Wednesday, March 25, 2015

Nasi Aruk


Bahan:
Nasi putih secukupnya
Segenggam ikan bilis
3 ulas bawang putih (cincang halus)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
garam secukupnya
2 camb. minyak masak
sedikit udang atau daging
lada sulah secukupnya
2 biji telur

Cara memasak:
1.  Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing, ketepikan.
2.  Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan telur gaul sebati.
3.  Masukkan udang atau daging masak sehingga sekata.
4.  Masukkan nasi, bahan perasa dan ikan bilis  Goreng sehingga nasi serata masaknya.

Ikan Ampap


Bahan:
1 kg ikan tenggiri (nak guna ikan apapun boleh)
100gm bawang merah
30gm bawang putih
30gm halia
30gm kunyit hidup
150gm cili boh
Asam keping secukupnya (atau asam jawa secukupnya)
5 batang serai
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara memasaknya:
1.  Bersihkan ikan dan potong setebal yang bersesuaian.
2.  Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan cili digiling halus.
Masukkan bahan giling, serai, air asam jawa dan bahan perasa ke dalam kuali.  Masak sehingga sebati.
3.   Masukkan ikan dan masak sehingga mendidih.
4.  Kecilkan api dan rendidhkan sehingga pekat.

Sup Ayam





BAHAN-BAHAN:
200 gm pes sup pekat Adabi
2 paket sup bunjut Adabi
1 ekor ayam kampung
Bawang goreng
Air secukupnya

BAHAN KISAR:
Setangkai daun bawang
Setangkai daun sup
450 gm kentang (rebus)
2 1/2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih

CARA MENYEDIAKAN:
1. Bersihkan ayam dan potong kepada beberapa bahagian dan rebus sehingga empuk bersama pes sup pekat dan sup bunjut.
2. Setelah ayam empuk tuangkan bahan kisar, taburkan bawang putih.

Laksa Sarawak


Bahan:
2 bungkus pes laksa Sarawak
2 bungkus bihun
500gm      udang basah
2 ketul      bahagian dada ayam
500ml       santan pekat
8 biji         telur
1 kiub       serbuk perasa ayam
2 camb.     sos tiram
garam dan gula

Bahan tambahan:
500gm tauge
50gm   daun pudina
10 biji  limau kasturi

Bahan utk sambal belacan:
15 biji cili padi
belacan secukupnya
6 biji limau kasturi (ambil air jusnya)
garam dan gula

Bahan Perencah Laksa Sarawak:
Bahan A-
15 ulas      bawang merah
6   ulas      bawang putih
20 tangkai cili kering (dikisar)
1   cm        lengkuas
4 batang    serai
Sedikit belacan

Bahan B-
1/2 kg.    Kacang tanah (digoreng)
1/2 cwn. bijan (disangai)
5    biji    buah keras


Cara memasak:
1.  Rebus dada ayam sehingga empuk, angkat sejukkan dan carik-carikkan isinya.
2.  Dalam air rebusan ayam, gunakan utk mencelur udang.  Angkat dan toskan.  Kalau rajin kulit udang yang direbus, dikisar halus dan ambil airnya utk dimasukkan ke dalam kuah.
3.  Dengan menggunakan air rebusan yang sama, masukkan pes laksa ke dalamnya beserta bahan perasa yang lain.  Biarkan hingga mendidih.
4.  Celur berasingan bihun dan tauge.
5.  Telur digoreng dadar nipis, gulung dan kemudian dihiris nipis.
6.  Untuk sambal belacan.  Campurkan semua bahan, tumbuk atau kisar sebati.

Cara menyediakan perencah laksa Sarawak:
1.  Masukkan bahan(A) dan sedikit air ke dlm pengisar.  Kisar sehingga lumat.
2.  Masukkan bahan(B) ke dlm pengisar.  Kisar sehingga menjadi halus.
3.  Campurkan bahan(A) dan bahan(B), gaul sebati.

Bengkang Pandan


Yang nie kalau pekena petang-petang memang sedap.  Originalitynya pakar membuat bengkang nie selalunya mai dari belah utara.   So sesapa yang terasa nak bermak mertuakan orang utara atau nak bersuamikan orang utara mesti kena pandai buat bengkang.  Istimewanya bengkang nie bila ianya mula dibakar, pergh!  bau wangi daun pandan memang harum semerbak.


Bengkang Pandan


Bahan:
2 cawan tepung gandum (diayak)
5 biji telur ayam (gred A)
600 ml santan (kalau guna santan kotak = 200ml santan kotak + 400ml air)
250 ml jus pandan (daun pandan dikisar bersama sedikit air)
2 camb. mentega, cair dan sejukkan
1/2 camt. garam
1/4 camt. pewarna hijau makanan


Cara membuatnya:
1.  Lapik bekas acuan dengan aluminium foil (lebihkan bahagian tepinya supaya mudah untuk mengangkat keluar adunan), Sapukan mentega dipermukaan dalam acuan tadi.
2.  Masukkan semua bahan lain, kacau sebati, Campurkan garam dan mentega cair, Kacau rata dan tapis adunan tadi.
3.  Panaskan oven danmasukkan acuan ke dalam oven, bila acuan telah panas keluarkan dan tuangkan adunan ke dalam acuan tadi.
4.  Bakas dalam10 - 15 minit keluarkan dan tabor bijan di atas permukaan adunan dan kemudian bakas semula adunan.
5.  Bakar sehingga 40 - 50 minit atau sehingga masak dan permukaan kuih perang. 
6.  Keluarkan dari oven, sejukkan dahulu sebelum dipotong.

Tuesday, March 24, 2015

Kwayteow Goreng


Pandan Cake



Resepi Kek Pandan Berlayer



Bahan-bahan :

Bahan-bahan untuk kek:
1) 5 biji telur
2) 125g gula
3) 125g tepung gandum*
4) 1 camca teh baking powder* (*disatukan dan diayak)
5) 75ml minyak masak
6) 15g ovalette
7) 4oml air daun pandan + pewarna hijau

Bahan-bahan untuk kastard:-

Bahan A:
1) 500ml air pandan (kisar 5 helai daun pandan)
2) 180g gula
3) 1 sudu besar serbuk agar-agar segera

Bahan B:
1) 400ml santan pekat dalam kotak
2) 85g tepung Hoen Kwee hijau
3) 1 sudu teh pewarna hijau
4) 1/8 sudu teh garam halus

Cara-cara:
1) Satukan telur, ovalette, dan gula. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga air daun pandan dan sedikit pewarna. Gaul rata.
2) Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Masukkan ke dalam loyang yang sesuai yang digris dengan butter. Bakar pada suhu 175°C selama 50 minit atau sehingga masak. Setelah kek masak, biarkan sejuk.
3) Satukan semua bahan A dalam periuk, masak di atas api sederhana hingga mendidih.
4) Dalam mangkuk lain, satukan bahan B, gaul hingga sebati dan tidak berketul. Masukkan adunan ini ke dalam adunan B, kacau hingga adunan pekat dan mendidih. Angkat dan sejukkan sebentar.
5) Potong kek yang telah sejuk kepada 3 bahagian. Lapiskan kek dengan kastard pandan hingga habis.