Monday, June 23, 2014

Chinese Szechuan Hot and Sour Seafood Soup

Chinese Szechuan Hot and Sour Seafood Soup

Bahan A (dipotong kecil):
100gm Udang harimau
100gm ikan merah (dipotong fillet)
100gm sotong putih
50gm kobis szechuan
50 gm cendawan hitam
50gm rebung
50gm halia
50gm tauhu lembut

Bahan B:
1 biji telur (diambil putihnya)
2 liter stok ayam
100gm garam
100gm lada sulah
100gm cuka hitam
50gm minyak bijan
50gm minyak cili
100gm pes kacang
Sedikit tepung jagung

Cara memasaknya:
  • Celurkan seketika semua makanan laut dan sayur.
  • Tumis pes kacang sehingga naik bau, masukkan stok ayam, garam dan serbuk lada sulah.
  • Masukkan cuka hitam.
  • Masukkan semua bahan yang telah dicelur bersama tauhu lembut.
  • Masukkan tepung jagung (yg telah dicampurkan dgn air) kedalam masakan.
  • Tambah putih telur, kacau sebati.
  • Tambah minyak bijan dan minyak cili setelah api masakan ditutup.

No comments: