Laksa Johor

Main course


BAHAN UNTUK KUAH:
500 gm ikan kembung (rebus, ambil isinya dan kisar. Air rebusan disimpan)
2 liter santan (2 biji kelapa)
40 gm udang kering (rendam dan kisar)
50 ml air asam jawa
60 ml minyak masak
50 gm daun kesom (kisar halus)
5 batang serai
1oogm kerisik
 
BAHAN UNTUK PES:
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar cili kisar

nota: Jintan manis dan ketumbar perlu disangai terlebih dahulu dan ditumbuk sehingga halus.

 BAHAN KISAR:
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 sudu kecil lada hitam
sedikit halia
sedikit cili kering
sedikit udang kering
 
BAHAN HIASAN:
Timun (potong nipis dan memanjang)
Lada merah (hiris)
Bawang besar (hiris)
Daun selom
Kacang panjang (hiris halus)
Telur rebus dan belah dua
Limau kasturi (belah dua)
Sedikit lobak masin
Sedikit taugeh
Sedikit hirisan daun selom
Sambal belacan
 
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan pes dan kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan santan dan kacau perlahan.
4. Masukkan isi ikan, udang kering dan air asam jawa. Selepas beberapa minit masukkan daun kesom.
5. Kacau perlahan dan masukkan garam, gula secukup rasa, dan biarkan mendidih.
6. Boleh dihidangkan bersama spageti dan bahan hiasan.

nota- 
Tempoh memasak kuah perlu lama dengan menggunakan api yang kecil agar rempah ratus masak sepenuhnya.

Bahan Spagetti-
1  paket spagetti

1. Panaskan air sehingga mendidih dan celur spagetti sehingga kembang dan lembut.  Letakkan sedikit garam dan minyak.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh