Wednesday, March 25, 2015

Laksa Sarawak


Bahan:
2 bungkus pes laksa Sarawak
2 bungkus bihun
500gm      udang basah
2 ketul      bahagian dada ayam
500ml       santan pekat
8 biji         telur
1 kiub       serbuk perasa ayam
2 camb.     sos tiram
garam dan gula

Bahan tambahan:
500gm tauge
50gm   daun pudina
10 biji  limau kasturi

Bahan utk sambal belacan:
15 biji cili padi
belacan secukupnya
6 biji limau kasturi (ambil air jusnya)
garam dan gula

Bahan Perencah Laksa Sarawak:
Bahan A-
15 ulas      bawang merah
6   ulas      bawang putih
20 tangkai cili kering (dikisar)
1   cm        lengkuas
4 batang    serai
Sedikit belacan

Bahan B-
1/2 kg.    Kacang tanah (digoreng)
1/2 cwn. bijan (disangai)
5    biji    buah keras


Cara memasak:
1.  Rebus dada ayam sehingga empuk, angkat sejukkan dan carik-carikkan isinya.
2.  Dalam air rebusan ayam, gunakan utk mencelur udang.  Angkat dan toskan.  Kalau rajin kulit udang yang direbus, dikisar halus dan ambil airnya utk dimasukkan ke dalam kuah.
3.  Dengan menggunakan air rebusan yang sama, masukkan pes laksa ke dalamnya beserta bahan perasa yang lain.  Biarkan hingga mendidih.
4.  Celur berasingan bihun dan tauge.
5.  Telur digoreng dadar nipis, gulung dan kemudian dihiris nipis.
6.  Untuk sambal belacan.  Campurkan semua bahan, tumbuk atau kisar sebati.

Cara menyediakan perencah laksa Sarawak:
1.  Masukkan bahan(A) dan sedikit air ke dlm pengisar.  Kisar sehingga lumat.
2.  Masukkan bahan(B) ke dlm pengisar.  Kisar sehingga menjadi halus.
3.  Campurkan bahan(A) dan bahan(B), gaul sebati.

No comments: