Posts

Showing posts from July, 2018

Badak Berendam

Image
Badak Berendam Bahan Doh: 2 cawan tepung pulut 11/2 cawan perahan air daun pandan 1/2 sudu kecil garam Cara Memasak: Campurkan garam dengan air pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan. Bahan Inti: 2 cawan kelapa parut muda 1 cawan gula merah 1 helai daun pandan Gula pasir, jika suka Cara Memasak: Masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan dikacau atas api sehingga kering. Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis. Bahan Kuah: 2 1/2 cawan santan 2 sudu besar tepung beras 1/2 sudu kecil garam 3 helai daun pandan Sedikit gula - jika suka (opsyenal) Cara memasak- Campur rata semua bahan bahan, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan ketepikan. Cara Penyediaan: 1.       Ambik sedikit d

Pasembor-resepi

Pasembor... makan sampai tersembur... memang layan dengan hirisan sayuran yang ranggup seperti timun, sengkuang, lobak merah, taugeh bersama kuah yang lazat.  Selalunya ia dijual oleh golongan Indian Muslim (nie yang paling sedap), tapi sekarang semakin dimonopoli oleh melayu, dikenali dengan "Cheh Hu" oleh masyarakat cina. Pasembor Bahan untuk cucur udang: 1 1/2 cawan tepung gandum 1/2 cawan udang 2 biji bawang kecil 1 camb. cili boh  1 1/2 camt. baking powder garam air Bahan kuah: 1 biji keledek (sederhana besar -direbus hingga empuk) 2-3 biji bawang kecil 1 camb. cili boh sedikit kicap air secukupnya untuk kuah 1/2 cawan kacang tanah yang disangai ( tumbuk kasar) minyak untuk menumis gula merah dan garam secukup rasa Bahan lain: 3 biji kentang sederhana besar 4 biji telur (direbus) 4 keping tauhu (digoreng) 1 biji timun 1 biji wengkuang sedikit taugeh minyak untuk menggoreng Cara memasaknya: 1.  Bersihkan kentang dan rebus bersama kulit