Thursday, August 20, 2015

Ayam goreng berempah

Ayam Goreng Berempah Sedap

Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam - potong kecil
1-2 sudu besar serbuk kari daging
Sedikit serbuk cili atau cili kisar (opsyenal)
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun limau purut - diracik halus
Minyak untuk menggoreng

Bahan Kisar Halus:
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Bahan Kisar Kasar:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup (ganti serbuk kunyit)
2 batang serai

Cara penyediaan:
Basuh ayam dan potong kecil. Toskan.

Masukkan ayam dan semua bahan kisar halus dan kasar beserta bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk besar.  Gaul biar rata dan rempah ratus menyaluti ayam. Perap dulu dalam 1 jam sebelum digoreng. Perap lama sikit lagi best. Boleh disimpan di dalam peti sejuk semalaman untuk lagi mesra.
Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana. Dan bila garing, dibalik balikan supaya ianya masak rata.  Angkat dan toskan. 

Tuesday, August 18, 2015

Asam Pedas

version Asam pedas ikan kembung

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 ekor ikan kembong saiz besar
10 batang bendi, cuci dan toskan
15 biji tomato ceri
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
1 genggam daun kesom, cuci dant toskan
1 1/2 senduk nasi cili kisar
3/4 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 kiub pati ikan bilis
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
3/4 camca besar pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
2 biji cili merah, dibuang biji

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan (terpulang pada anda sama ada nak kerat dua ikan tadi atau tidak, che mat biarkan saja seko2). Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan), tums hirisan bawang merah dan putih hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan bahan2 kisar halus dan masak hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata.
  3. Tuang air secukupnya (anggaran 1 liter), kacau rata dan biar mendidih. Tambah kiub ikan bilis (hancurkan), lada hitam tumbuk, bendi dan bunga kantan. Masak sekejap dan masukkan ikan. Kacau perlahan, masukkan daun kesom. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikt gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.



Ini pula version ikan pari.  I like this ones...

Bahan- bahan

Bahan A :
  • 500 gram ikan pari ( dibersihkan )
  • 10 biji bendi
  • 1 biji tomato ( dipotong 4 )
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 5 tangkai daun kesum
  • 3 cawan air
  • 3 sudu makan minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan B ( Dikisar ) :
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh serbuk kunyit

Cara Masak 

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan wangi.
  2. masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
  3. Masukkan ikan, garam, daun kesum, dan bendi. Kemudian biarkan sehingga mendidih lagi.
  4. Masukkan tomato perlahankan api, biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut.

Sunday, August 16, 2015

Cik mek molek


Bahan bahan
4 biji Ubi keledek oren
Tepung gandum secukupnya
Sedikit gula


Cara cara:
Rebus ubi sampai empuk. Lenyekkan.

Ubi yang telah dilenyek diuli dan digaul bersama tepung gandum. Agak agak lah kelembutan adunannya. Kalau terlebih gandum, adunan menjadi keras.  
Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur. 
Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng.  Angkat bila kekuningan.

Contoh hidangan lengkap Nasi lemak


Bagi sesiapa yang baru nak berjinak dengan dunia masakan especially catering.  Mungkin cara hindangan ini dapat membantu anda.


Sambal telur


Sambal telur

Bahan:
beberapa biji telur yang direbus
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 ketul halia dihiris halus
bebrapa sudu makan cili kisar
sedikit garam dan gula.

Cara memasak:
1.  Kisar semua bahan, tumis sehingga naik bau.
2.  Masukkan cili dan serbuk perasa, masak hingga pecah minyak.
3.  Masukkan telur (yg telah digoreng terlebih dahulu), kacau sebati dan angkat.

Nasi Dagang


Resepi Nasi Dagang Terengganu:
Bahan-bahan untuk Nasi: -


NASI DAGANG TERENGGANU

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan penuh beras wangi* (Beras nasi dagang) 
1 cawan beras pulut*(*disatukan gaul rata. cuci dan rendam semalaman atau 8 jam)
2 cawan santan segar
1 cawan santan cair
1/2 camca teh gula
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan
6 biji bawang merah, hiris halus
2 inci halia, mayang halus
1 camca the halba


Atau
4 cawan beras biasa * – beras Jati)
1 cawan beras pulut*(*disatukan gaul rata. Cuci dan rendam semalaman atau 8 jam)
3 cawan santan cair + sedikit gula dan garam
1 – 1 ½ cawan santan pekat + sedikit garam
2 sudu halba
6 ulas bawang merah
2 inci halia


CARA MEMBUATNYA-
1.  Panaskan kukusan.
2. Beras wangi + beras pulut yang direndam tadi, ditoskan. Taruk dalam kukus,letakkan daun pandan dan kukus selama 25 minit.  Nasi dikukus dengan santan cair hingga masak.
3. Sementara itu, masukkan garam secukup rasa dan gula ke dalam santan, kacau hingga rata.
4.  Angkat beras dari kukus dan alihkan ke dalam mangkuk besar.
5.  Tuang 1/2 bancuhan santan dan gaul rata, tambah hirisan bawang merah, halia dan halba. Gaul lagi dan biar sekejap hingga santan meresap.
6.  Masukkan kembali ke dalam kukus dan kukus 20 minit.
7. Kemudian tuang kembali nasi ke dalam mangkuk dan curahkan baki santan tadi. Gaul rata dan biar sekejap hingga santan meresap. Kukus lagi kurang lebih 20 minit. Gemburkan nasi dan kukus sekejap lagi hingga nasi betul2 masak..Boleh matikan api dan boleh hidangkan dengan gulai ikan tongkol, acar mentah dan telur rebus..

Nota-

Nasi dagang merupakan satu hidangan tempatan yang terkenal di sekitar pantai timur semenanjung Malaysia (Trengganu, kelantan, Kedah, Pahang dan Johor).  Ia juga boleh ditemui di selatan Thailand (Pattani, Yala dan Narathiwat) serta di kepulauan Riau (Tanjung Pinang, Natuna dan Anambas di Indonesia).  Ia dikenali sebagai nasi dagang kerana hidangan ini tidak memerlukan lauk yang pelbagai untuk melengkapkannya seperti makanan untuk pedagang, mudah dan ringkas.  Ia selalunya dihidangkan sebagai juadah hidangan pagi dan secara tradisinya nasi dibungkus menggunakan daun pisang yang dibentuk seperti kon dan diikat dengan lidi.

Perbezaan nasi dagang mengikut tempat, nasi dagang Kelantan biasanya berwarna perang kerana menggunakan beras dagang dan dihidangkan dengan telur rebus, hirisan timun dan sambal kelapa.  Nasi dagang Trengganu; biasanya dihidangkan bersama Kuah nasi dagang, ikan aya hitam (ikan tongkol) dan acar timun. Di negeri lain di Malaysia terdapat juga nasi dagang yang dihidangkan dengan menggunakan kuah laksa. Nasi dagang di kepulauan Riau dicampur dengan santan sebelum dikukus, disajikan dengan ikan tongkol, ikan bilis, ikan tamban, telur ayam, sambal dan dibungkus dengan daun pisang.

1.  Kalau guna beras wangi boleh kurangkan nisbah pulut tu sebab beras wangi lagi berkanji. Guna beras biasa nisbah 3:1. Nasi dagang masak pagi tahan sampai malam walau arong santan terakhir tu dah tak kukus lagi tp wajib guna santan perah air masak. Lebihkan bawang merah dan halia untuk rasa yang sedap. 

A  Ada beras khas untuk memasak nasi dagang yang dijual dipasaran.  Selain dari itu penggunaan beras wangi Thai juga boleh menghasilkan nasi dagang yang sedap kerana struktur beras in yang agak kenyal dan lembut.  Penggunaan beras wangi Thai tidak memerlukan tambahan beras pulut sebagaimana jika kita memasak nasi dagang menggunakan beras biasa.  Penggunaan beras pulut sebagai tambahan dalam beras biasa adalah untuk menjadikan nasi dagang tekturnya kenyal dan melekat-lekat.  Selain itu ada juga yang menggunakan beras basmathi serta campuran beras pulut bagi menghasilkan nasi dagang. Jika tiada santan cair, nasi boleh dikukus seperti biasa dan ditambahkan dengan santan pekat diakhir proses memasak.  masa mengukus nasi, buatkan lubang diantara beras supaya wap air boleh naik ke atas, boleh sama ada dibuat lubang besar ditengah-tengah atau dibuat lubang-lubang kecil yang banyak.  Setelah siap mengukus nasi, simpan nasi dalam bekas alumininium bagi melambatkan nasi menjadi basi.

GULAI IKAN TONGKOL...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan tongkol @ ikan aye (saiz sederhana besar, rebus bersama beberapa asam keping dan juga garam, jangan buang air rebusan)
3 ulas bawang putih, diketuk*
1 inci halia, hiris*
1/2 inci lengkuas, hiris*
3 keping asam gelugor*
1 camca teh garam*
1 biji bawang besar, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1/2 camca teh halba
1/2 camca teh jintan manis
3 camca besar penuh cili kisar
1 camca besar penuh rempah masak cap rose* (1 paket kecil @ 15gm, nak sedap boleh lebihkan.  Kalau taka da guna rempah kari ikan)
10 biji cili padi, belah 2 tapi tak putus setiap 1
1 biji bawang besar, belah 6
1 camca besar gula melaka
1 ½ liter pati santan
Air rebusan ikan secukupnya
Garam secukup rasa
1 sudu serbuk ketumbar
1/2 sudu serbuk jintan putih
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kerisik
10 biji cili padi

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 keping hirisan lengkuas
Secubit belacan (optional)


CARA MEMBUATNYA :-)
1.  Ikan tongkol disiang, kemudian kerat pada beberapa bahagian. Cuci bersih dan rebus selama 1 jam, tambah air panas jika perlu. Kemudian matikan api. Asingkan ikan dan tapis air rebusannya. Ketepikan.
2.  Satukan rempah gulai dan rempah masak cap rose dengan bahan2 kisar halus. Gaul rata hingga menjadi pes rempah, ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang besar hiris, jintan manis dan halba hingga harum dan bawang layu.
4.  Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing,
5. Tambah pes rempah, kacau rata dan masak hingga naik minyak. Gula api kecil dan kacau sentiasa.
6.  Tuang air rebusan ikan tadi, kacau dan biarkan mendidih.
7. Masukkan ikan tongkol rebus, tuang santan dan masukkan gula melaka. Kacau perlahan, bila menggelegak, kecilkan api dan renih hingga pekat.
8. Tambah garam secukup rasa (rasa dulu sebab air rebusan ikan tadi dah ada garam) dan masukkan cilipadi belah.
9.  Kacau perlahan dan masak sekejap, matikan api. Boleh hidangkan dengan nasi dagang...


Nota –
1.      Rebus dalam periuk tekanan selama 1 jam dan ikan tadi jadi lembut seperti ikan sardine. Boleh tambah belimbing buluh dalam gulai.  Di Trengganu ikan yang digunakan selalunya adalah ikan tongkol hitam, sementara di Kelantan, ikan yang digunakan adalah ikan tongkol kelabu yang mempunyai isi hitam.  Gulai nasi dagang lebih sedap jika disediakan lebih awal sehari sebelum hari memasak nasi dagang sebab bila dibiar lama dan dipanaskan semula, gulainya nanti akan jadi lebih sedap, wangi dan naik minyaknya.


ACAR MENTAH...
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji timun
1 batang lobak merah saiz besar
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
6 camca besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
1.      Timun dicuci bersih, kerat tiga atau empat bahagian, belah dua setiap satu dan buang empulurnya. Hiris nipis seperti anak mancis, rendam sekejap dalam air yang ditambah sedikit garam.
2.       Lobak merah juga dihiris sama macam timun dan direndam sekejap dalam air yang ditambah sedikit garam. Rendamkan selama 15 minit, kemudian toskan dan perah airnya, ketepikan.
3.      Cili merah dikerat tiga, buang bahagian tengahnya dan hiris seperti anak mancis. Bawang besar dibelah lapan dan leraikan. Ketepikan.
5.      Dalam mangkuk, masukkan cuka makan, garam secukup rasa (anggaran 1/3 camca teh) dan gula kurang lebih 2 camca besar penuh atau secukup rasa. Kacau hingga larut.
6.      Masukkan hirisan timun, hirisan lobak merah, bawang besar dan cili merah. Gaul rata dan biarkan 10 minit, rasa dan jika ok boleh hidangkan. 

Ti  Tip bagi menjadikan nasi dagang lebih sedap-
    1. Untuk arung santan kali kedua, panaskan santan sekejap bersama bawang, halba, halia, gula dan garam.  Ini bertujuan untuk elakkan nasi cepat basi.
    2. Semasa proses arung kali kedua, masukkan santan sedikit demi sedikit, kacau nasi dengan berhati-hati bagi mengelakkan nasi pecah butirannya.
     3.  Selepas proses arung kali kedua, tekan atau mampatkan nasi, dan lapiskan dengan daun pisang diatas permukaan nasi. Biarkan setengah jam atas pengukus.
      4. Jangan menggunakan santan kotak bagi menghaasilkan rasa nasi dagang yang sedap.
      5. Gulai trengganu versi orang dulu tidak meletakkan minyak ketika menumis bahan.  Minyak akan terhasil dari proses renehan.  Guna api kecil ketika memasak untuk versi ini.

    Rujukan-  
    1. https://resepichenom.com/resepi/nasi-dagang-dan-acar-timun/show  
    2. https://ms.wikipedia.org/wiki/Nasi_dagang
2  3. https://pemetaanbudaya.jkkn.gov.my/culture/dis/264
ht 4. https://www.aziekitchen.com/2014/04/nasi-dagang-terengganu-lagi.html
ht 5. https://my.theasianparent.com/nasi-dagang-terengganu-sedap

Fish and Chip

Bahan utk ikan- Sedikit tepung gandum (sekadar untuk menyalut ikan) Sedikit tepung jagung (masukkan dalam tepung gandum) Sedikit garam Sedik...