Kurma Daging



Kurma Daging Bahan-bahan: 1 kg daging (dipotong) 5 ulas bawang merah (dihiris) 3 ulas bawang putih (dihiris) 1/2 inci halia (dihiris) 2 camb. rempah kurma 1 1/2 cawan air 3 biji ubi kentang 1 biji tomato 3 biji cili hijau garam dan gula secukup rasa Cara memasaknya: 1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dihiris. Goreng sehingga terbit bau. 2. Masukkan rempah kurma yang dibancuh sedikit air, tumis sehingga pecah minyak 3. Masukkan air, daging dan ubi kentang. 4. Bila daging empuk dan kuah menjadi pekat, masukkan santan dan bahan perasa. 5. Masukkan tomato dan cili. Tutup api bila kuah menjadi pekat.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh