Asam Pedas

version Asam pedas ikan kembung

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 ekor ikan kembong saiz besar
10 batang bendi, cuci dan toskan
15 biji tomato ceri
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
1 genggam daun kesom, cuci dant toskan
1 1/2 senduk nasi cili kisar
3/4 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 kiub pati ikan bilis
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
3/4 camca besar pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
2 biji cili merah, dibuang biji

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan (terpulang pada anda sama ada nak kerat dua ikan tadi atau tidak, che mat biarkan saja seko2). Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan), tums hirisan bawang merah dan putih hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan bahan2 kisar halus dan masak hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata.
  3. Tuang air secukupnya (anggaran 1 liter), kacau rata dan biar mendidih. Tambah kiub ikan bilis (hancurkan), lada hitam tumbuk, bendi dan bunga kantan. Masak sekejap dan masukkan ikan. Kacau perlahan, masukkan daun kesom. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikt gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.



Ini pula version ikan pari.  I like this ones...

Bahan- bahan

Bahan A :
  • 500 gram ikan pari ( dibersihkan )
  • 10 biji bendi
  • 1 biji tomato ( dipotong 4 )
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 5 tangkai daun kesum
  • 3 cawan air
  • 3 sudu makan minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan B ( Dikisar ) :
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh serbuk kunyit

Cara Masak 

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan wangi.
  2. masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
  3. Masukkan ikan, garam, daun kesum, dan bendi. Kemudian biarkan sehingga mendidih lagi.
  4. Masukkan tomato perlahankan api, biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut.

Comments

ANIQ AZRI BIN ABDUL KHALID JUM (2019255454) said…
ANIQ AZRI BIN ABDUL KHALID JUM (2019255454)

Bahan-bahan :
3 ekor ikan kembung (belah dua bahagian)
Cili kering dikisar
1/2 biji bawang besar
2 kuntum bungan kantan
Daun kesum
2 biji tomato
Asam jawa
Gula dan garam

Cara memasak :
1 . Panaskan minyak dan masukkan cili kering yang telah dikisar dan bawang besar yang telah dihiris halus .
2 . Masukkan air asam jawa dan sedikit air .
3 . Masukkan bungan kantan dan daun kesum.
4 . Masukkan ikan kembung yang telah dicuci bersih
5 . Masukkan tomato
6 . Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Unknown said…
2019883958

bahan A untuk dikisar

3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering

bahan B
ikan pari
1 biji tomato
10 biji bendi
daun kesum
belacan(dibakar)
air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak masak

Unknown said…
Bahan bahan :
5 ekor ikan kembung
1 senduk cili kisar
1 biji bawang besar dikisar
2 kuntum bunga kantan
Beberapa helai daun kesum
2 biji tomato
5 biji bendi
2 keping asam keping
Garam dan perasa secukupnya

Cara2 :
1)panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar
2)Masukkan air yang secukupnya
3)Masukkan asam keping, bunga kantan dan daun kesum
4)masukkan ikan kembung yang telah dicuci bersih
5)masukkan tomato dan bendi
6)masukkan garam dan perasa secukupnya
7)biarkan sehingga sedia untuk dihidang

(2019297544)

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh