BAHAN-BAHAN:

  • 200gm ikan kuraul dibasuh dan ditoskan
  • 2 biji bawang besar | dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih | dihiris halus
  • 5 biji cili kering l dipotong
  • 2cm halia l dihiris
  • Air asam jawa secukupnya
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis secukupnya

 CARA MEMASAK:

 1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng ikan masin talang sehingga garing. Angkat dan 
     toskan.

2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga layu.

3. Selepas itu masukkan cili kering. Gaul rata.

4. Masukkan air asam jawa dan gula secukup rasa. Kacau sehingga mendidih dan pekat.

5. Masukkan ikan masin talang dan gaul sebati.

6. Angkat dan sedia dinikmati dengan nasi panas.