Posts

Kuih Cara Manis

Image
Kuih Cara Manis Bahan: 1 paket tepung gandum 200ml susu segar 1 camb. jus pandan 1 biji telur 1/2 camt. garam Pewarna hijau Gula Daun pandan secukupnya (diblend dengan sedikit air dan diambil jusnya) Cara memasak: 1.  Campurkan semua bahan dan adun sebati kecuali gula. 2.  Gaul sebati sehingga adunan tidak berketul-ketul. 3.  Panaskan acuan, letakkan sedikit mentega atau minyak masak pada bekas adunan. 4.  Masukkan sedikit adunan, biar sekejap, kemudian letakkan sedikit gula ditengah adunan tadi, tutup acuan. 5.  Pastikan api kecil sahaja ketika memasak. 6.  Angkat kuih apabila adunan tidak lagi berbentuk cecair.

Popia Goreng

Image
Popia goreng Bahan: 1 paket kulit popia Inti: 2 biji lobak merah )  sagat atau dipotong memanjang halus 1 biji sengkuang    ) 1 biji timun            ) 1/2 kilo taugeh 2 camb. bawang goreng Bahan tumis: 2 biji bawang putih 2 biji bawang merah 2 camb sos tiram 2 camb. udang kering garam dan gula secukup rasa Cara membuatnya: 1.  Tumis semua bahan sehingga naik bau dan masukkan sayuran, kacau sebentar. 2.  Biarkan inti sejuk seketika. 3.  Bentangkan kulit popia, letakkan inti ditengahnya dan gulung serta gamkan kulit popia dgn bancuhan tepung gandum bersama sedikit air.

Bubur Nasi (congee)

Image
Bahan: 1 cawan beras 3 cawan air 4 ulas bawang merah sedikit halia 200 gm isi ayam garam dan gula secukupnya lada hitam daun sup, daun bawang (untuk hiasan) sedikit serai Cara memasaknya: 1.  Rebus nasi sehingga lembut. 2.  Masukkan bahan-bahan lain dan masak lagi sehingga sebati.  Tambah air jika perlu. 3.  Bila bubur telah masak, masukkan daun bawang dan daun sup serta bawang goring. 4.  Hidang bersama telur rebu masin dan halia masin atau jeruk. Nota- Bubur nasi ialah sejenis bubur yang popular di kebanyakkan negara Asia.  Selalunya ia dihidangan dengan berbagai jenis hidangan sampingan untuk memberi variasi rasa enak kepada hidangan tersebut.  Ia selalunya dihidangkan kepada pesakit dan merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan air yang banyak sehingga beras nasi menjadi hancur, pekat dan lembut.  Untuk ini proses memasak lebih lama dari memasak nasi.  Bubur nasi boleh dijadikan hidangan untuk sarapan, makanan lewat malam, atau sebaga

Soto

Image
Main course- Soto Ayam Bahan: 1 ekor ayam (dibersihkan, dipotong kecil dan direbus) 10 ulas bawang kecil    ) 2 inci halia                    ) 10 ulas bawang putih    )  Dikisar halus 1 inci lengkuas              ) 2 batang serai                )  1 paket rempah adabi 3 camb. ketumbar 20 biji lada hitam 2 biji buah keras Nasi impit (direbus sehingga masak) Pegedil ayam atau daging sambal kicap Daun sup, daun bawang dan taugeh secukupnya Cara membuatnya: 1.  Tumis ketumbar, buah keras dan lada hitam.  2.  Masukkan bahan kisar, masak hingga naik bau. 3.  Masukkan pes sup, kacau sebati hingga pecah minyak, kemudian masukkan air rebusan ayam. 4.  Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. 5.  Ayam yang direbus, ditoskan dan dicarik-carikkan isinya. Sambal Kicap Bahan: 15 tangkai cili padi 6 ulas bawang putih 1/2 botol kicap manis 1 biji limau nipis Cara membuatnya: 1.  Blend cili dan bawang putih dan tambah

Karipap sardin

Image
Bahan Kulit karipap: 2 cawan  tepung gandum 3 camb.  marjerin (dicairkan) 5 camb   minyak masak (dipanaskan sekejap) Sedikit air dan garam Bahan inti: 1 tin sardin (tin sedang) 1 biji bawang besar (dipotong dadu) 2 biji bawang putih (dicincang) 1 camb. cili kisar Garam dan gula secukupnya Sebiji limau nipis Cara membuatnya: 1.  Masukkan tepung gandum, tuangkan sedikit demi sedikit minyak masak, gaul sebati. 2.  Masukkan mentega yg telah dicairkan kedalam adunan tepung, uli sebati. 3.  Tambahkan sedikit air, uli hingga doh tidak melekat ditapak tangan. 4.  Untuk inti, masukkan semua bahan dan masak di atas api yang sederhana panas. 5.  Inti dimasak sehingga kuahnya kering sedikit.  Ketepikan dan sejukkan dahulu. 6.  Canaikan adunan tepung, letak inti ditengah adunan dan kelimkan tepi karipap tadi. 7.  Goreng dalam minyak yang sederhana panas.

Tepung gomak

Image
Kuih tepung gomak juga dikenali sebagai Kuih Tepung Gomok, Abuk-abuk dan Kuih Buah Beluru.  Terdapat berbagai versi penyedian inti kuih ini antaranya inti yang disediakan dari kacang hijau yang bercampur dengan kelapa dan ada juga inti yang hanya menggunakan bahan utama kelapa sahaja yang dimasak bersama gula merah dan gula melaka. Bahan untuk salutan kuih: 500 gm kacang hijau Cara membuatnya: 1.  Basuh dan toskan kacang hijau. 2.  Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat. 3.  Kisar kacang sekejap untuk meleraikan kulitnya.  4.  Keluarkan dan tampi kulit kacang, kemudian kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung. 5.  Kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung yg halus. 6.  Simpan di dalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih. Bahan Inti: 1     biji       kelapa parut 200 gm       gula melaka (atau boleh gunakan gula merah) 1/2  cawan  gula pasir (secukup rasa) 1     camb.   tepung gandum Secubit  garam 1 hel

Lempeng pisang

Image
Lempeng Pisang Bahan: 4 biji pisang abu 1/4 cwn. gula pasir secubit garam 1/2 cwn. kelapa parut ( putih sahaja) 2 cawan tepung gandum 1 cwn. air Sedikit minyak Cara memasak: 1.  Lenyek pisang bersama gula dan sedikit garam. 2.  Masukkan kelapa parut dan gaul sebati. 3.  Panaskan kuali, sapukan sedikit minyak di permukaan kuali. 4.  Masukkan sedikit adunan, ratakan dipermukaan kuali. 5.  Bila adunan telah masak dan sedikit garing, terbalikkan lempeng tadi dan masakkan pula permukaan atas tadi. 6.  Hidangkan bersama sambal ikan bilis. Nak lempeng ke nak lempang?  daripada lempang baik pilih lempeng.  Perut kenyang hati tak sakit.  Saya telah beberapa membuat lempeng pisang di rumah, tapi seperti kata anak "ibu! opah buat lagi sedaplah".  Sabar ajelah, memang lempeng opah buat tiada tandingan.  Buat ibu-ibu yang tengah nak naik angin kerana kenakalan anak, silalah masuk ke dapur dan sediakan lempeng daripada ngadap anak dan kemudiannya terasa seperti ada y

Ikan 3 Rasa

Image
Ikan 3 rasa Bahan A- 1 ekor ikan bawal atau siakap 1 sudu makan tepung jagung (untuk menyalut ikan) 3 biji bawang merah        ) 1 labu bawang besar       )  dihiris 2 ulas bawang putih        ) 2 inci halia                      )  Bahan B- 3 camb. sos tomato 3 camb sos cili 3 camb sos tiram 3 camb air 1 camt. gula Bahan C- 1 pokok daun bawang 2 biji cili merah (dihiris) 2 biji cili hijau (dihiris) 2 biji tomato (dipotong 4) 1 biji capsicum merah, hijau dan kuning Cara membuatnya- 1.  Salutkan ikan dengan tepung jagung. 2.  Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan.  Angkat. 3.  Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit sahaja bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi. 4.  Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih, kacau rata. 5.  Masukkan bahan hiasan dan tutup api. 6.  Curahkan sos di atas ikan.

Ayam masak merah

Image
Bahan: 1/2 ekor ayam Sedikit garam dan kunyit 4 - 5 biji cili kering (direndam dan dikisar halus) 1 cm halia                 ) dikisar 2 ulas bawang putih ) 1 labu bawang besar) 1 biji tomato (potong dadu) 1/2 cawan sos tomato 1/2 biji bawang besar (potong bulat) kacang peas secukupnya 1 bungkus cili boh Cara memasak: 1.  Bersihkan ayam.  Potong kecil dan gaulkan bersama garam dan kunyit. 2.  Goreng ayam 2/3 masak. 3.  Tumis bahan kisar sehingga naik bau, dan pecah minyak. 4.  Masukkan sos tomato dan buah tomato. 5.  Masukkan ayam, biar sehingga kuah pekat. 6.  Masukkan bahan selebihnya, kacau sebati.  hidangkan.

Daging Nasi Kandar

Image
Daging Nasi Kandar Bahan A: 1 kg daging lembu (diperap dengan 3 camb. rempah kari daging) 4 batang serai (diketuk) 1/2 cawan air asam jawa 2 biji tomato (potong 4) 1/2 cawan minyak masak 3 cawan air 5 tangkai daun kari 1 pokok daun ketumbar garam secukup rasa Bahan B: 1 botol kicap manis 1 botol kicap pekat 2 biji bawang besar  ) 4 biji bawang merah )  Dihiris 1 ulas bawang putih  ) 1 cm kulit kayu manis 3 biji buah pelage 5 kuntum bunga cengkih Cara memasak: 1.  Panaskan minyak  dan tumis bahan yang dihiris, serai dan daun kari sehingga Wangi. 2.  Masukkan daging yang diperap, tomato dan daun ketumbar.  Kacau rata. 3.  Masukkan air asam jawa dan garam. 4.  Masak sehingga pekat dan pecah minyak. 5.  Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia untuk dihidang.

Cucur Udang

Image
Bahan: 1 kg Tepung gandum 1 kg Udang sederhana besar (dibuang ekor dan kepala) 10 gm Daun kucai dan daun sup 10 gm Taugeh Sedikit serbuk kunyit 3 camb. Cili boh 3 biji Bawang besar (dipotong dadu) 6 biji Cili merah (dimayang) 1camb. cuka makan Sedikit garam dan gula Air sejuk secukupnya Cara memasak: 1.  Bersihkan sayur-sayuran dan potong. 2.  Campurkan semua bahan dan gaul sebati 3.  Biarkan seketika (5-10 minit) 4.  Panaskan kuali yg berisi minyak masak. 5.  Goreng adunan sehingga kekuninggan, sejat dan angkat.

Sambal Sotong

Image
Sambal Sotong Bahan: 8 ekor sotong kembang 2 camb. pes cili Air asam jawa secukupnya Garam dan gula secukupnya Bahan kisar: 2 biji bawang putih 1 biji bawang besar 10 biji cili kering 1/2 inci kunyit hidup sedikit air Cara memasaknya: 1.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan bahan kisar, masak sehingga naik minyak 2.  Masukkan bahan selebihnya dan biar kuah pekat sedikit. 3.  Masukkan bawang besar yg telah dipotong mayang, gaul sebati dan tutup api.

Egg Tart

Image
Egg Tart: Bahan: 250 gm tepung serbaguna 2 camb susu tepung 125gm Butter (sejukkan) 50 gm gula aising 1 biji telur (pukul sedikit) Bahan egg filling: 3 biji telur (gred A) 75gm gula castor 150gm susu segar Cara membuatnya: 1.  Masukkan semua bahan tart dlm. mixer.  Boleh juga guna kekuatan tangan anda.  Adunkan sehingga menjadi doh. 2.  Ratakan doh ke dalam acuan dan kemaskannya dan cucuk bahagian tengah doh untuk mengelakkannya dari mengelembung ketika dibakar. 3.  Bakar pada suhu 150 0 c selama 10-15 minit. 4.  Keluarkan dari oven dan tuang adunan filling ke dalam bekas tart, bakar semula selama 20 minit dengan suhu 100oc. 5.  Keluarkan dari acuan bila telah sejuk, yummie. Selamat mencuba....