  Masukkan spagetti dan adunan kuah tadi, kacau rata.  Tutup api dan taburkan keju parmesan.

Pastri telur, sosej dan keju

Pastri telur, sosej dan keju
Bahan pastri:
500 gm tepung gandum
1 biji telur
275ml susu segar
1 camt. garam
1/2 camb. ragi segera
50 gm mentega
175gm marjerin pastri (disejukkan)
Bahan Inti:
250 gm daging kisar
100 gm roti (dibuang kulitnya, dan direndamkan ke dlm susu)
1/2 camt serbuk lada sulah
1 camt. serbuk pala
1 camb. gula
1 camt. garam
1 camt. serbuk perasa
1 camb. marjerin
Bahan Hiasan:
3 biji telur rebus
3 batang sosej
Sayur campur
1 biji kuning telur
parutan keju
Cara membuatnya:
1.  Satukan semua bahan pastri kecuali marjerin.
2.  Gaul dan uli lembut.  Biarkan setengah jam.
3.  Canai pastri dan bahagi 3 serta taburkan marjerin.
4.  Lipat bahagian kiri ke kanan, taburkan lagi marjerin di atas lipatan pertama.
5.  Lipat dari kanan ke kiri menutup lipatan pertama, canai pastri dan ulang langkah 3 dan 5 ini.
6.  Sediakan 2 keping pastri, yang kecil berukuran memanjang 21 cm dan lebar 15 cm manakala satu lagi berukuran memanjang 25 cm dan lebar 19 cm.
Cara membuat bahan inti:
1.  Satukan semua bahan inti.  Kacau di atas api
     sederhana hingga rata.
2.  Canai pastri berukuran memanjang 21 cm dan
     lebar 15 cm.  Ratakan inti di atas pastri.
3.  Susunkan telur dan sosej di atas inti mengikut
     kesukaan anda.  Taburkan sayur campuran.
4.  Kemudian ambil sekeping lagi pastri dan tutupkan permukaan inti tadi.
5.  Tekan hujung garfu pada sekeliling pastri, dan sapukan kuning telur di atasnya.
6.  Taburkan parutan keju dan bakar sehingga  kekuningan.