Wednesday, December 9, 2015

Laddu


Bahan:
Secubit garam
2 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
½ camca esen vanila
1 cawan beras pulut, direndang & digiling halus
1 biji kelapa, diparut, direndang & digiling halus
¼ cawan gula melaka yang telah dicairkan
2 helai daun pandan, disiat-siat memanjang & disimpulkan Bahan-bahan tabur:
1 cawan santan
1 camca gula merah yang telah dicairkan
1 camca gula pasir
2 camca tepung jagung

Cara memasak:
 Campurkan santan, gula pasir, gula melaka, garam, esen vanila & daun pandan dalam sebuah periuk. Masak hingga mendidih & gula hancur. Didihkan dengan kuat selama 2-3 minit. Kecilkan api. Masukkan pulut & kelapa yang telah digiling tadi. Masaklah dengan dikacau perlahan-lahan hinga campuran itu menjadi sangat pekat & kental. Tuangkan ke atas kertas berlilin & ratakan supaya menjadi lapisan tebal 2.5 cm. Ratakan permukaannya. Biarkan ia beku.

Cara membuat tabur:
Satukan semua bahan dalam sebuah kuali. Panaskan perlahan-lahan hingga pekat & sebati. Tuangkan ke atas kuih tadi & biarkan beku. Apabila beku, potongkan kuih itu mengikut bentuk potong wajik & hidangkan.

No comments: