Thursday, December 19, 2013

Karipap sardin

Bahan Kulit karipap:
2 cawan  tepung gandum
3 camb.  marjerin (dicairkan)
5 camb   minyak masak (dipanaskan sekejap)
Sedikit air dan garam

Bahan inti:
1 tin sardin (tin sedang)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji bawang putih (dicincang)
1 camb. cili kisar
Garam dan gula secukupnya
Sebiji limau nipis

Cara membuatnya:
1.  Masukkan tepung gandum, tuangkan sedikit demi sedikit minyak masak, gaul sebati.
2.  Masukkan mentega yg telah dicairkan kedalam adunan tepung, uli sebati.
3.  Tambahkan sedikit air, uli hingga doh tidak melekat ditapak tangan.
4.  Untuk inti, masukkan semua bahan dan masak di atas api yang sederhana panas.
5.  Inti dimasak sehingga kuahnya kering sedikit.  Ketepikan dan sejukkan dahulu.
6.  Canaikan adunan tepung, letak inti ditengah adunan dan kelimkan tepi karipap tadi.
7.  Goreng dalam minyak yang sederhana panas.

Tepung gomak


Bahan untuk salutan kuih:
500 gm kacang hijau

Cara membuatnya:
1.  Basuh dan toskan kacang hijau.
2.  Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat.
3.  Kisar kacang sekejap untuk meleraikan kulitnya. 
4.  Keluarkan dan tampi kulit kacang, kemudian kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung.
5.  Kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung yg halus.
6.  Simpan di dalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih.

Bahan Inti:
1     biji       kelapa parut
200 gm       gula melaka (atau boleh gunakan gula merah)
1/2  cawan  gula pasir (secukup rasa)
1     camb.   tepung gandum
Secubit  garam
1 helai daun pandan
Air secukupnya

Cara menyediakan inti:
1.  Masak semua bahan sehingga sebati dan airnya kering serta inti kelihatan pekat dan tidak berair.
2.  Sejukkan sebelum digunakan.

Bahan kuih tepung gomak:
500 gm  Tepung pulut
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara membuat kuih:
1.  Gaulkan tepung dengan air sedikit demi sedikit sehingga adunan dapat dikepal.
2.  Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan, Masukkan inti dan tutup adunan semula sehingga
     rata.
3.  Masak air sehingga mendidih, masukkan kuih dan angkat bila kuih mula timbul atas air.
4.  Sejukkan dahulu sebelum kuih ini disalut rata dengan tepung kacang hijau.

Wednesday, December 18, 2013

Lempeng pisang


Lempeng Pisang

Bahan:
4 biji pisang abu
1/4 cwn. gula pasir
secubit garam
1/2 cwn. kelapa parut ( putih sahaja)
2 cawan tepung gandum
1 cwn. air
Sedikit minyak

Cara memasak:
1.  Lenyek pisang bersama gula dan sedikit garam.
2.  Masukkan kelapa parut dan gaul sebati.
3.  Panaskan kuali, sapukan sedikit minyak di permukaan kuali.
4.  Masukkan sedikit adunan, ratakan dipermukaan kuali.
5.  Bila adunan telah masak dan sedikit garing, terbalikkan lempeng tadi dan masakkan pula permukaan atas tadi.
6.  Hidangkan bersama sambal ikan bilis.


Nak lempeng ke nak lempang?  daripada lempang baik pilih lempeng.  Perut kenyang hati tak sakit.  Saya telah beberapa membuat lempeng pisang di rumah, tapi seperti kata anak "ibu! opah buat lagi sedaplah".  Sabar ajelah, memang lempeng opah buat tiada tandingan.  Buat ibu-ibu yang tengah nak naik angin kerana kenakalan anak, silalah masuk ke dapur dan sediakan lempeng daripada ngadap anak dan kemudiannya terasa seperti ada yang nak kena lempang.  Jangan! anak tu kan anugerah yang tak ternilai.

Tuesday, December 17, 2013

Ikan 3 Rasa

Ikan 3 rasa

Bahan A-
1 ekor ikan bawal atau siakap
1 sudu makan tepung jagung (untuk menyalut ikan)
3 biji bawang merah        )
1 labu bawang besar       )  dihiris
2 ulas bawang putih        )
2 inci halia                      )

 Bahan B-
3 camb. sos tomato
3 camb sos cili
3 camb sos tiram
3 camb air
1 camt. gula

Bahan C-
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji tomato (dipotong 4)
1 biji capsicum merah, hijau dan kuning

Cara membuatnya-
1.  Salutkan ikan dengan tepung jagung.
2.  Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan.  Angkat.
3.  Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit sahaja bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
4.  Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih, kacau rata.
5.  Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6.  Curahkan sos di atas ikan.