Bubur lambuk

Bubur Lambuk Ala Kampung Baru 

Bahan-Bahan:
2 cawan beras [basuh dan toskan]
1/2 biji kelapa, diambil santan pekat
1/2 kg daging tetel [potong kecil]
2 s/b minyak sapi
3 s/b minyak
2 helai daun pandan [basuh dan dikoyak2kan]
garam/gula secukup rasa
air

1 cawan udang kering [rendam air panas dan tumbuk lumat]
1 cawan bawang goreng
4 ulas bawang putih [dimayang]
2 biji bawang besar [dimayang]
1 inci halia [dimayang dan potong jadi macam batang mancis]

Rempah tumis :
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 sudu kecil halba
2 biji buah keras [ditumbuk]

Bahan rempah [ goreng kering dan mesin halus]
1 sudukecil jintah manis (atau jintan putih)
1 sudukecil ketumbar
1 sudukecil lada sulah
1 sudukecil lada hitam

Bahan-bahan sampingan [optional] :
2 batang carrot dipotong dadu
1/2 cawan kurma dibuang biji

bahan hiasan [mayang]
3 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Bawang goreng

Cara-cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi 
  2. Tumis rempah yang telah dikisar tadi, rempah tumis, bawang putih, daun pandan & bawang besar
  3. Kemudian masukkan udang kering, tumis lagi
  4. Kemudian masukkan daging. 
  5. Tumis sehingga naik minyak.
  6. Masukkan air dan didihkan sehingga daging separuh empuk. 
  7. Masukkan beras dan kurma dan tambah air jika nampak kering. Reneh sehingga beras hancur dan daging lembut.
  8. Tambah air kalau bubur nampak semakin kering ketika menunggu ia pecah
  9. Kerika ini boleh masukkan carrot jika mahu.
  10. Apabila beras sudah nampak pecah, masukkan santan pekat dan perisakan dengan garam/gula secukup rasa
  11. Bila bubur sudah tanak dan elok, hidangkan dengan bahan-bahan hiasan



Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh