Posts

Ubi rebus bersama gula merah dan kelapa parut

Image
Dalam mood time limited.  Everything to be done in a short time given.  Ya! Allah, sampai hanguslah ikan yang saya goreng hari nie dikerjakan.  Kejar masa sangat.... nielah akibatnya.  Saya memang kesuntukkan masa, banyak perkara yang perlu diselesaikan dalam masa yang suntuk ini.  Salah satu pendorong utamanya, suami yang kesakitan (kesan dari aktiviti lasaknya).  Whatever, tetiba terlintas menu paling mudah nie.  Kebetullan ubi kayu nie saya perolehi dari sahabat suami yang datang berkunjung ke rumah.  Sebab dia tahu saya sangat sukakan ubi kayu, terus dibawanya satu guni gitu...... special dari Johor.  Cam perli lak.  Apa lagi saya yang amat mengidamkan ubi kayu terus mengerjakannya dalam masa yang suntuk ini. Apa yang saya buat, bersihkan ubi kayu dengan cara membuang kulitnya dan membasuh bersih.  Kemudian. potong menjadi kiub kecil, sebahagiannya saya goreng dan selebihnya saya rebus.  Yang telah siap bergoreng boleh terus ngap.  Manakala yang berebus perlu disedi

Pudding Pandan Layer Cake

Image
Saya memang suka menggoda.  Suka bagi orang tak dapat tidur malam, paling penting tidur malam termimpi-mimpi.  Tapi bukan mimpi atau tergodakan saya.  Angau separuh jiwa pada masakan saya.....  Ha..ha.. ha... bagi statement haru-biru sikit. Kek yang saya nak tunjukkan hari nie, renyah sikit cara pembuatanya.  Sebabnya kena siapkan sponge cakenya dulu, kena buatkan kastard dia dulu, pastu kena lapis-lapiskan.  Bukan itu saja sebelum jadi end product, kena dulu kita sejukkankan dia.  Tak nak buang masa, mari kita belajar cara pembuatannya. Bahan-bahan untuk Pandan Chiffon Cake - 4     biji  Telur 125 gm  Gula kastor 25   gm  Ovallete 150 gm  Soft flour             ) 15   gm  Tepung jagung     )  ayak kesemuanya 1/2  tsp. Baking powder    ) 75   gm  Juice pandan/ perasa 50   gm  margarine (yang telahpun dicairkan dan disejukkan pada suhu bilik) Cara untuk mmebuat Pandan Chiffon Cake - 1.  Masukkan kesemua bahan kecuali margarine.  Putar dengan kelajua

Yummie...yummie... yummm

Image
You're the one who are crazy mezzy about cheese.  Now it come to you.  Don't wait until it finish or you may don't have a chance to get it anymore.  Pizza Hut ada mempromosikan produk baru, yang boleh membuatkan anda tak senang duduk.  Apa tunggu lagi mari kita beramai-ramai serbu Pizza Hut sekarang juga......  Untuk keterangan atau maklumat lanjut berkaitannya, silalah click pada iklan Pizza yang ada di blog ini.

Jom masuk contest ALL Shiny WHITE

Image
Apa tunggu lagi.  Exam dah abis, yang kerja, inilah masanya untuk bercuti panjang.  Tapi RM takde.  So apa lagi mehlah join contest yg ada kat Blog nie, siapa tahu ini giliran anda untuk memenanginya.

Bread butter pudding

Image
Hidangan puding roti yang menyelerakan Apakah ini???.  Ini fabrat saya.  Puding yang lazat dan berkhasiat, tiada tolak bandingnya....  Yummie, sedap sangat.  Nak cuba mehlah...  Apa namanya yea?  NIelah Bread Butter Puding, bau aromanya memnag tak boleh nak tahan.  Makan pula dengan vanila sauce, sedap sangatttt... Jom kita belajar cara membuatnya. Bahan-bahannya - 1 buku  roti 1 liter    susu segar (kalau tak ada susu tepung pun boleh, tapi perlu dicampurkan dengan air @ santan pun                                  bisa) 4 biji     telur Gula secukup rasa 1 tsp.    Esen Vanilla 1 paket Buah pala sagat (yang bergula) Sedikit serbuk buah pala Sedikit serbuk kayu manis Kismis secukupnya Choclate chip secukupnya Mentega secukupnya Bahan untuk Vanilla esen - 500 gm  Susu segar 2 camb. Gula 1 camb. Tepung jagung 1 camb. Tepung Kastard Sedikit vanilla esen Cara membuatnya - 1.  Setiap kepingan roti perlu disapu dengan mentega.  Potong tepi roti t

Fruit Cake

Image
Assalamualaikum suma... apa kabare?  Harap suma sihat walafiatlah yea.....  Lama tul tak turunkan ilmu memasak kat blog teman nie.  Bebudak student dah bising.... (ala.. camle dia orang tu nak buat sesangat kek nie...)  Tahu! gempak je lebih.... Apa pun arinie saya nak ngajar buat kek buah.  So apa lagi meh le cari bebarang tuk membuatnya. Kek Buah Bahan - 250 gm    Tepung gandum 250gm     Butter 250gm     Castor sugar/ brown sugar 1/2 tsp.    Baking powder 5 biji       Telur 1/4 tsp    Vanilla essen 375 gm   Mix fruit Nutmeg powder (serbuk buah pala) Cara membuatnya - Masukkan gula dan butter.  Putar hingga kembang dan sebati. Masukkan pula telur, putar semula sehingga sebati dan kemudian masukkan baking powder; sebatikan ia. Selepas itu masukkan tepung, putar sebati bersama bahan lain dan kemudian masukkan pula esen vanila, sebatikan. Akhir sekali masukkan mix fruit bersama nutmeg powder.  Mix fruit tadi dicampurkan dengan sedikit tepung sehingga semua permuk

Ketuk-ketuk kuali ramadhan di Kodiang, Kedah

Image
Ish..... cam model iklan baju lak.... tapi baiknya sebab dibuat depan masjid gitu. Nie sebenarnya adalah para peserta event ketuk2 kuali ramadhan di Kodiang, Kedah. Nie..... gambar reramai nie sebebarnya muka-muka kepenatan, selepas bertungkus-lumus bergotong-royong mengerjakan masjid tu. Bersihkan kawasan perkuburan, bersihkan masjid dan masak bubur lambuk serta makanan tuk berbuka.... Terima kasih sesangat sebab dia orang nie memang sangat hebat, sporting giler dan memang bestlah.... Lepas berposing nie, kita orang nak ke Pekan Rabu, Alor Star Kedah... yang memang sangat best kalau nak bershopping barangan untuk beraya nie... Tu yang berseri-seri muka dia orang (nak gi shopping punya pasal penatpun boleh letak ke tepi). I Luv youlah..... Ha..... dah dapat baju raya kat Pekan Rabu tadi, bukan main gumbira lagi hati yea.... I miss you dear.... Miss a lot my dear students.... nak nangis (geng yang duk bergambar nie most of them dah nak abis belajar dah).