sembangorgdapur.blogsport.com: Laman ini merupakan salah satu cara bagi saya untuk berkongsi ilmu masakan bersama anda semua. Setiap resepi yang disertakan telah diuji dan diolah semula oleh saya. Semoga perkongsian ilmu ini dapat memberi manfaat kepada kita semua.
Thursday, April 23, 2015
Puding Kastard Fruit Coktail
Bahan utk sos kastard:
400ml susu sejat ideal
200ml air
200gm gula
1 biji telur
1 camt. esen vanila
2 camb. tepung kastard
1 tin fruit coktail (asingkan sirapnya)
Cara memasaknya:
Satukan semua bahan sos kecuali fruit coktail, masak atas api perlahan hingga gula larut dan adunan menjadi sedikit pekat. Angkat dan sejukkan.
Bahan utk. puding kastard:
140gm tepung kastard (1 cwn)
1/2 camt. garam
12000ml air
2camb gula
1/2 tin susu pekat manis
Cara memasaknya:
1. Campurkan semua bahan, masak atas api sederhana sehingga pekat dan berkilat.
2. Masukkan adunan kastard ke dalam acuan yg telah dibasahkan terlebih dahulu (utk memudahkan puding dikeluarkan nanti).
3. Hentak sedikit acuan utk menyamaratakan puding dan sejukkan.
4. Hidang puding bersama sos kastard dan dihias dgn fruit coktail. Selamat mencuba....
Sambal tumis Cili Hijau Kelabit
Bahan:
8 biji cili hijau
20 biji cili padi hijau
5 biji bawang merah
1 biji tomato hijau (dicincang)
1/2 genggam ikan bilis (goreng garing)
2 camb. jus lemon
garam dan gula secukupnya.
Cara memasaknya:
1. Kukus cili hijau & cili padi selama 8-10 minit, angkat dan sejukkan.
2. Tumbuk cili tadi dengan bawang sehingga lumat.
3. Panaskan minyak dan goreng cili ini sehingga garing.
4. Angkat, masukkan jus lemon, garam, gula dan ikan bilis, gaul rata dan hidang
Umai
Bahan:
500gm udang sederhana besar (dibuang kulit, dicuci & dipotong kecil)
1 biji bawang besar
3 biji cili api
1 camb. kacang tanah (yg telah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar)
1 camb. cuka makan
5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
Sedikit garam dan gula
Bahan utk ditumbuk:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan
1 biji cili merah
Bahan hiasan:
Daun kunyit, daun sup dan hirisan serai
Cara memasaknya:
1. Perapkan udang dgn. perahan limau dan garam sekejap sehingga udang bertukar warna.
2. Masukkan bahan yg telah ditumbuk dan bahan yg lainnya ke dalam bekas perapan udang, gaul sebati.
3. Perapkan di dalam peti sejuk 2-3 jam sebelum dimakan bersama nasi panas.
Umai Ikan tenggiri bersama mangga muda-
Bahan-bahan-
2 keping ikan tenggiri
1 biji mangga muda (dicincang halus)
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 biji cili padi (hiris)
5 biji limau nipis
sos sotong
gula
1 biji tomato (potong dadu)
Cara memasak-
1. Ambil isi ikan (cincang) dan perah air limau nipis pada isi ikan ini, ketepikan selama 10 minit sehingga isi ikan bertukar putih.
2. Kemudian masukkan mangga, dan bahan-bahan lain. gaul sebati.
3. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan
Umai Sotong
Bahan-bahan-
6 ekor sotong (saiz kecil)
1/2 biji bawang holland (dihiris)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji cili merah (dihiris)
1 inci halia (ditumbuk lumat)
7 biji cili api (ditumbuk lumat)
4-5 sudu besar perahan limau kasturi
1 biji limau nipis (perah ambil jus)
2 sudu makan sos ikan (Nampla)
3 sudu makan gula atau secukup rasa
sedikit daun sup (dihiris)
sedikit hirisan kulit limau
Cara memasak-
1. Sotong dipotong dan dibersihkan dan toskan air sotong dahulu.
2. didalam bekas satukan semua bahan dan sebatikan.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.
Umai Obor-obor-
Bahan-bahan-
Segenggam obor-obor
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah (boleh ditambah atau dikurangkan cili)
5-6 biji limau kasturi
1 biji bawang holland
Cara memasak-
1. Rendamkan obor-obor bagi menggurangkan rasa masin selama beberapa jam.
2. Toskan obor-obor dan hiris nipis-nipis.
3. Tumbuk cili dan bawang putih dan campurkan dengan bahan-bahan lain.
4. Gaul rata dan perasakan, boleh ditaburkan dengan kacang goreng tumbuk untuk memberi lebih rasa kepada hidangan ini
Nota-
Perkataan "Umai" didalam bahasa Melanau membawa maksud "makanan untuk alas perut". Umai ialah hidangan traditional asli orang Melanau di Sarawak yang biasanya dimakan oleh para nelayan sebagai pengalas perut ketika dilautan. Secara asasnya dahulu umai terhasil dari isi ikan segar dan bahan semulajadi yang mudah diperolehi iaitu asam paya dan umai ini dimakan bersama sagu.
Mengikut peredaran masa, menu ini diolah dengan campuran bahan-bahan lain. Oleh kerana umai amat mudah untuk disediakan, nelayan biasanya hanya berbekalkan bawang,cili, limau, garam dan MSG (serbuk perasa) sahaja ketika ke laut. Ikan akan diambil dari hasil tangkapan para nelayan ini untuk dijadikan umai. Umai yang sedap perlu dihasilkan dari hasil tangkapan laut yang segar. Bahagian Mukah, Sarawak sangat terkenal dengan hidangan Umai ini.
Terdapat berbagai jenis umai yang boleh dihasilkan seperti Umai Ikan Pirang, Umai Obor-obor, Umai Udang, Umai Bubok (Udang Kecil), Umai Ikan Yu dan pelbagai jenis ikan lagi. Ikan lain yang digunakan untuk membuat umai ini termasuklah jenis ikan empirang, tenggiri dan bawal (ikan yang tidak berbau hanyir). Selain itu Umai boleh dibahagi kepada 2 jenis iaitu Umai campur dan Umai Cicah. Umai campur terdiri daripada ikan/udang/obor-obor yang digaul bersama bahan-bahan perasa yang lain. Manakala umai cicah adalah ikan/udang/obor-obor yang tidak digaul sekali dan diasingkan dari bahan perasa. Ia dimakan secara mencicah umai ke dalam pencicah yang diasingkan.
Umai merupakan sejenis hidangan ikan mentah yang dihiris halus-halus dan dibuang tulangnya; dengan campuran bawang, cili, cuka, garam dan jus limau. Umai boleh dimakan sejurus selepas dihidangkan dan lebih sedap dimakan setelah sejuk (disimpan di dalam peti sejuk). Bagi mendapatkan hasil yang lebih masam, hidangan ini boleh dicampurkan dengan buah maram (ba'un - buah dari pohon mulung). Penggunaan limau nipis dan cili yang banyak akan memberi lebih rasa kepada umai. Umai perlu mempunyai rasa masam, masin dan pedas.
Di negeri Kelantan juga terdapat sejenis masakan seperti umai ini (dikenali sebagai lawar ikan) dan selalunya ikan tamban atau ikan parang digunakanserta ditambah dengan kacang panjang, daun kesom dan bunga kantan. Umai kini bukan lagi sekadar makanan pengalas perut kaum nelayan tetapi ia dikenali sebagai salah satu makanan eksotik di restoran-restoran mewah bertaraf tiga bintang atau lima bintang di hotel.
Rujukan-
1. ms.m.wikipedia.org/wiki/Umai_(makanan)
2. igan.pjk.com.my/index.php/warga-pi1m/sosio-ekonomi/makanan/64-umai
3. facebook Seraong Tugau Sarawak-posts
4. hmetro.com.my/ekspresi/2018/05/343523/umai-pembuka-selera
5. utusanborneo.com.my/2017/12/16/umai-mulanya-hanya-makanan-pengalas-perut-nelayan
Sup Ponas Bidayuh
Bahan:
2 ulas bawang putih
2 btg. serai
sedikit sambal belacan
garam secukup rasa
1 cawan parutan ubi kayu
2 biji cili merah
Cara memasaknya:
1. Tumis bawang putih sehingga wangi.
2. Tambah sedikit air dan masukkan cili merah yg telah dimayang racik halus, serai yg telah diketuk, sambal belacan dan garam.
3. Bila adunan telah sebati dan naik bau, masukkan ubi kayu.
4. Masak hingga ubi kayu bertukar jernih warnanya.
Nota-
Sup ponas ini menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama pembuatannya. Bagi masyarakat Bidayuh sup ini sesuai dihidangkan bersama ikan pusuk dan linut. Sup ini lebih sedap jika ditambah sayuran kampung dan lada di dalam ramuan memasaknya.
Rujukan-
1. saji.my/makanan-tradisional-bidayuh
2. ms.m.wikipedia.org/wiki/masakan_Sarawak
Bubur Ruya
Jom kita cuba masakan negeri Sarawak pula. Bagi pengemar ubi kayu, mungkin anda kena cuba resepi ini. Sedap, mengenyangkan dan layan....
Bahan:
1 kg isi ubi kayu (dibuang kulit dan dipotong kiub kecil)
4 helai daun pandan
gula dan garam secukup rasa
1/2 cawan beras pulut (atau segenggam sahaja)
1 cwn santan
Cara memasaknya:
1. Isi ubi direbus sehingga separa empuk dan kemudian ditambah beras pulut ke dalamnya.
2. Dengan api yang perlahan dan setelah keduanya empuk dan lembut, masukkan bahan lain ke
dalamnya.
3. Masak sehingga aroma daun pandan keluar. Tutup api dan hidang.
Sayur Cangkuk Petai
Simple sangat masakan sayur nie tapi sedap dan berkhasiat. Buat yg sentiasa suka masakan baru, mungkin kali ini masakan ini boleh diuji di dapur anda.
Bahan:
1 kg sayur cangkuk (tapi saya guna cekur manis)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
segengam ikan bilis
10 biji cili padi
3 biji telur
Sedikit air, garamm gula dan serbuk perasa
1 paket (250gm) isi petai
Cara memasaknya:
1. Tumis bawang, cili dan ikan bilis sehingga kekuningan.
2. Masukkan sayur, air dan serbuk perasa; gaul sebati.
3. Masukkan telur, biar seketika, bolehlah diangkat.
Bahan:
1 kg sayur cangkuk (tapi saya guna cekur manis)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
segengam ikan bilis
10 biji cili padi
3 biji telur
Sedikit air, garamm gula dan serbuk perasa
1 paket (250gm) isi petai
Cara memasaknya:
1. Tumis bawang, cili dan ikan bilis sehingga kekuningan.
2. Masukkan sayur, air dan serbuk perasa; gaul sebati.
3. Masukkan telur, biar seketika, bolehlah diangkat.
Wednesday, April 22, 2015
Kuih Apom balik......
APAM BALIK
Bahan:
Bahan:
2 cwn tepung naik sendiri
1/4 cwn gula
1/2 sk bikarbonate soda
1 biji telor
11/2 cwn susu segar
1/2 sk b.powder
1 cwn kacang tanah (goreng dan tumbuk kasar/kisar)
1 tin jagung cream
1 cwn gula
sikit butter
CARA:
- Gula + telor di pukul sampai kembang.
- masukkan serbuk soda bicarbonat,baking powder,susu dan pewarna kuning
1/4 cwn gula
1/2 sk bikarbonate soda
1 biji telor
11/2 cwn susu segar
1/2 sk b.powder
1 cwn kacang tanah (goreng dan tumbuk kasar/kisar)
1 tin jagung cream
1 cwn gula
sikit butter
CARA:
- Gula + telor di pukul sampai kembang.
- masukkan serbuk soda bicarbonat,baking powder,susu dan pewarna kuning
(pukul lagi hingga sebati).
- masukkan tepung dan kacau sebati dan jangan sampai bergentel.
- Panaskan nonstick pan.........dengan suhu yg sederhana.
- masukkan tepung dan kacau sebati dan jangan sampai bergentel.
- Panaskan nonstick pan.........dengan suhu yg sederhana.
- Terus masukkan 1 atau 2 sendok adunan dan ratakan.
- Tutup sebentar,,,bila separuh masak.tabur kacang tanah,gula,jagung
- Tutup sebentar,,,bila separuh masak.tabur kacang tanah,gula,jagung
dan sikit butter.
- Tutup lagi kejap...........bila dah masak.........lipat 2 dan angkat.
- Tutup lagi kejap...........bila dah masak.........lipat 2 dan angkat.
Subscribe to:
Posts (Atom)
Fish and Chip
Bahan utk ikan- Sedikit tepung gandum (sekadar untuk menyalut ikan) Sedikit tepung jagung (masukkan dalam tepung gandum) Sedikit garam Sedik...
-
Nasi Aruk Bahan: Nasi putih secukupnya Segenggam ikan bilis 3 ulas bawang putih (cincang halus) 1 biji bawang besar (hiris bulat) ga...
-
Resepi nie, senang je nak buat sebenarnya. yang jadi tak berapa nak rajin kalau nak disediakan sebagai 1 hidangan lengkap. Sebagai 1 hi...
-
Sup Ponas Bidayuh Bahan: 2 ulas bawang putih 2 btg. serai sedikit sambal belacan garam secukup rasa 1 cawan parutan ubi kayu 2 biji...