Chocolate mousse cake



Chocolate Moist Cake

Sponge cake-

Bahan:
1 kg Sponge mix flour (boleh diperolehi di kedai2 pastry)
1 kg Eggs
250 gm Water
250 gm Corn oil

Cara membuatnya:
1. Campurkan kesumua bahan kecuali corn oil ke dalam bekas pemutar dan putar adunan dengan kelajuan
    tinggi menggunakan whisk.
2. Bila adunan mengembang 3 kali ganda, barulah dimasukkan dengan corn oil.
3. Masukkan adunan ke dalam bekas acuan pembakar, anggaran 1/2 bekas penuh.
4. Bakar pada suhu 1800c selama 45 minit.
5. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan terus keluarkan kek dari acuannya.
6. Biar sejuk seketika sebelum menghias.
7. Adunan ini boleh menghasilkan 6 biji kek bersaiz besar.


Bahan untuk menghias:
Parutan coklat masakan
Whipping cream
Syrup (boleh juga gunakan air dari dark pitted cherries)
Cream cheese
Serbuk koko atau coklat masakan yang telah dicairkan

Cara membuatnya:
1. Sponge cake coklat dipotong kepada 2 atau 3 bahagian yang sama besar.
2. Letakkan syrup pada setiap lapisan kek.
3. Sapukan whipping kek di atas setiap lapisan kek.
4. Akhir sekali hiaskan dengan whipping cream, parutan coklat atau coklat rice dan marchinno cherries.


Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh