Tuesday, March 12, 2013

Swiss Roll


Swiss Roll


Bahan:
45 gm Soft flour
25 gm Corn flour
3   gm Baking powder
13 gm Ovalate
120 gm Castor sugar
5 nos Egg
23 ml Water
60 gm Melted margarines
1 bottle Assorted jam
Cara membuatnya:
1.        Masukkan semua bahan ke dalam mixing bowl, kecuali melted margarines.
2.        Pukul adunan sehingga naik 2 kali ganda dan gebu, kemudian masukkan melted margarines dan pukul lagi adunan dalam 5 minutes.
3.        Sapu butter atas tray, alaskan dengan kertas minyak dan kemudian sapu pula sekitar kertas minyak tersebut dengan butter.
4.       Tuangkan adunan ke dalam tray, colourkan sedikit adunan dengan pewarna makanan.  Gunakan creativiti untuk menghias cake ini.
5.     Bakar 1800Celcius selama 20 – 25 minutes.
7.       Biarkan swiss roll sejuk pada suhu bilik, sementara itu alas permukaan meja dengan plastic warapping atau kertas minyak, taburkan gula kastor di keseluruhan permukaannya.
8.       Letak swiss roll ke atas kertas minyak tadi dan sapukan jem diseluruh permukaan swiss roll, gulung cake ini dengan teliti dan potong sebelum dihidangkan