Wednesday, July 2, 2014

Wok-Fried Chicken With Black Peper

Wok-Fried Chicken with Black Pepper

Bahan:
300gm isi ayam (dipotong kiub)
10gm garam
10gm serbuk lada sulah
20gm tepung jagung
50gm bawang putih (dicincang halus)
50gm lada benggala hijau, kuning dan merah (dipotong kiub)
80gm bawang kecil (dipotong kiub)
50gm mentega
20gm lada hitam (ditumnuk)
30gm gula
15gm sos tiram
15gm kicap
10gm kicap pekat
100gm stok ayam
50gm tepung jagung

Cara memasaknya:
1.  Perap ayam bersama garam, lada sulah dan tepung jagung.
2.  Goreng ayam sekejap kemudian angkat.
3.  Dengan minyak yg sama, gorengkan lada benggala dan bawang kecil.
4.  Panaskan mentega dan tumis lada hitam, masukkan bahan perasa.
5.  Perlahankan api, masukkan ayam serta sayuran, tambahkan tepung jagung untuk memekatkan kuah.



No comments: