Posts

Dalca (dhal)

Image
Dalca daging Bahan –             1   kg   Daging/ tulang             150gm   Kacang dal (rendam hingga kembang)             15gm  h alia (Hiris)             6 ulas   Bawang putih (hiris)             2   labu   Bawang besar   (hiris)             2   biji   Cili merah   (belah 2)             1 biji   Cili hijau   (belah 2)             1   camb.  s erbuk kunyit             1   pkt.   Rempah kari daging             3   cm.   Kulit kayu manis             3   kuntum Bunga lawang             3   biji   Buah pelaga             20gm   Asam jawa             2 biji Ubi kentang             10   biji   Buah belimbing             4   biji   Tomato (belah 4)             2   btg.   Terung panjang (belah 4)             1   btg.   Lobak merah (potong sedang)             1 biji kelapa (jadikan 1 mangkuk besar santan)             1   tangkai   Daun kari   Cara membuatnya – Rebus daging & kacang dal berserta rempah, serbuk kunyit sehingga empuk. Masukkan kentang.   Biar

Rojak Buah

Image
Rojak buah Bahan: 12 biji manga muda 8 biji jambu batu 6 biji sengkuang 8 biji timun 4 biji nenas Bahan sos: 60 biji cili kering (rendam dan kisar halus) 2 cawan air asam jawa 8 camb. gula merah 12 camb. gula 12 camb. sos tiram 2 cawan kacang Tanah ( disangai tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk kasar) 12 camb. bijan Cara membuat sos: 1.  Cili, air asam jawa, gula dan sos tiram dicampurkan sebati dan dimasak atas api perlahan. 2.  Biarkan adunan sehingga gula cair dan terlarut dan sos menjadi sedikit pekat. 3.  Tutup api dan masukkan kacang serta bijan, gaul sebati.

Kerabu taugeh dan kerang

Image
Kerabu taugeh dan kerang Bahan: 1 kg taugeh 3 ulas bawang merah dihiris 7 biji cili padi dihiris sedikit belacan (dibakar) 50gm udang kering (direndam) sedikit perahan air limau nipis 1 camb. kerisik garam dan gula secukupnya Cara memasak: 1.  Taugeh dicelur seketika, dan toskan airnya. 2.  Tumbuk udang kering, belacan sehingga lumat. 3.  Gaulkan semua bahan bersama taugeh dan perasakan.

Sup Sayuran Suhuun dan Fucuk

Image
Sup Sayuran Suhun dan Fucuk Bahan: 4 biji ubi kentang (dipotong kecil) 2 biji lobak merah (dipotong serong) 50 gm fucuk50 gm suhuun 3 biji telur garam dan serbuk perasa secukupnya Minyak masak untuk menumis 10gm daun bawang dan daun sup Bahan untuk tumisan: 1 biji cili merah (dihiris) 1 inci halia (dihiris) 1 biji bawang merah (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) 20gm udang kering atau ikan bilis Cara memasaknya: 1.  Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumisan sehingga kekuninggan dan naik bau. 2.  Masukkan iar, garam dan perasa, kentang dan lobak merah.  Masak sehingga kentang dan lobak      merah separa empuk. 3.  Pecahkan telur ke dalam periuk, biar masak tanpa dikacau. 4.  Masukkan fucuk dan suhun, biar mendidih dan kahir sekali masukkan daun sup dan daun bawang.

Tauhu Sumbat Sambal Kacang

Image
Tauhu Sumbat Sambal Kacang Bahan: 4 keeping tauhu (diratakan dengan sedikit garam dan kunyit) 1 biji sengkuang    ) 1 biji lobak merah )  dipotong nipis memanjang 1 biji timun            ) 200gm taugeh (dicelur seketika) Bahan sambal kacang: 150gm kacang Tanah (goreng tanpa minyak) 1 biji bawang besar    ) 1 ulas bawang putih   ) 3 biji cili merah          ) 1/2 inci belacan (bakar seketika)  Dikisar 5 biji cili padi             ) 2 camb. petis @ otak udang 2 camb. sos cili 1/4 cawan asam jawa sedikit air, gula dan garam Cara memasak: 1.  Tumbuk kasar kacang Tanah (setelah dibuang kulitnya). 2.  Bawang besar dan bawang putih digoreng sekejap.  Kemudian kisar dengan bahan lain bersama      1/2 cawan air masak. 3.  Masukkan bahan kisar dan bahan selebihnya ke dalam periuk dan dimasak sehingga naik bau. 4.  Masukkan kacang secukupnya dan gaul sebati. 5.  Perasakan dengan petis, air asam jawa, sos cili, garam dan gla 6.  Tauhu pula digoreng kekuninggan, biar s

Fruit Tart

Image
Fruit Tartlet Ingredients –             250       gm        Soft flour             1           tbsp.     Caster sugar             A pinch of salt             125       gm        Butter             1           nos        Egg             1 – 2     tbsp.     Fresh milk Method – Add flour and butter together by using “Rub in method”. Beat egg with milk and sugar together in bowl. Add in flour mixture. Rest ½ hour in freeze before start to roll it into shapes. Line a pie shell with this dough. Dock the crust well with a fork to prevent blistering. Bake for 180 0 c around 10 to 15 minutes. Pastry cream –             250       ml         Fresh milk             1           nos        Egg             30         gm        Custard powder             70         gm        Caster sugar             10         gm        Cornflour             Vanila esen        * Add all ingredient into the pot. Boil it with a slow fire until thick. Pour it into the mould tart

Seri Muka

Image
Seri Muka Bahan lapisan bawah: 350 gm pulut (cuci dan rendam 30 minit (kemudian toskan) 220 ml santan cair 1 camt garam 1 camt minyak masak daun pandan secukupnya. Bahan untuk lapisan atas: 300ml santan 6 biji telur 180gm gula daun pandan secukupnya (diblend dan ambil airnya) 4 camb tepung gandum sedikit pewarna hijau secubit garam 2 camb. tepung gandum 2camb. tepung beras Cara membuatnya: Panaskan kukusan, kukus beras pulut sehingga separa masak.  Kemudian masukkan santan dan bahan selebihnya gaul sebati dan tanak sehingga masak.  Sejukkan pulut yang telah masak tadi, di dalam bekas berlainan masukkan pulut tadi dan tekan mampat didalam bekas pengukus. Bahan-bahan untuk lapisan atas, dicampurkan kesemuanya ke dalam sebuah bekas, gaul sebati dan tuang ke atas pulut yang telah dimampatkan tadi.  Kukus sehingga lapisan atas masak.

Kuih Cara Manis

Image
Kuih Cara Manis Bahan: 1 paket tepung gandum 200ml susu segar 1 camb. jus pandan 1 biji telur 1/2 camt. garam Pewarna hijau Gula Daun pandan secukupnya (diblend dengan sedikit air dan diambil jusnya) Cara memasak: 1.  Campurkan semua bahan dan adun sebati kecuali gula. 2.  Gaul sebati sehingga adunan tidak berketul-ketul. 3.  Panaskan acuan, letakkan sedikit mentega atau minyak masak pada bekas adunan. 4.  Masukkan sedikit adunan, biar sekejap, kemudian letakkan sedikit gula ditengah adunan tadi, tutup acuan. 5.  Pastikan api kecil sahaja ketika memasak. 6.  Angkat kuih apabila adunan tidak lagi berbentuk cecair.

Popia Goreng

Image
Popia goreng Bahan: 1 paket kulit popia Inti: 2 biji lobak merah )  sagat atau dipotong memanjang halus 1 biji sengkuang    ) 1 biji timun            ) 1/2 kilo taugeh 2 camb. bawang goreng Bahan tumis: 2 biji bawang putih 2 biji bawang merah 2 camb sos tiram 2 camb. udang kering garam dan gula secukup rasa Cara membuatnya: 1.  Tumis semua bahan sehingga naik bau dan masukkan sayuran, kacau sebentar. 2.  Biarkan inti sejuk seketika. 3.  Bentangkan kulit popia, letakkan inti ditengahnya dan gulung serta gamkan kulit popia dgn bancuhan tepung gandum bersama sedikit air.

Bubur Nasi (congee)

Image
Bahan: 1 cawan beras 3 cawan air 4 ulas bawang merah sedikit halia 200 gm isi ayam garam dan gula secukupnya lada hitam daun sup, daun bawang (untuk hiasan) sedikit serai Cara memasaknya: 1.  Rebus nasi sehingga lembut. 2.  Masukkan bahan-bahan lain dan masak lagi sehingga sebati.  Tambah air jika perlu. 3.  Bila bubur telah masak, masukkan daun bawang dan daun sup serta bawang goring. 4.  Hidang bersama telur rebu masin dan halia masin atau jeruk. Nota- Bubur nasi ialah sejenis bubur yang popular di kebanyakkan negara Asia.  Selalunya ia dihidangan dengan berbagai jenis hidangan sampingan untuk memberi variasi rasa enak kepada hidangan tersebut.  Ia selalunya dihidangkan kepada pesakit dan merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan air yang banyak sehingga beras nasi menjadi hancur, pekat dan lembut.  Untuk ini proses memasak lebih lama dari memasak nasi.  Bubur nasi boleh dijadikan hidangan untuk sarapan, makanan lewat malam, atau sebaga

Soto

Image
Main course- Soto Ayam Bahan: 1 ekor ayam (dibersihkan, dipotong kecil dan direbus) 10 ulas bawang kecil    ) 2 inci halia                    ) 10 ulas bawang putih    )  Dikisar halus 1 inci lengkuas              ) 2 batang serai                )  1 paket rempah adabi 3 camb. ketumbar 20 biji lada hitam 2 biji buah keras Nasi impit (direbus sehingga masak) Pegedil ayam atau daging sambal kicap Daun sup, daun bawang dan taugeh secukupnya Cara membuatnya: 1.  Tumis ketumbar, buah keras dan lada hitam.  2.  Masukkan bahan kisar, masak hingga naik bau. 3.  Masukkan pes sup, kacau sebati hingga pecah minyak, kemudian masukkan air rebusan ayam. 4.  Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. 5.  Ayam yang direbus, ditoskan dan dicarik-carikkan isinya. Sambal Kicap Bahan: 15 tangkai cili padi 6 ulas bawang putih 1/2 botol kicap manis 1 biji limau nipis Cara membuatnya: 1.  Blend cili dan bawang putih dan tambah

Karipap sardin

Image
Bahan Kulit karipap: 2 cawan  tepung gandum 3 camb.  marjerin (dicairkan) 5 camb   minyak masak (dipanaskan sekejap) Sedikit air dan garam Bahan inti: 1 tin sardin (tin sedang) 1 biji bawang besar (dipotong dadu) 2 biji bawang putih (dicincang) 1 camb. cili kisar Garam dan gula secukupnya Sebiji limau nipis Cara membuatnya: 1.  Masukkan tepung gandum, tuangkan sedikit demi sedikit minyak masak, gaul sebati. 2.  Masukkan mentega yg telah dicairkan kedalam adunan tepung, uli sebati. 3.  Tambahkan sedikit air, uli hingga doh tidak melekat ditapak tangan. 4.  Untuk inti, masukkan semua bahan dan masak di atas api yang sederhana panas. 5.  Inti dimasak sehingga kuahnya kering sedikit.  Ketepikan dan sejukkan dahulu. 6.  Canaikan adunan tepung, letak inti ditengah adunan dan kelimkan tepi karipap tadi. 7.  Goreng dalam minyak yang sederhana panas.

Tepung gomak

Image
Kuih tepung gomak juga dikenali sebagai Kuih Tepung Gomok, Abuk-abuk dan Kuih Buah Beluru.  Terdapat berbagai versi penyedian inti kuih ini antaranya inti yang disediakan dari kacang hijau yang bercampur dengan kelapa dan ada juga inti yang hanya menggunakan bahan utama kelapa sahaja yang dimasak bersama gula merah dan gula melaka. Bahan untuk salutan kuih: 500 gm kacang hijau Cara membuatnya: 1.  Basuh dan toskan kacang hijau. 2.  Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat. 3.  Kisar kacang sekejap untuk meleraikan kulitnya.  4.  Keluarkan dan tampi kulit kacang, kemudian kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung. 5.  Kisar kacang sehingga hancur dan menjadi tepung yg halus. 6.  Simpan di dalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih. Bahan Inti: 1     biji       kelapa parut 200 gm       gula melaka (atau boleh gunakan gula merah) 1/2  cawan  gula pasir (secukup rasa) 1     camb.   tepung gandum Secubit  garam 1 hel