Wednesday, January 8, 2014

Soto

Main course-


Soto Ayam

Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan, dipotong kecil dan direbus)
10 ulas bawang kecil    )
2 inci halia                    )
10 ulas bawang putih    )  Dikisar halus
1 inci lengkuas              )
2 batang serai                )

1 paket rempah adabi
3 camb. ketumbar
20 biji lada hitam
2 biji buah keras
Nasi impit (direbus sehingga masak)
Pegedil ayam atau daging
sambal kicap
Daun sup, daun bawang dan taugeh secukupnya

Cara membuatnya:
1.  Tumis ketumbar, buah keras dan lada hitam. 
2.  Masukkan bahan kisar, masak hingga naik bau.
3.  Masukkan pes sup, kacau sebati hingga pecah minyak, kemudian masukkan air rebusan ayam.
4.  Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
5.  Ayam yang direbus, ditoskan dan dicarik-carikkan isinya.


Sambal Kicap
Bahan:
15 tangkai cili padi
6 ulas bawang putih
1/2 botol kicap manis
1 biji limau nipis

Cara membuatnya:
1.  Blend cili dan bawang putih dan tambah bahan selebihnya.

No comments: