Wadai Kepeng

Wadai kepeng (Dessert)



Bahan:
1    paket tepung pulut
2/3 cawan santan
6    cawan air
2    keping gula Melaka
4    keping gula pasir
3    helai daun pandan

Cara membuatnya:
1.  Bancuh tepung pulut dengan air dan sedikit garam.
2.  Gentelkan aduna dalam bentuk bulat-bulat kecil dan leper.
3.  Masukkan air dalam periuk, campurkan gula Melaka, gula pasir dan daun pandan.
4.  Masak sehingga gula hancur.
5.  Setelah mendidih, masukkan santan dan kacau sebati.
6.  Masukkan adunan yang telah digentelkan sebentar tadi, bila timbul bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Comments

Syauqi Firdaus said…
2019222208
dough yang sudah diuli kecil-kecil dimasukkan dalam air yang mendidih terlebih dahulu.kemudian apabila telah timbul barulah dimasukkan ke dalam kuah santan supaya mengelakkan rasa tepung dalam kuah santan tersebut

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh