Posts

Ubi rebus bersama gula merah dan kelapa parut

Image
Dalam mood time limited.  Everything to be done in a short time given.  Ya! Allah, sampai hanguslah ikan yang saya goreng hari nie dikerjakan.  Kejar masa sangat.... nielah akibatnya.  Saya memang kesuntukkan masa, banyak perkara yang perlu diselesaikan dalam masa yang suntuk ini.  Salah satu pendorong utamanya, suami yang kesakitan (kesan dari aktiviti lasaknya).  Whatever, tetiba terlintas menu paling mudah nie.  Kebetullan ubi kayu nie saya perolehi dari sahabat suami yang datang berkunjung ke rumah.  Sebab dia tahu saya sangat sukakan ubi kayu, terus dibawanya satu guni gitu...... special dari Johor.  Cam perli lak.  Apa lagi saya yang amat mengidamkan ubi kayu terus mengerjakannya dalam masa yang suntuk ini. Apa yang saya buat, bersihkan ubi kayu dengan cara membuang kulitnya dan membasuh bersih.  Kemudian. potong menjadi kiub kecil, sebahagiannya saya goreng dan selebihnya saya rebus.  Yang telah siap bergoreng boleh terus ngap.  Manakala yang berebus perlu disedi

Pudding Pandan Layer Cake

Image
Saya memang suka menggoda.  Suka bagi orang tak dapat tidur malam, paling penting tidur malam termimpi-mimpi.  Tapi bukan mimpi atau tergodakan saya.  Angau separuh jiwa pada masakan saya.....  Ha..ha.. ha... bagi statement haru-biru sikit. Kek yang saya nak tunjukkan hari nie, renyah sikit cara pembuatanya.  Sebabnya kena siapkan sponge cakenya dulu, kena buatkan kastard dia dulu, pastu kena lapis-lapiskan.  Bukan itu saja sebelum jadi end product, kena dulu kita sejukkankan dia.  Tak nak buang masa, mari kita belajar cara pembuatannya. Bahan-bahan untuk Pandan Chiffon Cake - 4     biji  Telur 125 gm  Gula kastor 25   gm  Ovallete 150 gm  Soft flour             ) 15   gm  Tepung jagung     )  ayak kesemuanya 1/2  tsp. Baking powder    ) 75   gm  Juice pandan/ perasa 50   gm  margarine (yang telahpun dicairkan dan disejukkan pada suhu bilik) Cara untuk mmebuat Pandan Chiffon Cake - 1.  Masukkan kesemua bahan kecuali margarine.  Putar dengan kelajua

Yummie...yummie... yummm

Image
You're the one who are crazy mezzy about cheese.  Now it come to you.  Don't wait until it finish or you may don't have a chance to get it anymore.  Pizza Hut ada mempromosikan produk baru, yang boleh membuatkan anda tak senang duduk.  Apa tunggu lagi mari kita beramai-ramai serbu Pizza Hut sekarang juga......  Untuk keterangan atau maklumat lanjut berkaitannya, silalah click pada iklan Pizza yang ada di blog ini.

Jom masuk contest ALL Shiny WHITE

Image
Apa tunggu lagi.  Exam dah abis, yang kerja, inilah masanya untuk bercuti panjang.  Tapi RM takde.  So apa lagi mehlah join contest yg ada kat Blog nie, siapa tahu ini giliran anda untuk memenanginya.

Bread butter pudding

Image
Hidangan puding roti yang menyelerakan Apakah ini???.  Ini fabrat saya.  Puding yang lazat dan berkhasiat, tiada tolak bandingnya....  Yummie, sedap sangat.  Nak cuba mehlah...  Apa namanya yea?  NIelah Bread Butter Puding, bau aromanya memnag tak boleh nak tahan.  Makan pula dengan vanila sauce, sedap sangatttt... Jom kita belajar cara membuatnya. Bahan-bahannya - 1 buku  roti 1 liter    susu segar (kalau tak ada susu tepung pun boleh, tapi perlu dicampurkan dengan air @ santan pun                                  bisa) 4 biji     telur Gula secukup rasa 1 tsp.    Esen Vanilla 1 paket Buah pala sagat (yang bergula) Sedikit serbuk buah pala Sedikit serbuk kayu manis Kismis secukupnya Choclate chip secukupnya Mentega secukupnya Bahan untuk Vanilla esen - 500 gm  Susu segar 2 camb. Gula 1 camb. Tepung jagung 1 camb. Tepung Kastard Sedikit vanilla esen Cara membuatnya - 1.  Setiap kepingan roti perlu disapu dengan mentega.  Potong tepi roti t

Fruit Cake

Image
Assalamualaikum suma... apa kabare?  Harap suma sihat walafiatlah yea.....  Lama tul tak turunkan ilmu memasak kat blog teman nie.  Bebudak student dah bising.... (ala.. camle dia orang tu nak buat sesangat kek nie...)  Tahu! gempak je lebih.... Apa pun arinie saya nak ngajar buat kek buah.  So apa lagi meh le cari bebarang tuk membuatnya. Kek Buah Bahan - 250 gm    Tepung gandum 250gm     Butter 250gm     Castor sugar/ brown sugar 1/2 tsp.    Baking powder 5 biji       Telur 1/4 tsp    Vanilla essen 375 gm   Mix fruit Nutmeg powder (serbuk buah pala) Cara membuatnya - Masukkan gula dan butter.  Putar hingga kembang dan sebati. Masukkan pula telur, putar semula sehingga sebati dan kemudian masukkan baking powder; sebatikan ia. Selepas itu masukkan tepung, putar sebati bersama bahan lain dan kemudian masukkan pula esen vanila, sebatikan. Akhir sekali masukkan mix fruit bersama nutmeg powder.  Mix fruit tadi dicampurkan dengan sedikit tepung sehingga semua permuk

Ketuk-ketuk kuali ramadhan di Kodiang, Kedah

Image
Ish..... cam model iklan baju lak.... tapi baiknya sebab dibuat depan masjid gitu. Nie sebenarnya adalah para peserta event ketuk2 kuali ramadhan di Kodiang, Kedah. Nie..... gambar reramai nie sebebarnya muka-muka kepenatan, selepas bertungkus-lumus bergotong-royong mengerjakan masjid tu. Bersihkan kawasan perkuburan, bersihkan masjid dan masak bubur lambuk serta makanan tuk berbuka.... Terima kasih sesangat sebab dia orang nie memang sangat hebat, sporting giler dan memang bestlah.... Lepas berposing nie, kita orang nak ke Pekan Rabu, Alor Star Kedah... yang memang sangat best kalau nak bershopping barangan untuk beraya nie... Tu yang berseri-seri muka dia orang (nak gi shopping punya pasal penatpun boleh letak ke tepi). I Luv youlah..... Ha..... dah dapat baju raya kat Pekan Rabu tadi, bukan main gumbira lagi hati yea.... I miss you dear.... Miss a lot my dear students.... nak nangis (geng yang duk bergambar nie most of them dah nak abis belajar dah).

perasmian Jualan Amal Biskut

Image
jangan jealous... nie suma yang liza buat time nak adakan event perasmian jualan amal ramadhan, dua yang lepas dengan geng Saiful (SIFE) dan geng Nabil (DFSM). Budget tak banyak so kenalah pepandai menadjust menunya. Nie baru part dessert.... Nie ha... main coursenya. Kita orang cater Nasi impit Kuah kacang, rendang, lontong dan soto. Main menu berasaskan nasi impit. Cuma di variatikan cara pemakanannya, bab-bab plan menu kalau namanya dah mengajar menu planning tapi tak reti nak buat, baik duk kampung tanam jagung jerlah... Ha... tengok cik Lijah berpusu-pusu orang nak serang kat counter makanan nie. Nasib baik buat buffet, kalu tak mau tak menang tangan nak melayannya. Sonot (seronok) giler tengok dia orang menjamu selera. Tapi ya ampun... menunya tak semeriah di hotel. Tahun nie sepatutnya ada buat projek camtu gak (kiranya keseinambungan dari yg terdahulu) tapi tak dapat buat sebab event diluluskan setelah 2 minggu kita suma duk puasa. Takpe2 nanti lain tahun leh buat lagi.

Biskut raya....

Image
Hari nie duk pening kepala mencari biskut apa nak buat untuk raya (hu..hu.. tinggal lagi 2 minggu nak raya nie...). Actually nielah first time liza tak excited tuk buat preparation raya. Cam terasa diri kat nun jauh di kota London lak kan. Atoiyaii.... mood koje (especially ngajar) memang sifar abis... Tadi adalah class kul 8.00 pagi tapi yg datangnya separuh jer. Petang kang ada 1 class lagi (entah apa cite lak pun tak taulah...). Nie duk kat opis duk cari resepi biskut raya (dah settle.. siap print lagi.....) sambil dengar lagu dan mengecek (English + malay) test student. Macam-macam biskut duk ada... tapi liza still terkenang-kenang biskut orang dulu-dulu.... especially yang tok selalu duk buat (biskut makmur) dan satu lagi yang gedabak besar (color merah dan hijau cam kuih samperit) sedap giler..... Almond london yang duk buat tetahun nie memanglah superb dan antara yang dapat banyak tempahan. Liza pun tak fahamlah kalau orang kata biskut nie tak sedap. Petuanya satu jer, bua

Nasi lemak

Image
Nasi lemak buah bidara... sayang selasih hamba lurutkan; hilang emak hilang saudara.... kerana kasih hamba turutkan.... Nie statement dari cite dulu-dulu. Statement sekarang apa ek... Nasi lemak sepanjang jalan kat Taman Pauh.... sayang perut lapar hamba rembatkan; hilang rm tak ingat berapa..... kerana laparnya pasal hamba beli sampai abis.... Ha..ha.. ha. nie saje jer nak promo nasi lemak kat Taman Pauh tu (tapi yang dijual kat tempat abang burger tu really sedap....). Saya puasa hari nie, melatihkan diri menunggu ramadhan (alahai.....). Tetiba teringatkan nasi lemak. Mungkin ada juga yang seperti saya, jadi apa tunggu lagi meh kita balik dan masak. Actually, nasi lemak nie cara penyediaanya ada pelbagai version. Sebelah Penang; nasi lemaknya tidak dibubuh santan, cuma bawang ditumis bersama mentega (nak sedap guna minyak sapi) kemudian dimasukkan beras, bahan yang berkaitan dan sedikit gula. Sebelah KL, nasi lemaknya tidak menggunakan santan... hampir separuh nasi lemak yan

Roti Jala dgn Kari ayam

Image
Hujung minggu camnie, kalau layan roti jala best jugak ek!. Tapi cam leceh jer, nak mengurai (any term??? i just hear from my grandma.... this term "mengurai"). Tahu tak term tu mendanya, itu merupakan term untuk koje adunan roti jala yang kita bentukkan di dalam non-stick pan. Kalau x de non-stick pan apa nak buat?? gi kedai kat hujung jalan dan jerit kuat-kuat "makcik! roti jala 1". Okay, jangan jadikan alasan, pan biasapun bisa, letak aje sedikit minyak masak (sedap kalau guna corn oil @ butter... aromanya nanti mix dengan roti jala...). Ada yang dah tak kuasa nak dengar saya berceloteh? Sebagai upah melayari blog saya, ari nie saya perturunkan resepi Roti Jala bersama Kari Ayam : Bahan Roti Jala - 200 gm Tepung gandum (ayak dulu yea) air mengikut kepekatan adunan 1 biji telur Sedikit serbuk kunyit Sedikit garam Cara membuatnya - 1. Masukkan tepung gandumdan serbuk kunyit bersama sedikit garam ke dalam bekas. 2. Masukkan air sedikit demi sedikit