Posts

Showing posts from July, 2014

Hotshot sweetcorn

Image
Anda tengah berdiet; ini mungkin sesuai untuk anda Bahan: 3/4 tsp serbuk lada hitam 2 biji/ serbuk cili kering/cili merah (dibuang biji) 3/4 tsp garam 1/2 tsp gula 3 tongkol jagung manis (bersihkan) 75gm butter 1 biji bawang besar (dicincang halus) Cara: 1.  Campurkan lada, cili, garam dan gula ke dalam kuali, dan biar hingga naik bau bersama sedikit minyak masak. 2.  Potong jagung dan rebus sehingga masak. 3.  Cairkan butter, masukkan bawang dan campuran lada, angkat.  Sebatikan dengan jagung.

Wadai Kepeng

Image
Wadai kepeng (Dessert) Bahan: 1    paket tepung pulut 2/3 cawan santan 6    cawan air 2    keping gula Melaka 4    keping gula pasir 3    helai daun pandan Cara membuatnya: 1.  Bancuh tepung pulut dengan air dan sedikit garam. 2.  Gentelkan aduna dalam bentuk bulat-bulat kecil dan leper. 3.  Masukkan air dalam periuk, campurkan gula Melaka, gula pasir dan daun pandan. 4.  Masak sehingga gula hancur. 5.  Setelah mendidih, masukkan santan dan kacau sebati. 6.  Masukkan adunan yang telah digentelkan sebentar tadi, bila timbul bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Nasi Briyani Ayam

Image
Nasi Briyani Ayam Bahan untuk nasi: 500gm beras Basmathi (direndam 40 minit atau sejam) 400ml stok ayam 200ml susu sejat 1/2 ekor ayam (dibersihkan) 2 camb. rempah biryani garam dan serbuk perasa secukupnya 2 biji tomato (dicincang halus) 2 camb. air panas  1/2 cwn. kismis campuran 1/2 cawan badam (dipanggang) Bahan tumis: 5 biji bunga cengkih 6 biji buah pelage 4 biji bunga lawing 2 batang kulit kayu manis 2 biji bawang besar (dihiris) 5 ulas bawang merah (dihiris) 4 ulas bawang putih (dihiris) 4 cm halia (dimayang) 2 batang serai (dititik) Bahan perapan ayam: 1 cwn. bawang goring 1/2 cawan dadih asli 1/2 biji lemon (diambil kulit dan jusnya) sedikit daun ketumbar Segenggam daun pudina bawang putih (ambil sedikit dari bahan tumis) Halia (ambil sedikit dari bahan tumis) sedikit lada hitam Cara memasak ayam: 1.  Masukkan semua bahan perapan ayam ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati. 2.  Panaskan minyak sapi dalam kuali. 3.  Ratakan ayam

Ayam Masak Kicap Berempah

Image
Ayam Masak Kicap Berempah Bahan: 1 ekor       Ayam (dipotong kecil dan digoreng separuh masak) 7 biji cili merah           ) 10 bji cili kering          )  Dikisar 15 biji bawang merah  ) 5 las bawang putih      ) 1 inci halia                  ) 2 ulas bawang besar (dipotong bulat-sebagai hiasan) 30 gm     Kacang peas 2 camb.  Sos tomato 3 camb.  Sos cili 3 camb.  Kicap pekat/manis 1 camt.   Serbuk jintan manis 1 camt.   Serbuk jintan putih 2 camb.  Serbuk lada hitam 400ml    Santan 1/2 cawan minyak masak Cara memasak: 1.  Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sampai pecah minyak. 2.  Masukkan ayam, dan semua bahan yang lainnya.  Biarkan mendidih selama 10 minit dengan api sederhana. 3.  Akhir sekali masukkan kacang peas, bawang besar dan cili merah. 4.  Sedia untuk dihidangkan.

Stir Fried Tang Hoon with Mushroom and Celery

Image
Stir Fried Tang Hoon with Mushroom and Celery Bahan: 1 tin cendawan butang 50gm daun celery 100gm tang hoon (suhuun) 1 camb. sos tiram 3/4 camt. gula 2 camt. kicap soya cair sedikit lada putih 150ml air 2 camb. minyak jagung 2 ulas bawang putih (potong lumat) sedikit garam, minyak bijan 100gm udang sederhana besar Cara membuatnya: 1.  Potong daun celery dan cendawang butang. 2.  Rendamkan suhuun sehingga lembut, sejatkan. 3.  Panaskan bahan tumisan, sehingga naik bau dan kemudian sayuran dan bahan perasa. 4.  Masukkan udang dan suhuun gaul masak sebati bersama bahan lain.

Cantonese Beef Kueteow

Image
Cantonese Beef Kueteow Bahan: 1 paket kueteow Bahan A: 100gm daging lembu (potong nipis) 100gm sotong putih 100gm bebola ikan 100gm kek ikan 4 ulas bawang putih 300gm udang sederhana (dikupas kulit) Bahan B: 2 cawan air 4 camb. sos tiram 4 camb. kicap cair 3camb. tepung jagung (bancuh dgn air) 3 biji telur Hiasan: Daun bawang Cili merah (hiris nipis) Cara membuatnya: 1.  Kueteow digoreng dengan sedikit minyak bijan sehingga masak dan diasingkan ke dalam bekas. 2.  Tumis bahan A sehingga masak dan masukkan air sehingga mendidih atau daging empuk. 3.  Masukkan bahan B.  Biar sehingga mendidih, masukkan tepung jagung dan biar kuah pekat. 4.  Pecahkan telur dan kacau sebati. 5.  Tuangkan kuah ke atas kueteow dan hiaskan dengan bahan hiasan.

Wok-Fried Chicken With Black Peper

Image
Wok-Fried Chicken with Black Pepper Bahan: 300gm isi ayam (dipotong kiub) 10gm garam 10gm serbuk lada sulah 20gm tepung jagung 50gm bawang putih (dicincang halus) 50gm lada benggala hijau, kuning dan merah (dipotong kiub) 80gm bawang kecil (dipotong kiub) 50gm mentega 20gm lada hitam (ditumnuk) 30gm gula 15gm sos tiram 15gm kicap 10gm kicap pekat 100gm stok ayam 50gm tepung jagung Cara memasaknya: 1.  Perap ayam bersama garam, lada sulah dan tepung jagung. 2.  Goreng ayam sekejap kemudian angkat. 3.  Dengan minyak yg sama, gorengkan lada benggala dan bawang kecil. 4.  Panaskan mentega dan tumis lada hitam, masukkan bahan perasa. 5.  Perlahankan api, masukkan ayam serta sayuran, tambahkan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

Daging Batang Pinang Bersos Lada Hitam

Image
Daging Batang Pinang Bersos Lada HItam Bahan: 500gm daging batang pinang 50gm bawang putih (dihiris nipis) 100gm bawang besar (dipotong dadu) 50gm daun kucai (dihiris halus) 1 camb.lada hitam dikisar 125ml air 1 camb. minyak masak 1/4 camt. kicap pekat 1/2 camb. kicap cair 1/4 camb. gula Bahan perasa: 1 camb. sos tiram 1 camb. sos Lea & Perrins 1 camb. sos tomato 1 camb. kicap 2 camb. air panas Cara membuatnya: 1.  Bersihkan daging dan potong menjadi kiub kecil. 2.  Perap daging dengan kicap pekat, kicap cair, gula, air dan minyak masak. 3.  Simpan dalam tempat dingin. 4.  Campurkan semua bahan perasa dengan air panas dan gaul sehingga sebati. 5.  Panaskan kuali dengan 1 camb. mentega, kemudian masukkan daging dan goreng sehingga daging bertukar warna. 6.  Tambahkan serbuk lada hitam dan bahan selebihnya.

Udang Be Fong Tong Style

Image
Udang Be Fong Tong Style     Bahan: 900 gm udang (dibuang kulit) 100gm bawang putih (dicincang halus) 100gm bawang merah (dicincang halus) 10gm cili kering (dipotong kasar) 10gm daun bawang (dipotong kasar) Bahan perasa: 1 camt serbuk perasa ayam 1 camt. gula 1/2 camt. garam 1/4 camt. serbuk lada sulah Cara memasaknya: 1.  Bersihkan udang dan toskan. 2.  Goreng udang hingga kekuninggan dan ketepikan. 3.  Goreng bawang putih dan bawang merah hingga garing serta naik bau, tus dan ketepikan. 4.  Goreng tanpa minyak cili kering, kemudian masukkan bahan-bahan yg lain, kacau sebati, perasakan. 5.  Tutup api dan masukkan daun bawang dan ratakan dgn. bahan masakan yang lain.