Dalca (dhal)


Dalca daging
Bahan –

            1 kg Daging/ tulang
            150gm Kacang dal (rendam hingga kembang)
            15gm halia (Hiris)
            6 ulas Bawang putih (hiris)
            2 labu Bawang besar (hiris)
            2 biji Cili merah (belah 2)
            1 biji Cili hijau (belah 2)
            1 camb. serbuk kunyit
            1 pkt. Rempah kari daging
            3 cm. Kulit kayu manis
            3 kuntum Bunga lawang
            3 biji Buah pelaga
            20gm Asam jawa
            2 biji Ubi kentang
            10 biji Buah belimbing
            4 biji Tomato (belah 4)
            2 btg. Terung panjang (belah 4)
            1 btg. Lobak merah (potong sedang)
            1 biji kelapa (jadikan 1 mangkuk besar santan)
            1 tangkai Daun kari

 Cara membuatnya –
  • Rebus daging & kacang dal berserta rempah, serbuk kunyit sehingga empuk.
  • Masukkan kentang.  Biar sehingga empuk kentangnya.
  • Kemudian masukkan terung, tomato, belimbing, lobak merah, santan, air asam jawa, cili, garam dan serbuk perasa.  Masak sehingga mendidih.
  • Di dalam kuali lain, tumiskan bawang, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan daun kari sehingga kunig.  Tuang ke dalam periuk yang berisi daging tadi.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh