Bahan:
1 cawan beras
3 cawan air
4 ulas bawang merah
sedikit halia
200 gm isi ayam
garam dan gula secukupnya
lada hitam
daun sup, daun bawang (untuk hiasan)
sedikit serai
Cara memasaknya:
1. Rebus nasi sehingga lembut.
2. Masukkan bahan-bahan lain dan masak lagi sehingga sebati. Tambah air jika perlu.
3. Bila bubur telah masak, masukkan daun bawang dan daun sup serta bawang goring.
4. Hidang bersama telur rebu masin dan halia masin atau jeruk.
Nota-
Bubur nasi ialah sejenis bubur yang popular di kebanyakkan negara Asia. Selalunya ia dihidangan dengan berbagai jenis hidangan sampingan untuk memberi variasi rasa enak kepada hidangan tersebut. Ia selalunya dihidangkan kepada pesakit dan merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan air yang banyak sehingga beras nasi menjadi hancur, pekat dan lembut. Untuk ini proses memasak lebih lama dari memasak nasi. Bubur nasi boleh dijadikan hidangan untuk sarapan, makanan lewat malam, atau sebagai pengganti nasi pada waktu makan tengahari.
bubur nasi mula disajikan sekitar abad ke 11, dijadikan makanan untuk bayi dan pesakit. Secara asasnya bubur nasi tidak diperasakan. Terdapat satu adat di Jepun iaitu memakan bubur nasi dengan 7 daun herba pada 7hb Januari setiap tahun bagi tujuan mendapatkan kesihatan yang baik sepanjang tahun. Bubur nasi ini merujuk kepada beras yang ditanak bersama dengan 7 jenis sayuran iaitu "seri", "nazuna", "gogyo", "Hakobera", "Hotokenoza", "suzuna" dan "suzushiro".
Rujukan-
1. https://ms.wikipedia.org/wiki/Bubur_nasi
2. https://livejapan.com/ms/article-a0000359/