Thursday, May 8, 2014

Pajeri Buah Ara

Pajeri Buah Ara
Bahan-
beberapa biji buah ara
3 cawan santan pekat (dari sebiji kelapa)
1 inci halia (dimayang halus)
5 ulas bawang merah        )
2 ulas bawang putih          )  Dikisar halus
1 camb. udangkering        )
1cm kulit kayu manis
6 camb. rempah kari ikan (dibancuh dengan air)
sedikit minyak masak
2 camb. gula merah
2camb. kerisik
Garam secukup rasa


Cara memasaknya-
1.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar, kulit kayu manis dan rempah kari.
2.  Masukkan kerisik dan buah ara.  Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk dan sehingga buah ara sedikit lembut.
3.  Masukkan santan dan garam serta gula merah.
4.  Masak sehingga kuah menjadi pekat dan naik minyak.


Buah Melaka


Onde-onde atau dikenali juga dengan nama buah melaka amat sedap dimakan dalam keadaan cuaca sejuk dan selalunya disajikan pada bulan puasa.  Di Indonesia ia dikenali sebagai "Klepon" dan di Brunei sebagai "kek punctured".
Buah Melaka
Bahan:
1 kg tepung pulut
Air secukupnya
sedikit pewarna daun pandan atau pewarna hijau
10gm pes daun pandan atau 20gm daun pandan(kisar ambil airnya)
Gula Melaka secukupnya (dipotong kecil-kecil)
kelapa parut (putih sahaja) secukupnya

Cara memasaknya:
1.  Gaul tepungpulut dengan air sehingga adunan boleh dikepal.
2.  Tambah pewarna dan pes daun pandan, sebatikan adunan.
3.  Ambil sedikit adunan, leperkan dan letak gula Melaka ditengahnya dan bulat-bulatkan.
4.  Didihkan air didalam periuk dan masukkan buah Melaka yang telah dibulatkan tadi, biar hingga adunan timbul barulah diangkat.
5.  Masukkan adunan ke dalam campuran kelapa parut putih dan sedikit garam, gaul sebatidan bolehlah dihidangkan.



Pecal sayur-sayuran



Pecal sayur-sayuran
Bahan:
3 ikat kangkung (dicelur)
5 biji telur (direbus)
10 tangkai pucuk ubi
10 tangkai pucuk meranti
5 ketul nangka muda
1 cawan taugeh
1 keping tauhu
2 keping tempe
10gm kacang panjang

Bahn kuah:
1 cawan kacang tanah
10 tangkai cili kering
8 ulas bawang meah
4 ulas bawang putih
2 cm belacan
1cm ubi cekur
1 camb. air asam jawa
1 camb. gula merah
Sedikit air suam
Sedikit garam

Cara memasak:
1.  Tauhu dan tempe, digoreng, kemudian dihiris nipis.
2.  Sayur-sayuran dicelur seketika, angkat dan ketepikan.
3.  Untuk kuah:  Kacang tanah, cili kering, belacan, cekur, bawang merah dan bawang putih disangai.  Kemudian kisar sehingga halus.
4.  Maasukkan bahan kisar ke dalam mangkuk, campurkan dengan gula merah, garam dan air asam jawa.
5.  Gaulkan dengan air suam secukupnya sehingga sebati.
6.  Tuangkan kuah kacang ke atas bahan lain dan sedia untuk dihidang.



Wednesday, May 7, 2014

Bihun goreng


Bihun Goreng

Bahan:
1 pkt bihun (direndam)
1 batang lobak merah (dihiris halus)
1 ikat sawi (dibersihkan)
200gm daging cincang
2 kg udang (dibersihkan)
3 biji telur
Bawang goreng secukupnya
Serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
Cili kisar secukupnya

Bahan kisar:
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1/2 cwn. udang kering (dicuci bersih)
1 camt. serbuk lada putih
20gm daun sup
20gm daun bawang
cili merah
100gm taugeh, kucai, daun sup dan daun bawang

Cara memasaknya:
1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2.  Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga pecah minyak, kemudian masukkan bahan perasa secukupnya.
3.  Masukkan bihun yang telah disejat terlebih dahulu.
4.  Gaul sebati bihun bersama bahan tumisan, kumudian masukkan sayuran dan bahan selebihnya.
5.  Masak sehingga bihun lembut dan airnya sedikit sejat.
6.  Angkat dan hidang bersama daun bawang, bawang goreng, daun sup dan cili merah.

Samosa


Samosa dikatakan berasal dari tanah Arab dan diperkenalkan ke India pada kurun 13-14 sebelum masihi oleh para pedagang.  Samosa yang asli disediakan dari campuran daging, minyak sapi, bawang dan bahan yang lain.  

Samosa juga dikenali sebagai "samushak" atau "Sambusak" sejenis pie bersaiz kecil yang berintikan daging cincang, badam, kacang pisctashio, walnut dan rempah, masyarakat hindu mengenalinya sebagai "Sanbusah".

Vegetable Samosa

Bahan:
4 camb. minyak masak
8 biji ubi kentang (dikupas dan dipotong kiub 1/2 inci)
2 biji bawang besar (dicincang)
1 cwn. mix vegetable
6 camb. rempah kari daging
Kulit popia secukupnya

Cara memasak:
1.  Panaskan minyak.  Masukkan kentang dan bawang, kacau 15 minit atau sehingga kentang lembut.
2.  Masukkan mix vegetable dan rempah kari.  Masak 5 minit dan sejukkan.
3.  Potong kulit popia kepada 2 bahagian untuk menjadikan kulit popia tersebut kepada 2 bentuk segitiga.
4.  Letakkan inti.  Letakkan air dipenjuru kulit popia.  Balutkan kulit popia dan tekankan sedikit dihujungnya.
5.  Goreng samosa dan biarkan kekuninggan baru diangkat.



Kangkung Goreng Belacan



Kangkung Goreng Belacan

Bahan:
1 ikat kangkung (dibersihkan dan dipotong mengikut saiz yang diingini)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi
Sedikit belacan
2 camb. ikan bilis
Sedikit air
Garam dan gula

Cara memasaknya:
1.  Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api, belacan dan ikan bilis.
2.  Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
3.  Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kangkung dan serbuk perasa.  Masak sehingga kangkung separa layu.