Tepung gomak
Kuih tepung gomak juga dikenali sebagai Kuih Tepung Gomok, Abuk-abuk dan Kuih Buah Beluru. Terdapat berbagai versi penyedian inti kuih ini antaranya inti yang disediakan dari kacang hijau yang bercampur dengan kelapa dan ada juga inti yang hanya menggunakan bahan utama kelapa sahaja yang dimasak bersama gula merah dan gula melaka. Bahan untuk salutan kuih: 500 gm kacang hijau Cara membuatnya: 1. Basuh dan toskan kacang hijau. 2. Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat. 3. Kisar kacang sekejap untuk meleraikan kulitnya. 4. Keluarkan dan tampi kulit kacang, kemudian kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung. 5. Kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung yg halus. 6. Simpan di dalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih. Bahan Inti: 1 biji kelapa parut 200 gm gula melaka (atau boleh gunakan gula merah) 1/2 cawan gula pasir (secukup rasa) 1 camb. tepung gandum Secubit garam 1 hel