Kuih cara berlauk

Bahan bahan :
a) Adunan Tepung
    1 cawan tepung gandum
    1 biji telur
    1 sudu kecil minyak sapi
    1/2 sudu kecil garam
    2 cawan air
    sedikit pewarna kuning

Cara cara :
Adun semua bahan hingga sebati @ blend je.

b) inti kuih cara:
    200gram daging/ayam - dikisar
    2 labu bawang besar- racik halus
    3 biji bawang kecil - potong mayang
    1 ulas/biji bawang putih - dipotong mayang
    1 1/2 sudu besar rempah rendang adabi
    1 sudu kecil serbuk kari
    garam gula dan perasa secukupnya
    sedikit minyak utk menumis

Cara cara
1. Panaskan minyak dan tumis bwang merah dan putih hingga kekuning-kuningan. 
2. Kemudian masukkan rempah kari dan rempah rendang..
3. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging/ayam kisar, bawang besar, masukkan air
    secukupnya hingga daging /ayam masak.
4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.

Hiasan: Bawang goreng, daun sup dan cili besar yg diracik.

Cara masak cara berlauk:
1.  Panaskan acuan cara, dan oles dengan sedikit minyak. 
2.  Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan, kemudian masukkan lauk, diikuti bawang 
     goreng, daun sup dan cili.
3. Tutup acuan dengan penutup periuk..tunggu 1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil intai
    bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah nampak sedikit garing makna kuih cara dah 
   masak dan boleh la  angkat.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh