Thursday, April 23, 2015

Umai udang


Bahan:
500gm udang sederhana besar (dibuang kulit, dicuci & dipotong kecil)
1 biji bawang besar
3 biji cili api
1 camb. kacang tanah (yg telah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar)
1 camb. cuka makan
5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
Sedikit garam dan gula

Bahan utk ditumbuk:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan
1 biji cili merah

Bahan hiasan:
Daun kunyit, daun sup dan hirisan serai

Cara memasaknya:
1.  Perapkan udang dgn. perahan limau dan garam sekejap sehingga udang bertukar warna.
2.  Masukkan bahan yg telah ditumbuk dan bahan yg lainnya ke dalam bekas perapan udang, gaul sebati.
3.  Perapkan di dalam peti sejuk 2-3 jam sebelum dimakan bersama nasi panas.

No comments: