Thursday, March 31, 2016

Cheese


Cheese.... Cis! ejaaan dan maksud yang berbeza walau bunyi sebutannya sama.  Orang kata kalau Melayu, cheesenya diperbuat dari udang geragau dan lebih familier gitu dengan panggilan manja belacan.  Cheese mat saleh pula diperbuat daripada fermentation susu bersama beberapa campuran.  Secara dasarnya cheese ini diperbuat daripada susu lembu.  Tetapi dewasa ini berbagai inovasi telah dilakukan untuk memperbagaikan hasil cheese, makanya ada cheese yang diperbuat daripada susu kambing dan susu unta.  Bahasa lain untuk cheese adalah keju, jangan buat tak tahu pula.

Foto dibawah saya ambil dari sumber lain.  Moga berguna untuk perkongsian ilmu masakan bersama.

Keju boleh dibuat dengan menggunakan bahan dan peralatan yang tersedia di dapur. "Keju yoghurt" adalah jenis keju asas. Walaupun bukanl jenis keju tradisional tanpa bahan tambahan, rasanya sangat mirip dengan krim keju atau neufchatel. Susu dan cuka akan membuat keju mirip seperti keju ricotta. Keju rennet mmemerlukan bahan tambahan lainnya untuk penghasilannya.

No comments:

Gulai Batang Pisang

GULAI BATANG PISANG  ·           Gulai nie merupakan hidangan wajib tahu yang terkenal di Kedah.  Kalau orang yang tak biasa dengan...