Spagetti Bolognese


Bahan:
425gm Pasta spagetti
3camb. minyak zaitun
2 biji bawang putih (dicincang)
2 biji bawang besar (dicincang)
4 batang saderi
500gm daging cincang
2 camb. puri tomato
425gm tomato (dicincang)
150ml stok daging
garam dan lada sulah secukup rasa
2 camb. Oregano
2 camb. keju parmesan
300gm Prego Traditional Tomato



Cara memasaknya:
1.  Panaskan minyak dengan api sederhana.  Goreng bawang dan daun saderi, selama 5 minit dan kemudian masukkan bawang putih dan daging cincang.
2.  Masak sehingga naik bau atau 10 minit lebih sehingga daging bertukar warna.
3.  Besarkan api, masukkan puri tomato, kacau dalam 2 minit.
4.  Kemudian masukkan tomato cincang, stok daging, bahan perasa dan origano, tutup kuali dan renihkan masakan selama 30 mint dalam api perlahan sambil dikacau sekali-sekala.
5.  Masak pasta dalam periuk besar berisi air, minyak zaitun dan sedikit garam sehingga pasta lembut sempurna.
6.  Toskan pasta, campurkan sedikit minyak zaitun dan gaul sebati adunan.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh