Tuesday, April 8, 2014

Dalca Daging


Dalca daging

Bahan –

            1          kg                    Daging/ tulang
            150      gm                   Kacang dal (rendam hingga kembang)
            15        gm                   Halia                            (Hiris)
            6          ulas                  Bawang putih              (  -sda-)
            2          labu                 Bawang besar              ( -sda- )
            2          biji                   Cili merah                    (belah 2)
            1          biji                   Cili hijau                      (belah 2)
            1          camb.               Serbuk kunyit
            1          pkt.                  Rempah kari daging
            3          cm.                  Kulit kayu manis
            3          kuntum            Bunga lawang
            3          biji                   Buah pelaga
            20        gm                   Asam jawa
            2          biji                   Ubi kentang
            10        biji                   Buah belimbing
            4          biji                   Tomato (belah 4)
            2          btg.                  Terung panjang (belah 4)
            1          btg.                  Lobak merah (potong sedang)
            1          biji                   kelapa (jadikan 1 mangkuk besar santan)
            1          tangkai                        Daun kari

 Cara membuatnya –

  • Rebus daging & kacang dal berserta rempah, serbuk kunyit sehingga empuk.
  • Masukkan kentang.  Biar sehingga empuk kentangnya.
  • Kemudian masukkan terung, tomato, belimbing, lobak merah, santan, air asam jawa, cili, garam dan serbuk perasa.  Masak sehingga mendidih.
  • Di dalam kuali lain, tumiskan bawang, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan daun kari sehingga kunig.  Tuang ke dalam periuk yang berisi daging tadi.

No comments: