Lineis
Bahan:
1 cawan beras pulut merah (kalau tak ada boleh guna beras pulut perang/ biasa)
1 cawan beras pulut hitam
1 cawan kelapa parut (putih sahaja)
Gula secukupnya
Daun pisang secukupnya
Cara membuatnya:
1. Kukus beras pulut berasingan sehingga separa masak (lembut).
2. Kelapa parut dicampurkan dengan gula secukupnya serta sedikit garam.
3. Campurkan beras pulut dan gaul sebati, kemudian letakkan di atas daun pisang.
4. Letakkan kelapa parut ditengah beras pulut sebagai inti, balut seperti membalut kuiuh lepat.
5. Kukus sehingga masak.
sembangorgdapur.blogsport.com: Laman ini merupakan salah satu cara bagi saya untuk berkongsi ilmu masakan bersama anda semua. Setiap resepi yang disertakan telah diuji dan diolah semula oleh saya. Semoga perkongsian ilmu ini dapat memberi manfaat kepada kita semua.
Monday, August 4, 2014
Subscribe to:
Posts (Atom)
Fish and Chip
Bahan utk ikan- Sedikit tepung gandum (sekadar untuk menyalut ikan) Sedikit tepung jagung (masukkan dalam tepung gandum) Sedikit garam Sedik...
-
Nasi Aruk Bahan: Nasi putih secukupnya Segenggam ikan bilis 3 ulas bawang putih (cincang halus) 1 biji bawang besar (hiris bulat) ga...
-
Resepi nie, senang je nak buat sebenarnya. yang jadi tak berapa nak rajin kalau nak disediakan sebagai 1 hidangan lengkap. Sebagai 1 hi...
-
Sup Ponas Bidayuh Bahan: 2 ulas bawang putih 2 btg. serai sedikit sambal belacan garam secukup rasa 1 cawan parutan ubi kayu 2 biji...