Wednesday, December 9, 2015

Kuih cara berlauk

Bahan bahan :
a) Adunan Tepung
    1 cawan tepung gandum
    1 biji telur
    1 sudu kecil minyak sapi
    1/2 sudu kecil garam
    2 cawan air
    sedikit pewarna kuning

Cara cara :
Adun semua bahan hingga sebati @ blend je.

b) inti kuih cara:
    200gram daging/ayam - dikisar
    2 labu bawang besar- racik halus
    3 biji bawang kecil - potong mayang
    1 ulas/biji bawang putih - dipotong mayang
    1 1/2 sudu besar rempah rendang adabi
    1 sudu kecil serbuk kari
    garam gula dan perasa secukupnya
    sedikit minyak utk menumis

Cara cara
1. Panaskan minyak dan tumis bwang merah dan putih hingga kekuning-kuningan. 
2. Kemudian masukkan rempah kari dan rempah rendang..
3. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging/ayam kisar, bawang besar, masukkan air
    secukupnya hingga daging /ayam masak.
4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.

Hiasan: Bawang goreng, daun sup dan cili besar yg diracik.

Cara masak cara berlauk:
1.  Panaskan acuan cara, dan oles dengan sedikit minyak. 
2.  Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan, kemudian masukkan lauk, diikuti bawang 
     goreng, daun sup dan cili.
3. Tutup acuan dengan penutup periuk..tunggu 1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil intai
    bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah nampak sedikit garing makna kuih cara dah 
   masak dan boleh la  angkat.

No comments: