Contoh hidangan lengkap Nasi lemak


Bagi sesiapa yang baru nak berjinak dengan dunia masakan especially catering.  Mungkin cara hindangan ini dapat membantu anda.


Comments

Unknown said…
Nur Anis Atirah , 2019200202, PHM1122D1
Guna cawan yang sama untuk sukatan nasi, air dan santan. Beras perlu dicuci dengan bersih sebelum dimasukkan dalam periuk. Kemudian, garam, santan dan daun pandan dimasukkan. Hirisan bawang putih, bawang merah dan halia juga boleh digunakan(jika mahu). Nasi dimasak seperti biasa.
Sambal:Kisar bawang merah dan bawang putih, ketepikan. Kemudian, kisar ikan bilis kemudian kisar cili kering yang sudah direbus dan diketepikan. Panaskan kuali dan tuang minyak secukupnya. Tumis campuran bawang kisar dgn api sederhana hingga pecah minyak dan betul betul masak. Tambah kisaran ikan bilis dan biar sekejap sebelum dimasukkan kisaran cili kering. Masak dengan api kecil selama 40 minit, masukkan gula melaka, pes asam jawa dan renehkannya lagi. Tambahkan sedikit air jika sambak dilihat terlalu pekat.Akhirnya boleh masukkan garam dan serbuk perencah serta sesuaikan rasa ikut selera.

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh