Kuih Apom balik......



APAM BALIK

Bahan:
2 cwn tepung naik sendiri
1/4 cwn gula
1/2 sk bikarbonate soda
1 biji telor
11/2 cwn susu segar
1/2 sk b.powder
1 cwn kacang tanah (goreng dan tumbuk kasar/kisar)
1 tin jagung cream
1 cwn gula
sikit butter

CARA:
-  Gula + telor di pukul sampai kembang.
-  masukkan serbuk soda bicarbonat,baking powder,susu dan pewarna kuning  
   (pukul lagi hingga sebati).
-  masukkan tepung dan kacau sebati dan jangan sampai bergentel.
-  Panaskan nonstick pan.........dengan suhu yg sederhana.
-  Terus masukkan 1 atau 2 sendok adunan dan ratakan.
-  Tutup sebentar,,,bila separuh masak.tabur kacang tanah,gula,jagung 
   dan sikit butter.
- Tutup lagi kejap...........bila dah masak.........lipat 2 dan angkat.


Comments

Cara yang saya perolehi dari ibu saya untuk membuat apam balik yang sedap dan ranggup yang pertama ialah kita perlu menggunakan tepung gandum,tepung beras,tepung jagung,gula castor,sedikit baking powder,sedikit soda bikarbonat,sedikit garam,dua biji telur bergred A, asen vanila dan juga air. Campurkan dan kisarkan kesemua bahan tersebut dan rehatkan adunan tersebut dalam tiga ke empat jam. Sementara itu,kita boleh menyediakan bahan untuk inti pula. Seperti yang biasa kita tau, inti untuk apam balik,kita akan menggunakan kacang tanah,sedikit gula,planta atau marjerin serta jagung berkrim. Untuk menjadikan apam balik kita lebih bervariasi dan berinovatif ialah kita boleh meletakkan keju atau coklat(ikut kehendak citarasa masing-masing). Setelah adunan direhatkan, panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak menggunakan daun pandan untuk memberi aroma. Masukkan adunan satu senduk kecil dan pusingkan kuali agar adunan tersebut dapat merebak ke seluruh permukaan kuali. Kemudian masukkan inti yang anda mahukan. Akhir sekali, lipatkan apam tersebut kepada dua lipatan. Terima kasih. (2019443244)
liza said…
Ya Allah membaca penulisan awak niepun dah buat saya terbayang2 sedapnya apam balik nie

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh