Wednesday, January 22, 2014

Kuih Cara Manis

Kuih Cara Manis

Bahan:
1 paket tepung gandum
200ml susu segar
1 camb. jus pandan
1 biji telur
1/2 camt. garam
Pewarna hijau
Gula
Daun pandan secukupnya (diblend dengan sedikit air dan diambil jusnya)


Cara memasak:
1.  Campurkan semua bahan dan adun sebati kecuali gula.
2.  Gaul sebati sehingga adunan tidak berketul-ketul.
3.  Panaskan acuan, letakkan sedikit mentega atau minyak masak pada bekas adunan.
4.  Masukkan sedikit adunan, biar sekejap, kemudian letakkan sedikit gula ditengah adunan tadi, tutup acuan.
5.  Pastikan api kecil sahaja ketika memasak.
6.  Angkat kuih apabila adunan tidak lagi berbentuk cecair.

Popia Goreng

Popia goreng

Bahan:
1 paket kulit popia

Inti:
2 biji lobak merah )  sagat atau dipotong memanjang halus
1 biji sengkuang    )
1 biji timun            )
1/2 kilo taugeh

2 camb. bawang goreng

Bahan tumis:
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2 camb sos tiram
2 camb. udang kering
garam dan gula secukup rasa


Cara membuatnya:
1.  Tumis semua bahan sehingga naik bau dan masukkan sayuran, kacau sebentar.
2.  Biarkan inti sejuk seketika.
3.  Bentangkan kulit popia, letakkan inti ditengahnya dan gulung serta gamkan kulit popia dgn bancuhan tepung gandum bersama sedikit air.