Sup Ikan merah

Sup Ikan Merah
Bahan: 
1 ekor Ikan merah (sederhana besar)
5 biji kentang
1 paket suun
Bahan tumisan:
2 sup bunjut adabi
2 ulas bawang putih (dihiris)
10 biji bawang merah (dihiris)
3 batang serai (diketuk)
4 kuntum bunga lawang
9 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
8 inci halia (diketuk)
5 biji tomato (dibelah 4)
Bahan hiasan:
10gm daun sup (dihiris)
10gm daun bawang (dihiris) 
Bawang goreng secukupnya
 Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumisan sehingga wangi.
2. Masukkan air secukupnya.
3. Setelah semua ramuan sebati dan mendidih, masukkan ikan.
4. Perasakan dengan bahan perasa secukupnya, setelah ikan masak masukkan tomato.
5. Tutup api dan taburkan bahan hiasan masakan.

Comments

NOR AZLIN FARHANA BINTI AZNAN (2019409082)
Sup Ikan Merah yang dapat ketahui daripada ibu saya ialah bahan-bahan yang diperlukan, bahan A ialah 1/2 ekor ikan merah, lobak merah, asam keping,lada hitam yang telah ditumbuk, garam, air, hirisan daun sup serta bawang goreng. Bahan B ialah 3 biji bawang merah dihiris, 2 ulas bawang putih dihiris, halia dihiris 1 batang kayu manis dan 2 kuntum bunga lawang. Cara membuat yang pertama ialah panaskan minyak kemudian letakkan bahan B, tumis bahan B hingga naik bau. Masukkan air hingga mendidih, kemudian masukkan lobak merah ikan,asam keping dan lada hitam. Taburkan daun sup dan bawang goreng. Tips yang selalu dipraktikkan dengan meletakkan asam keping untuk memberikan rasa masam dan kayu manis menjadikan sup lebih beraroma

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh