Thursday, April 23, 2015

Puding Kastard Fruit Coktail


 Bahan utk sos kastard:
400ml susu sejat ideal
200ml air
200gm gula
1 biji telur
1 camt. esen vanila
2 camb. tepung kastard
1 tin fruit coktail (asingkan sirapnya)

Cara memasaknya:
Satukan semua bahan sos kecuali fruit coktail, masak atas api perlahan hingga gula larut dan adunan menjadi sedikit pekat.  Angkat dan sejukkan.

 Bahan utk. puding kastard:
140gm tepung kastard (1 cwn)
1/2 camt. garam
12000ml air
2camb gula
1/2 tin susu pekat manis

Cara memasaknya:
1.  Campurkan semua bahan, masak atas api sederhana sehingga pekat dan berkilat.
2.  Masukkan adunan kastard ke dalam acuan yg telah dibasahkan terlebih dahulu (utk memudahkan puding dikeluarkan nanti).
3.  Hentak sedikit acuan utk menyamaratakan puding dan sejukkan.
4.  Hidang puding bersama sos kastard dan dihias dgn fruit coktail.  Selamat mencuba....


Sambal tumis Cili Hijau Kelabit


Bahan:
8 biji cili hijau
20 biji cili padi hijau
5 biji bawang merah
1 biji tomato hijau (dicincang)
1/2 genggam ikan bilis (goreng garing)
2 camb. jus lemon
garam dan gula secukupnya.

Cara memasaknya:
1.  Kukus cili hijau & cili padi selama 8-10 minit, angkat dan sejukkan.
2.  Tumbuk cili tadi dengan bawang sehingga lumat.
3.  Panaskan minyak dan goreng cili ini sehingga garing.
4.  Angkat, masukkan jus lemon, garam, gula dan ikan bilis, gaul rata dan hidang

Umai udang


Bahan:
500gm udang sederhana besar (dibuang kulit, dicuci & dipotong kecil)
1 biji bawang besar
3 biji cili api
1 camb. kacang tanah (yg telah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar)
1 camb. cuka makan
5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
Sedikit garam dan gula

Bahan utk ditumbuk:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan
1 biji cili merah

Bahan hiasan:
Daun kunyit, daun sup dan hirisan serai

Cara memasaknya:
1.  Perapkan udang dgn. perahan limau dan garam sekejap sehingga udang bertukar warna.
2.  Masukkan bahan yg telah ditumbuk dan bahan yg lainnya ke dalam bekas perapan udang, gaul sebati.
3.  Perapkan di dalam peti sejuk 2-3 jam sebelum dimakan bersama nasi panas.

Sup Ponas Bidayuh


Bahan:
2 ulas bawang putih
2 btg. serai
sedikit sambal belacan
garam secukup rasa
1 cawan parutan ubi kayu
2 biji cili merah

Cara memasaknya:
1.  Tumis bawang putih sehingga wanggi
2.  Tambah sedikit air dan masukkan cili merah yg telah dimayang racik halus, serai yg telah diketuk, sambal belacan dan garam.
3.  Bila adunan telah sebati dan naik bau, masukkan ubi kayu.
4.  Masak hingga ubi kayu bertukar jernih warnanya.

Bubur Ruya


Jom kita cuba masakan negeri Sarawak pula.  Bagi pengemar ubi kayu, mungkin anda kena cuba resepi ini.  Sedap, mengenyangkan dan layan....

Bahan:
1 kg isi ubi kayu (dibuang kulit dan dipotong kiub kecil)
4 helai daun pandan
gula dan garam secukup rasa
1/2 cawan beras pulut (atau segenggam sahaja)
1 cwn santan

Cara memasaknya:
1.  Isi ubi direbus sehingga separa empuk dan kemudian ditambah beras pulut ke dalamnya.
2.  Dengan api yang perlahan dan setelah keduanya empuk dan lembut, masukkan bahan lain ke
     dalamnya.
3.  Masak sehingga aroma daun pandan keluar.  Tutup api dan hidang.

Sayur Cangkuk Petai

Simple sangat masakan sayur nie tapi sedap dan berkhasiat.  Buat yg sentiasa suka masakan baru, mungkin kali ini masakan ini boleh diuji di dapur anda.

Bahan:
1 kg sayur cangkuk (tapi saya guna cekur manis)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
segengam ikan bilis
10 biji cili padi
3 biji telur
Sedikit air, garamm gula dan serbuk perasa
1 paket (250gm) isi petai

Cara memasaknya:
1.  Tumis bawang, cili dan ikan bilis sehingga kekuningan.
2.  Masukkan sayur, air dan serbuk perasa; gaul sebati.
3.  Masukkan telur, biar seketika, bolehlah diangkat. 

Wednesday, April 22, 2015

Kuih Apom balik......



APAM BALIK

Bahan:
2 cwn tepung naik sendiri
1/4 cwn gula
1/2 sk bikarbonate soda
1 biji telor
11/2 cwn susu segar
1/2 sk b.powder
1 cwn kacang tanah (goreng dan tumbuk kasar/kisar)
1 tin jagung cream
1 cwn gula
sikit butter

CARA:
-  Gula + telor di pukul sampai kembang.
-  masukkan serbuk soda bicarbonat,baking powder,susu dan pewarna kuning  
   (pukul lagi hingga sebati).
-  masukkan tepung dan kacau sebati dan jangan sampai bergentel.
-  Panaskan nonstick pan.........dengan suhu yg sederhana.
-  Terus masukkan 1 atau 2 sendok adunan dan ratakan.
-  Tutup sebentar,,,bila separuh masak.tabur kacang tanah,gula,jagung 
   dan sikit butter.
- Tutup lagi kejap...........bila dah masak.........lipat 2 dan angkat.