Sup Sayuran Suhuun dan Fucuk

Sup Sayuran Suhun dan Fucuk


Bahan:
4 biji ubi kentang (dipotong kecil)
2 biji lobak merah (dipotong serong)
50 gm fucuk50 gm suhuun
3 biji telur
garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak masak untuk menumis
10gm daun bawang dan daun sup

Bahan untuk tumisan:
1 biji cili merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
20gm udang kering atau ikan bilis

Cara memasaknya:
1.  Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumisan sehingga kekuninggan dan naik bau.
2.  Masukkan iar, garam dan perasa, kentang dan lobak merah.  Masak sehingga kentang dan lobak
     merah separa empuk.
3.  Pecahkan telur ke dalam periuk, biar masak tanpa dikacau.
4.  Masukkan fucuk dan suhun, biar mendidih dan kahir sekali masukkan daun sup dan daun bawang.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh