Barobbo


Resepi Barobbo

Bahan-

2 cawan beras
700gm daging ayam (potong kecil)
5 biji jagung (parut ambil isi)
3 batang kacang panjang (potong kecil)
1 mangkuk sayur cekur manis
3/4 cawan udang kering
800ml santan sederhana pekat
5cm halia (tumbuk)
1 camb lada putih serbuk
7 ulas bawang putih (tumbuk)
7 biji bawang merah (tumbuk)
Garam dan perasa
air secukupnya
bawang goreng
daun sup



Cara memasak-
1.  Didihkan air dan masukkan semua bahan kecuali sayuran, bahan perasa dan      santan.
2.  Bila beras bertukar menjadi bubur nasi, masukkan santan jagung, dan bahan      perasa.
3.  Biar sehingga kuah pekat baru masukkan sayuran, gaul sebati dan tutup api.


Serius sedap.  Selain dari bubur lambuk dan bubur nasi chinese style; ini pilihan yang terbaik bagi anda yang sukakan variasi rasa dalam masakan bubur nasi.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh