Posts

Strawberry Cream Caramel with Choc. Cake

Image
Strawberry Cream Caramel With Chocolate Cake    Ini namanya versi product yang diversionkan.  Sama tapi tak serupa.   Agak-agak kalau tengok gambar nie je dapat tak teka apa product asal dessert nie yang sebenarnya?  Dapat..... tak dapat?  Dapat.... tak dapat?.  Nie Cream Caramel lah.....  Saya cuma ubah resepi asal dan menambah element cake dan puding dalam satu portion dessert.  Kelasss gitewwww....  Selalu kalau nak makan kek dengan puding, nak kena beli 2 item nie berasingan, so ada penambahan kos pembelian kat situ.  So lepas nie ambik resepi nie dan buat sendiri, dapat dua dalam 1.  Jimat dan you all boleh enjoy it with your family or friends.   Bahan Cream Caramel - (A)  Gula hangus:         Sedikit air         Gula secukupnya (B)  Puding:        1  liter  Fresh Milk (perisa strawberry)        10  biji Telur        50  gm  Gula Kastor        Sedikit esen vanilla        Sedikit Strawberry paste Cara membuatnya: 1.  Buatkan dulu gula hangus (A

Kuih Keria

Image
Kuih Keria Sedapnya kalau dapat ngadap kuih keria nie pepanas time petang.  Seketul-seketul diambil, tambah sedap bila kuih keria nie dibuat dengan penuh kasih sayang.  Tahu ke apa maksud saya "dibuat dengan penuh kasih-sayang tu"? Maksud saya dibuat dengan menggunakan sukatan bahan yang betul.  Takdelah cam yang selalu kita beli (lebih tepung dari keledek).  Makan memang sedap.... tapi nak membuatnya nampak mudah tapi berkecah dapur dibuatnya.  Tangan toksah duk katalah.  Habis berlemuih (comot).  Untuk anda semua, saya kongsikan hari nie resepi kuih keria atau dalam loghat utara nya cuk@ chuq keria. Bahan: 1/2 kg ubi keledek 1 cawan tepung gandum 1 camt. baking powder 8 camt gula 1/2 cawan air atau secukupya Cara membuatnya: 1.  Kupas kulit keledek.  Potong besar-besar kemudian direbus hingga empuk. 2.  Lenyek keledek ini semasa masih panas hingga lumat atau hancur. 3.  Masukkan tepung hingga adunan tidak melekat di telapak tangan

Chocolate mousse cake

Image
Chocolate Moist Cake Sponge cake- Bahan: 1 kg Sponge mix flour (boleh diperolehi di kedai2 pastry) 1 kg Eggs 250 gm Water 250 gm Corn oil Cara membuatnya: 1. Campurkan kesumua bahan kecuali corn oil ke dalam bekas pemutar dan putar adunan dengan kelajuan     tinggi menggunakan whisk. 2. Bila adunan mengembang 3 kali ganda, barulah dimasukkan dengan corn oil. 3. Masukkan adunan ke dalam bekas acuan pembakar, anggaran 1/2 bekas penuh. 4. Bakar pada suhu 1800c selama 45 minit. 5. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan terus keluarkan kek dari acuannya. 6. Biar sejuk seketika sebelum menghias. 7. Adunan ini boleh menghasilkan 6 biji kek bersaiz besar. Bahan untuk menghias: Parutan coklat masakan Whipping cream Syrup (boleh juga gunakan air dari dark pitted cherries) Cream cheese Serbuk koko atau coklat masakan yang telah dicairkan Cara membuatnya: 1. Sponge cake coklat dipotong kepada 2 atau 3 bahagian yang sama besar. 2. Letakkan syrup pada setiap l

Sayur-sayuran musim bunga

Image
Sayur-sayuran musim bunga Bahan- 1 batang lobak merah (dihiris nipis) Brokoli, bunga kobis, putik jagung secukupnya (dipotong kecil) 2 ulas bawang putih (di mayang) 2 biji bawang merah (dihiris) 3/4 camt. garam 2 camt. gula 1 camb. air halia 1/2 cawan air rebusan pati ayam 2 camb. sos tiram Sedikit lada sulah dan laa hitam Sedikit minyak bijan 4 camt. tepung jagung 2 camb. minyak masak Cara memasak: 1.  Masukkan garam, gula dan minyak ke dalam 1 liter air mendidih. 2.  Celurkan sayuran sebentar. 3.  Panaskan minyak masak kemudian tumiskan bawang hingga naik bau. 4.  Masukkan sayuran yang telah dicekur tadi, an goreng sekejap. 5.  Tuangkan air rebusan ayam dan baki bahan perencah dan bancuhan tepung jagung. 6.  Seia untuk dimakan. 

Swiss Roll

Image
Swiss Roll Bahan: 45 gm Soft flour 25 gm Corn flour 3    gm Baking powder 13 gm Ovalate 120 gm Castor sugar 5 nos Egg 23 ml Water 60 gm Melted margarines 1 bottle Assorted jam Cara membuatnya: 1.         Masukkan semua bahan ke dalam  mixing bowl, kecuali melted margarines. 2.         Pukul adunan sehingga naik 2 kali ganda dan gebu, kemudian masukkan melted margarines dan pukul lagi adunan dalam 5 minutes. 3.         Sapu butter atas tray, alaskan dengan kertas minyak dan kemudian sapu pula sekitar kertas minyak tersebut dengan butter. 4.         Tuangkan adunan ke dalam tray, colourkan sedikit adunan dengan pewarna makanan.  Gunakan creativiti untuk menghias cake ini. 5.      Bakar 180 0 Celcius selama 20 – 25 minutes. 7.         Biarkan swiss roll sejuk pada suhu bilik , sementara itu alas permukaan meja dengan plastic warapping atau kertas minyak, taburkan gula kastor di keseluruhan permukaannya. 8.         Letak swiss roll ke atas

Rainbow Frosting cupcakes

Image
Rainbow Frosting Cupcakes Sumber Bahan: http://www.sprinklebakes.com/2013/02/rainbow-frosting-cupcakes.html Rainbow Frosting Cupcakes Yield: 12-13 cupcakes Start to finish: 3 hours + Source: SprinkleBakes original recipes, technique inspired by Cupcakes! by Wilton These are a bit of work from scratch, so using a white cake mix may be a time-saving option for busy bakers. I do suggest homemade frosting . It should be one you really love because these cupcakes hold a tall amount. Using disposable cups or bowls is a good idea when mixing so many different colors of icing. I chose a maraschino cherry as a topper, but you could use a candy cherries found at bulk candy stores. Sour cream cake 1/2 cup butter softened 1 cup granulated sugar 2 eggs 1 tsp vanilla 1 3/4 cups flour 1/2 tsp baking soda 1/4 tsp baking powder 1/4 tsp salt 1/2 cup sour cream 1/2 milk Wilton Green color mix-ins, optional Preheat oven to 350 degrees. In the bowl of a stand

Kek Kukus coklat dan cream cheese

Image
Bahan2nya 1cawan gula* 1cawan susu cair * ... 1cawan koko* 1/2cawam susu pekat* 1cawan minyak*   1.  bahan diatas campur semuanya n masak atas api n kacau sampai sebati siap tutup api n ketepikan biar sejuk   Bahan B 3biji telur (A)   Bahan C 1cawan tepung naik sendiri   Cara2nya 1.  pukul bahan B sampai kembang n gebu n masukkan dlm bahan A kacau sebati n masukkan bahan C kacau sampai sebati n leh lah dikukus separuh dulu(AIR MESTILAH DIJMASAK DULU YA) 2. Loyang hendaklah disapu majerin n dialas kertas nak kukus dlm bekas kecil2 pn leh gak 3. Sementara tunggu masak sediakan cream cheese   Bahan2nya 250gm cream cheese 60gm gula castur 25ml air biasa 25gm tepung gandum 1biji telur   Cara2nya: 1.  Pukul bahan diatas kecuali telur sampai kembang n gebu n masukkan telur n pukul lagi siap bila bahan coklat dah masak masukkan cheese sampai habis n kukus lagi sampai masak siap masukkan baki coklat tadi n kukus lagi sampai masak dah masak tunggu sejuk baru dikuarkan

Assorted Fruits with Sauce and Almond Nib

Image
Assalamualaikum dan selamat pagi semua, Keterujaan untuk berkongsi menu masakan sentiasa ada tapi masa sering mencemburui kita.  Setiap hari terdetik bila nak share resepi-resepi nie; tapi itulah..... bila menjadi seorang yang berkerjaya.  Kerja perlu diutamakan.  Itu amanah namanya, amanah yang diberi perlu dijaga kerana itu yang akan menentukan berkat atau tidaknya rezeki kita nanti. Untuk pagi yang indah ini saya ingin berkongsi dengan anda semua resepi Assorted Fruits with sauce and almond nibs. Bahan: Berbagai jenis buah mengikut kesukaan anda. Buah yang saya gunakan strawberri, anggur hijau dan anggur merah, pineaaple cube (dlm. tin), rambutan (dlm tin), longan (dlm tin). 2 bekas@ 250 gm Yougurt sebarang perisa 200gm Cream Cheese  Mangga (sebagai hiasan) Daun pudina (sebagai hiasan) 50 gm Gula castor 100 gm Almond nibs Cara membuatnya: 1.  Cuci bersih buah-buahan kegemaran anda.  Satukan di dalam satu bekas.  Buahan dari dalam tin,      amb

Gulai Ketam Nenas

Image
Hellowww.....lama betul tak berceloteh kat sini. Topik cerita saya hari nie berkatain dengan ketam.   Sapa suka gulai ketam?  sapa tak suka gulai ketam?   Sila angkat punggung.... Hem... walau tak nampak tapi saya dah boleh agak.  Mesti ramai yang suk makan ketam kan?. Masakan nie, semacam suatu nostalgia buat saya.  Bila saya teringin nak makan gulai ketam, kenangan atau ingatan saya akan mengimbau kepada mama, papa, nenek di kampung (sebelah papa) dan arwah tok (sebelah mama).  Sebab apa? Sebab masakan ini bila dimasak oleh insan2 yang tersebut di atas.  Hem.... memang sangat sedapppp..... Bila dah agak berumur (baru sedar diri) saya mencuba mencabar diri saya untuk cuba menghasilkan gulai ketam seperti mana yang mama, papa, nenek dan arwah tok masak.  Bermulalah cabaran dengan suatu petang yang indah permai saya ke pasar malam di Seberang Jaya, Pulau Pinang. Wo..wo... nasib saya tak tamak.  Usaha saya bukan dihari yang sepatutnya.  Ha..ha... ketam tengah m

Puding Laici

Image
Hati tengah gundah gulana.... Status diri yang saya sendiri tak tahu posisinya bagaimana.... fening! memang amat fening..... Sayayang rasanya nak meninggalkannya.  Bukan kehendak diri tapi kehendak mereka yang tidak memahami..  Apakah??? Biarlah menjadi rahsia pada diri saya..... Kay, kalau tadi menjadi rahsia, yang nie saya tak nak simpan sorang.  Tak baik... nanti kalau ada yang teringin, pintu rumah saya pulak yang menjadi mangsa.  Lets we share it. Puding Laici: 1 paket agar-agar 1 lt        Susu segar 2 tin      Laici Gula ikut sesuka ati Hiasan (apa je boleh bantai, jangan letak bantal buat hiasan udahlah) Cara membuatnya: 1.  Agar-agar dilarutkan ke dalam air dan dimasak sehingga agar-agar menjadi larut bersama air. 2.  Masukkan gula dan bairkan gula larut dan sebati di dalam air. 3.  Laici diblend halus dan dimasukkan ke dalam adunan agar-agar, bersama air laici. 4.  Tutup api dan masukkan susu segar. 5.  Tuangkan ke dalam bekas dan bi

Mee tomyam seafood (2)

Image
Teringat masa kecil, time duduk kat Sabah inilah makanan fabaret kita orang.  Urmmm..... sedap sangat hinggakan berulang-ulang makanlah dibuatnya.  Tak tahu penuh-penuh pulak perut time tu, heran betul.  Inilah agaknya yang dikatakan air tangan ibu.  Masak apapun sedap.  Terima kasih buat mama yang telah bersusah payah membesarkan kami dengan penuh kasih sayang.  Well, jangan buang masa lagi hari nie saya nak share dengan anda semua resepi Tomyam Thai.  Bahan-bahan bagi Perencah Tom yam- 5 ulas          bawang merah 2 biji           cili merah 5 biji           cili kering 1 inci          lengkuas 2 batang     serai 1 camb.      udaang kering 3 helai        daun limau purut 1 inci          belacan (dibakar) Air asam jawa, gula dan garam Bahan untuk sup tomyam - 1/4 ekor       ayam 200 gm        udang 3 camb.       susu cair 2 ekor          sotong 1 biji            bawang besar (potong 6) 5 biji            bawang putih (diketuk) 1 inci       

Serunding daging

Image
Nak raya je mesti nak cari serunding.  Nak serunding je mesti nak tunggu raya.  Apa hari lain tak boleh pekena serunding ke?  Bagi teman, bukan salah makan serunding selain dari hari raya tapi cara pembuatannya yang rumit sedikit membuatkan ia lebih sesuai untuk hari raya.  Untuk anda yang hantu serunding, ini ada resepi untuk kita kongsikan bersama. Bahan: 1 kg  daging batang pinang (direbus dan diambil airnya) 1 1/2 biji kelapa 10 gm  jintan manis (digoreng tanpa minyak) Bahan Kisar: 500 gm  bawang merah 15 tangkai cili kering 10 ulas bawang putih 2 cm lengkuas 5 batang serai 1 cm  halia gula secukup rasa Cara membuatnya: 1.  Rebus daging sehingga empuk, bila sejuk carik-carikkan isinya hingga halus. 2.  Ambil air rebusan daging dan gunakan untuk memerah santan pati sebanyak 3 cawan. 3.  Masak pati santan bersama bahan kisar dengan api sederhana hingga kuahnya menjadi sedikit        kering. 4.  Masukkan daging yang dicarik dan juga jintan manis (yang telah dimesi

Coffee delight cake

Image
Ini kek yang tercipta last minute sebelum saya perlu menghidangkan semua dessert sebelum majlis makan-makan bermula.  Sangat mudah (kalau tak takdelah terhasil last minute, janji semua bahan ada).  Untuk anda yang suka buat kerja last minute mungkin ini terbaik untuk anda cuba. Bahan : 250 gm  Soft flour 250 gm  Castor sugar 250 gm  Butter 5 nos      Egg 1/2 tsp    Baking powder 1/4 tsp    Vanila esen                                                                                    5 gm      Coffee Powder                                                                                    sedikit esen coffee                                                                                    Butter cream Cara membuatnya: 1.  Ayak tepung gandum bersama baking powder. 2.  Putar mentega atau butter bersama gula hingga kembang. 3.  Masukkan telur satu persatu, putar sebati. 4.  Masukkan esen dan serbuk coffee, sebatikan. 5.  Masukkan tepung gandum dan putar sebati. 6.  Masu